Afaceri cu locuri de veci. De la donații, la vânzări pe mii de euro. Este posibilă donarea unui cavou?

Locurile de veci au ajuns să coste aproape cât o garsonieră, mai ales în cimitirele din marile orașe ale României. La Constanța, prețurile specificate în anunțurile din ziare pot genera un atac de cord! Însă există și varianta care aduce zâmbetul pe fața unei persoane ce citește o astfel de informare: anunțul privind donarea criptei sau a cavoului.
 
Totuși, ar trebui înțeles faptul că acele donații nu înseamnă scutire de bani. Practic, odată donat un cavou, care aparține de un UAT, noul proprietar devine responsabil de plata concesiunii și a celorlalte taxe.
 
Renunțarea la dreptul de concesiune nu se regăsește reglementată expres în Codul Civil. Cu toate acestea, din interpretarea unor texte referitoare la renunțarea la orice drept, în general, precum și la renunțarea la dreptul de proprietate, se poate răspunde afirmativ, în sensul că s-ar putea renunța la dreptul de concesiune. Astfel, art. 13 din Codul Civil prevede că renunțarea la un drept nu se prezumă, ci trebuie să fie expresă. De asemenea, art. 562 stipulează faptul că proprietarul poate renunța, prin declarație autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil. În schimb, dacă admitem că renunțarea este posibilă, de aceasta nu poate profita Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, ci titularul dreptului, respectiv unitatea administrativ-teritorială (Municipiul București), în al cărei domeniu public ar reintra prin acest tip de denunțare unilaterală.

Dacă pe locul de veci, la al cărui drept de concesiune se renunță, se găsește și o construcție funerară deținută în proprietate de concesionar, regimul juridic al acesteia este reglementat de art. art. 553 alin. 2 Cod civil, potrivit căruia imobilele cu privire la care s-a renunțat la dreptul de proprietate, conform art. 562 alin.(2) se dobândesc, fără înscriere în cartea funciară, de comună, oraș sau municipiu, după caz, și intră în domeniul privat al acestora prin hotărârea consiliului local.
 
Practic, prin donația efectuată se face trecerea de la proprietarul vechi la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Uman, după care se face trecerea documentelor pe numele noului concesionar.
 
Prețurile variază de la un loc de veci la altul. Prețul de pornire este de cel puțin 2.000 de lei pentru maximum 3 metri pătrați, și urcă până la 5.000 de euro, dacă sunt construcții pe terenul din cimitir.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A demarat procedura de cartografiere digitală a celor șase cimitire ce aparțin municipalității

22 Mar 2023 1156

Anunț important pentru concesionarii locurilor de înhumare aflate în cimitirele de pe raza municipiului Constanța

21 Dec 2022 1726

Opt revoluţionari constănţeni primesc locuri de veci gratuite de la Consiliul Local. Despre cine este vorba!

24 Jul 2022 2497

O nouă ședință a Consiliului Local. Atribuiri de locuri de veci pentru revoluționari. Iată ce alte proiecte sunt pe ordinea de zi!

22 Jul 2022 1802

Accesul strict interzis cu obiecte de plastic. Constanța va avea un nou Regulament pentru cimitire. Ce obligații vor avea administratorii cimitirelor din oraș? (DOCUMENTE)

05 Feb 2022 5388

Primăria Constanța organizează licitație pentru mentenanța aplicației de gestionare a locurilor de veci

13 Aug 2020 1415

Fenomenul vânzării locurilor de veci continuă. Atenţie, constănţeni, căci este interzis acest lucru!

13 Sep 2019 8111

Le-a rezolvat pe toate. Primăria Constanţa cumpără o aplicaţie soft pentru locurile de veci

19 Aug 2019 2022

Şedinţă CLM Constanţa Cinci revoluţionari vor primi locuri de veci. Unde sunt situate acestea (documente)

29 May 2018 4064

Afaceri penale cu concesionarea unor locuri de veci, Funcționar public prins în timp ce primea șpagă

12 Apr 2018 1788

Mai mulţi revoluţionari constănţeni primesc locuri de veci gratuite de la Consiliul Local. Despre cine este vorba!

18 Mar 2018 3389

Șpagă pentru locurile de veci. Un șef din Primăria Călărași, prins în flagrant

10 Feb 2018 2106

Prefectul spune că „România e acţionată în justiţie din cauza a două gropi de gunoi din judeţul Constanţa” (galerie foto)

27 Feb 2017 2390

CLM oferă locuri de veci pentru opt revoluţionari (documente)

27 Oct 2016 3367

De la făină de grâu şi unghii false, la locuri de veci şi apartamente Ce bunuri valorifică Ministerul de Finanţe la Constanţa

27 Jan 2016 3860