Actualitate

Afaceri cu locuri de veci. De la donații, la vânzări pe mii de euro. Este posibilă donarea unui cavou?

Locurile de veci au ajuns să coste aproape cât o garsonieră, mai ales în cimitirele din marile orașe ale României. La Constanța, prețurile specificate în anunțurile din ziare pot genera un atac de cord! Însă există și varianta care aduce zâmbetul pe fața unei persoane ce citește o astfel de informare: anunțul privind donarea criptei sau a cavoului.
 
Totuși, ar trebui înțeles faptul că acele donații nu înseamnă scutire de bani. Practic, odată donat un cavou, care aparține de un UAT, noul proprietar devine responsabil de plata concesiunii și a celorlalte taxe.
 
Renunțarea la dreptul de concesiune nu se regăsește reglementată expres în Codul Civil. Cu toate acestea, din interpretarea unor texte referitoare la renunțarea la orice drept, în general, precum și la renunțarea la dreptul de proprietate, se poate răspunde afirmativ, în sensul că s-ar putea renunța la dreptul de concesiune. Astfel, art. 13 din Codul Civil prevede că renunțarea la un drept nu se prezumă, ci trebuie să fie expresă. De asemenea, art. 562 stipulează faptul că proprietarul poate renunța, prin declarație autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil. În schimb, dacă admitem că renunțarea este posibilă, de aceasta nu poate profita Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, ci titularul dreptului, respectiv unitatea administrativ-teritorială (Municipiul București), în al cărei domeniu public ar reintra prin acest tip de denunțare unilaterală.

Dacă pe locul de veci, la al cărui drept de concesiune se renunță, se găsește și o construcție funerară deținută în proprietate de concesionar, regimul juridic al acesteia este reglementat de art. art. 553 alin. 2 Cod civil, potrivit căruia imobilele cu privire la care s-a renunțat la dreptul de proprietate, conform art. 562 alin.(2) se dobândesc, fără înscriere în cartea funciară, de comună, oraș sau municipiu, după caz, și intră în domeniul privat al acestora prin hotărârea consiliului local.
 
Practic, prin donația efectuată se face trecerea de la proprietarul vechi la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Uman, după care se face trecerea documentelor pe numele noului concesionar.
 
Prețurile variază de la un loc de veci la altul. Prețul de pornire este de cel puțin 2.000 de lei pentru maximum 3 metri pătrați, și urcă până la 5.000 de euro, dacă sunt construcții pe terenul din cimitir.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şedinţă CLM Constanţa Cinci revoluţionari vor primi locuri de veci. Unde sunt situate acestea (documente)

29 May 2018 1647

Afaceri penale cu concesionarea unor locuri de veci, Funcționar public prins în timp ce primea șpagă

12 Apr 2018 709

Mai mulţi revoluţionari constănţeni primesc locuri de veci gratuite de la Consiliul Local. Despre cine este vorba!

18 Mar 2018 1617

Șpagă pentru locurile de veci. Un șef din Primăria Călărași, prins în flagrant

10 Feb 2018 1052

Prefectul spune că „România e acţionată în justiţie din cauza a două gropi de gunoi din judeţul Constanţa” (galerie foto)

27 Feb 2017 1161

CLM oferă locuri de veci pentru opt revoluţionari (documente)

27 Oct 2016 1608

De la făină de grâu şi unghii false, la locuri de veci şi apartamente Ce bunuri valorifică Ministerul de Finanţe la Constanţa

27 Jan 2016 2230

Locuri de veci gratuite pentru victimele tragediei din Colectiv

08 Nov 2015 745

Investiţie pentru mai mult de o viaţă Cimitir împrejmuit cu panouri de gard zincate, la Rasova

02 Oct 2014 1389

În aprilie Ministerul de Finanţe vinde constănţenilor fulgi de zăpadă

18 Apr 2014 1356

Vor să fie înmormântaţi în curea bisericii Ce proiect au depus la APM preoţii de la Parohia II Mangalia

22 Jun 2013 1534

„Sunt lucrări care nu s-au mai făcut de 20 de ani” A început curăţenia de primăvară la Pecineaga (galerie foto)

04 Apr 2013 1738

Uite groapa, nu e groapa! Revoluţionarii n-au primit locuri de veci

18 Feb 2013 2092

Program Silviu Wagner

13 May 2012 1337