AEC solicită Guvernului să facă public proiectul de lege privind „abrogarea” OUG 51/2019

 Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Guvernului României să facă public proiectul de lege privind presupusa „abrogare” a OUG nr. 51/2019, având în vedere posibilitatea unei erori majore, ce ține atât de termenii utilizați în comunicarea publică, cât și de faptul că această măsură nu poate rezolva problemele privind transportul elevilor fără măsuri adiacente.

Săptămâna aceasta, premierul României a anunțat că își va angaja răspunderea pentru mai multe proiecte de lege, printre care și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019. Această ordonanță a reprezentat o nouă lovitură dată elevilor din România în ceea ce privește problemele cu transportul acestora. Din 3 în 3 ani, Guvernul României, indiferent de conducere, a luat măsuri care să afecteze major în sens negativ transportul elevilor.

Totul a început cu OG nr. 29/2013, care a plafonat decontarea navetei elevilor la 26 lei/lună/km, măsură la care atât Asociația Elevilor din Constanța cât și Consiliul Național al Elevilor a reacționat și a cerut rezolvarea ei, timp de 3 ani. Ulterior, decidenții s-au lăudat că au rezolvat problema prin OUG nr. 69/2016, care a impus tarife maximale în mod nelegal operatorilor de transport pentru abonamentele elevilor.

Din păcate, aceste tarife au fost impuse în mod nelegal, Guvernul încercând să oblige transportatorii să iasă în pierdere fără să le acorde compensații, motiv pentru care abonamentele cumpărate de elevi nu au putut fi decontate integral de către unitățile de învățământ.

Anul acesta, după ce Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Național al Elevilor au încercat pentru încă 3 ani să arate publicului dezastrul creat de această Ordonanță, Guvernul a mai venit cu o lovitură la adresa elevilor, prin OUG nr. 51/2019, eliminând transportul județean din sfera serviciilor publice. Această măsură a venit după ce timp de ani întregi, consiliile județene au încălcat legea și nu au acordat compensații operatorilor de transport, deși le impuneau obligația de a acorda reduceri elevilor, lucru care, din nou, nu s-a întâmplat. 

Săptămâna aceasta se vehiculează angajarea răspunderii de către Guvern pentru „abrogarea” OUG nr. 51/2019, sub același pretext: „problema transportului elevilor va fi rezolvată”. Ne exprimăm, pe această cale, îngrijorarea față de o posibilă soluție falsă.

În primul rând, în perioada aceasta, reprezentanții Guvernului au continuat să amâne rezolvarea problemei transportului, întâi prin poziționarea Ministerului Educației și Cercetării împotriva anulării în instanță a HG nr. 863/2016. Atragem atenția că reprezentanți ai ministerului au afirmat în trecut că hotărârea a fost adoptată din cauza costurilor mari pe care decontarea navetei elevilor le implica în sarcina autorității. 

Totodată, deși AEC a atras atenția reprezentanților Ministerului asupra contradicțiilor legislative care blochează acordarea reducerilor elevilor la transportul județean, atât din Legea educației, cât și dintre Lege și HG nr. 309/1996 și a înaintat ministerului un draft de proiect de hotărâre de guvern care ar fi rezolvat problema, măsura a fost amânată în mod nejustificat.

Din cauza acestor două motive, AEC a solicitat în trecut demiterea ministrului educației, Cristina-Monica Anisie, cerință pe care o reluăm, având în vedere că rezolvarea problemelor pe care le-am sesizat încă nu a fost supusă nici măcar dezbaterii publice, sub pretextul că se așteaptă hotărârea CCR privind OUG nr. 51/2019, deși soluția Curții a venit de o săptămână.

Mai mult, având în vedere termenii utilizați în comunicarea publică de către reprezentanții Guvernului, punând în discuție „abrogarea” OUG nr. 51/2019, menționăm că aceasta reprezintă o eroare, întrucât, conform Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă, normele de modificare ale unei legi, precum OUG 51/2019, nu pot fi abrogate. Soluția juridică ar fi respingerea ordonanței, astfel încât efectele ei să fie anulate.


Un ultim aspect ar fi riscul la care este supusă această acțiune, transportul elevilor fiind amestecat cu discuțiile în contextul legilor justiției și alte teme controversate. Astfel, în contextul depunerii unei moțiuni de cenzură din motive ce nu țin de problematica transportului elevilor, aceștia pot fi victimele jocurilor politice.

Din aceste motive, ne exprimăm profunda îngrijorare că prin acțiunea Guvernului, problema nu va fi rezolvată, ci amânată din nou, în pragul iernii, în momentul în care elevii au cea mai mare nevoie de stabilitate în ceea ce privește transportul. 

În concluzie, cerem membrilor Guvernului să facă de îndată public proiectul legislativ pe care aceștia își propun să își angajeze răspunderea, răspunzând, astfel, îngrijorărilor exprimate și clarificând situația, astfel încât elevii să nu cadă pradă acestui joc. Ne dorim ca această problemă să fie soluționată de urgență, iar odată cu respingerea OUG nr. 51/2019 să se producă modificări la Legea educației pentru clarificarea modului de asigurare a transportului elevilor și abrogarea actelor normative secundare ce îl încătușează.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța nu este de acord cu aprobarea proiectului "bani pentru uniforma fiecărui elev"

13 Aug 2020 436

AEC solicită Consiliului Județean să încheie în regim de urgență contracte de transport public în care să fie prevăzută gratuitatea pentru elevii din județ

02 May 2020 1349

#ConstanțaEsteBine Asociația Elevilor din Constanța cere autorităților asumarea unor măsuri concrete menite să asigure accesul la educație tuturor elevilor din România

07 Apr 2020 1019

Asociația Elevilor din Constanța solicită închiderea școlilor din cauza pericolului de infectare cu Coronavirus

09 Mar 2020 1420

Al optulea proces în instanță, cu privire la acordarea burselor elevilor, câștigat de AEC

06 Mar 2020 654

Au fost alegeri la Asociația Elevilor din Constanța. Cine este noul președinte

23 Feb 2020 1855

Membrii Asociației Elevilor din Constanța și Asociației Elevilor din București și Ilfov vor protesta luni în fața Ministerului Educației

19 Jan 2020 1072

Inspectorul școlar general, Sorin Mihai, vizită de lucru la Primăria Kogălniceanu, pe tema burselor școlare

04 Dec 2019 1491

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită, premierului Orban, demiterea ministrului educaţiei şi cercetării Monica Anisie. Iată motivele

28 Nov 2019 2879

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere anularea măsurii care vizează elevii cu media de admitere sub 5. Procesul, amânat!

02 Nov 2019 1170

Decizie definitivă! Asociația Elevilor Constanța a pierdut procesul împotriva Consiliului Județean Constanța

16 Oct 2019 2057

Reprezentanţii elevilor constănţeni acţionează primăriile în instanţă... cu rezultate dovedite într-un studiu

12 Oct 2019 1213

Magistrații se vor pronunța, la sfârșitul lunii, în dosarul dintre Asociația Elevilor din Constanța și Ministerul Educației. Se cere anularea măsurii care vizează elevii cu media de admitere sub 5

03 Oct 2019 842

Constanţa Ministerul Educaţiei dat în judecată de Asociaţia Elevilor. Care este motivul

30 Sep 2019 1009

AEC a acționat în instanță Consiliul Județean Constanța. Ce decizie s-a luat cu privire la reducerile de transport acordate elevilor

25 Sep 2019 982