Agenția Națională de Integritate a constatat că 11 persoane se află în stare de incompatibilitate sau într-un conflict de interese de natură administrativă

Sursa foto: Facebook Agenția Națională de Integritate

Astăzi, 20 decembrie 2022, Agenția Națională de Integritate (ANI) a emis un comunicat de presă prin care anunță că a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 11 persoane.

Acestea sunt:

Lupea Ioana Mădălina (consilier județean în cadrul CJ Prahova) – incompatibilitate - Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 15 iunie 2021 întrucât exercită simultan cu funcția de consilier județean și o funcție contractuală de conducere în cadrul unei societăți de interes național cu sediul în Mun. Ploiești, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și prevederile art.  91, alin. (3), teza 1 din același act normativ. 

Bîrlădeanu Emil Constantin (viceprimar al comunei Cosmești, județul Galați și fost consilier local în cadrul CL Cosmești) – conflict de interese administrativ și sesizare parchet - În perioada exercitării mandatului, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârilor C.L. Cosmești privind aprobarea alocării, în scopul finanțării anuale, de sume de bani din bugetul autorității publice locale Cosmești către un club sportiv aflat în subordinea C.L. Cosmești la care acesta deținea calitatea de director, iar fiul său o funcție contractuală, contribuind astfel, în mod direct și nemijlocit, la transferarea către clubul sportiv a unor sume de bani din care au fost plătite salariile și premiile încasate de fiu.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) și alin. (2) – (5) din O.U.G. nr. 57/2019.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către  BÎRLĂDEANU EMIL CONSTANTIN a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât,   a  semnat în calitate de director al clubului sportiv, o serie de documente  care au stat la baza alocării din bugetul local a unor sume de bani din care au fost plătite salariile și premiile încasate de fiul său în calitate de angajat cu contract individual de muncă al clubului sportiv.

Safta Mihaela (consilier local în cadrul CL al orașului Corabia, județul Olt) – conflict de interese administrativ - În calitate de consilier local, a participat la ședința C.L. al orașului Corabia  din data de 21 aprilie 2021, fără să anunțe la începutul ședinței interesul personal avut în problema supusa dezbaterilor, luând parte la emiterea actului administrativ „amendament” prin care s-a propus micșorarea impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice (SAFTA MIHAELA deținând în calitate de persoană fizică o clădire nerezidențială-spațiu comercial) și a votat „împotrivă” la adoptarea Hotărârii C.L. privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2022.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G.  nr. 57/2019.

Vlăduț Elena (consilier local  în cadrul  CL al comunei Dumbrava, județul Mehedinți) – incompatibilitate - Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29 octombrie 2020, întrucât exercită simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală aflată în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Dumbrava.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) Legea  nr. 161/2003, precum și prevederile art. 91, alin. (1) și (3) din același act normativ.
 
Vajna Laszlo (consilier local în cadrul CL al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna) – conflict de interese administrativ - În perioada exercitării mandatelor de consilier local 2016 - 2020 și 2020 - prezent, a participat la deliberarea și aprobarea a 15 hotărâri ale C.L. al Mun. Sfântu Gheorghe cu privire la două societăți comerciale în cadrul cărora soția acestuia deține funcții și calități, neanunțând la începutul ședințelor interesul personal pe care îl avea la adoptarea hotărârilor.

Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.
 
Radu Mariana (consilier local  în cadrul  CL al comunei Filipeni, județul Bacău) – incompatibilitate - S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 mai – 03 august 2021, întrucât a exercitat simultan atât funcția de consilier local cât și o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Filipeni.
Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) și prevederile art. 91, alin. (3) din Legea nr. 161/2003.
 
Belei Dan Ioan (consilier local în  cadrul  CL al comunei Filipeni Apateu, județul Arad) – conflict de interese administrativ și sesizare parchet - În perioada exercitării mandatului de consilier local 2020 - 2024,  a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor C.L. al comunei Apateu privind închirierea pajiștilor aflate în domeniul privat al comunei deși avea posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba închirierea  pajiștilor prezintă un beneficiu pentru sine - în calitate de fermier. Ulterior adoptării hotărârilor, au fost încheiate 4 acte adiționale la contractul de închiriere din data de 05 aprilie 2017 dintre comuna Apateu și BELEI DAN IOAN, încălcând astfel prevederile art. 70 și 71  din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din  din O.U.G. nr. 57/2019.
Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă  de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către  BELEI DAN IOAN a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, și anume, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor C.L. privind închirierea pajiștilor  aflate în domeniul privat al comunei Apateu, hotărâri în urma cărora au fost încheiate 4 acte adiționale  la contractul  de închiriere pentru suprafețele de pajiști aflate în domeniul privat al comunei Apateu, din data de 05 aprilie 2017 între comuna Apateu și BELEI DAN IOAN.

Hlihor Marcel (fost consilier local în cadrul CL al orașului Broșteni, județul Suceava) – sesizare parchet - Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către  HLIHOR MARCEL a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de consilier local,  a îndeplinit acte prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, respectiv a participat  la adoptarea Hotărârilor  C.L.al orașului Broșteni privind aprobarea rezilierii contractelor de închiriere pășuni încheiate între UAT Broșteni și  asociația în cadrul căreia HLIHOR MARCEL deține calitatea de membru fondator.
Prin semnarea de către persoana evaluată a documentelor care au avut ca finalitate rezilierea contractelor de închiriere, entitatea juridică a prejudiciat bugetul UAT Broșteni cu suma de 801.938 Lei.
 
Șimîndan Petru (fost consilier local în cadrul CL al comunei Mișca, județul Arad) – conflict de interese administrativ - În calitate de consilier local, a participat la ședința C.L. Mișca din data de 28 februarie 2020, fără să anunțe la începutul ședinței interesul personal avut în problema supusa dezbaterilor, luând parte la adoptarea Hotărârii privind aprobarea închirierii pășunii comunale către crescătorii de animale persoane fizice și juridice de pe raza comunei Mișca.
La data de 22 aprilie 2020, ulterior adoptării respectivei hotărâri, Primăria Comunei Mișca a încheiat cu persoana evaluată un contract de închiriere pășune din proprietatea privată a comunei, pe o perioadă de 1 an.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G.  nr. 57/2019 coroborate cu prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003.

Boldea Grigore Iosif (fost Consilier local în cadrul  cadrul  CL al comunei Prigor, județul Caraș Severin) – conflict de interese administrativ și sesizare parchet - În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al Com. Prigor din data de 28 februarie 2020, prin care s-a aprobat, printre altele,  și înființarea postului de consilier personal al primarului (persoana evaluată votând favorabil acest punct de pe ordinea de zi), post pe care a fost ulterior numit.
Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. 57/2019.
Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către BOLDEA GRIGORE IOSIF a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, și anume, participarea la deliberarea și adoptarea Hotărârii  C.L. al Comunei Prigor din data de 28 februarie 2020, prin care s-a aprobat, printre altele, și înființarea postului de consilier personal al primarului, post pe care a fost ulterior numit și de pe urma căruia a obținut venituri din salarii în cuantum de 12.977 Lei.

Sorinel Gavriluță (fost consilier local în cadrul CL al comunei Brăești, județul Iași) – conflict de interese administrativ și incompatibilitate - În perioada exercitării mandatului de consilier local,  deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterii, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. din data de 04 noiembrie  2021 privind modificarea organigramei și a statului de funcții al aparatului de specialitate al primarului comunei Brăești, privind înființarea unui post, fără a anunța la începutul ședinței interesul personal pe care îl avea în adoptarea respectivei hotărâri.
Ulterior adoptării hotărârii, a participat la concursul de recrutare pentru postul nou înființat, fiind declarat admis. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.
De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2021 – 29 iunie 2022, întrucât a deținut simultan atât calitatea de consilier local cât și o funcție contractuală în cadrul Primăriei comunei Brăești, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 227, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.
 
Citește și:
Proces cu ANI, mâine, la Curtea de Apel Constanța. Se cere anularea raportului inspectorilor de integritate!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tudor Hubati, adjunctul Zonei Libere Sulina, proces la Constanța cu inspectorii de integritate

27 Mar 2024 414

Agenția Națională de Integritate duce la Curtea Supremă dosarul privind averea unui fost polițist de frontieră din Constanța

23 Feb 2024 484

Decizie definitivă în procesul deschis de Agenția de Integritate Consiliului Local Pardina (MINUTA)

22 Feb 2024 610

Curtea de Apel Constanța amână procesul deschis de primarul din Nufăru Agenției de Integritate! Se cer mai multe acte în dosar

18 Feb 2024 474

Primarul comunei Nufăru, din Tulcea, citat mâine la Curtea de Apel Constanța

14 Feb 2024 653

Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța, pierde definitiv procesul deschis Agenției Naționale de Integritate! (MINUTA)

01 Feb 2024 1293

Curtea de Apel Constanța, verdict în așteptare pentru Gianina Ionela Topolov

29 Jan 2024 812

Fost polițist al Gărzii de Coastă, victorios în procesul deschis de Agenția de Integritate, pentru avere! Aproape 12.000 de lei, cheltuieli de judecată pentru omul legii (MINUTA)

28 Dec 2023 1023

Fostul viceprimar al comunei Agigea, vizat de ANI

18 Dec 2023 814

Averea unui fost polițist din Garda de Coastă, pe masa Curții de Apel! Când se dă verdictul

16 Dec 2023 973

Secretarul comunei Albești, în proces cu Agenția Națională de Integritate, la Tribunalul Constanța

29 Nov 2023 814

ANI acuză - Valeriu Anton, primarul din Corbeanca, avere „nejustificată“ de 3 milioane de lei

20 Nov 2023 757

ANI Secretarul General al Comunei Albești, județul Constanța, în conflict de interese

09 Nov 2023 950

Fost consilier local din Cernavodă, dat în judecată de Agenția Națională de Integritate, prin Președinte

02 Nov 2023 1240

Primarul comunei Nufăru, fără avocat în procesul cu inspectorii de integritate, la Curtea de Apel Constanța

26 Oct 2023 884