Alertă alimentară! Un produs este retras de la comercializare. Se recomandă distrugerea saAutoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat un anunț de rechemare a unui produs sub suspiciunea prezenței unei substanțe într-una din legumele conținute.
 
Vorbim așadar de produsul Ardo Mix 2,5 kg COD, lot 243044, cu dată de expirare 13.02.2025. Așadar, producătorul ARDO NV a inițiat rechemarea de la consumatori a produsului menționat, ca măsură de prevenție, existând suspiciunea potențială de prezență a alcaloidului solanină în cartoful din mixul de legume WOK.
 
Din grijă față de consumatori, SC MACROMEX SRL recomandă clienților care au achiziționat produsele menționate mai sus să NU le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în oricare magazine din care au fost cumpărate.

 
Solanina este un alcaloid sterolic toxic, având o structura de 27 atomi de carbon. Din cauza faptului că acești alcaloizi se pot găsi sub formă heterozidică, mai poarta denumirea și de glicoalcaloizi. Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid. Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid. În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Alertă alimentară! Iaurt Pilos, vândut de LIDL, rechemat de către producător. Iată de ce

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă alimentară! Iaurt Pilos, vândut de LIDL, rechemat de către producător. Iată de ce

22 Nov 2022 3210

ANSVSA Mai multe sortimente de îngheţată, rechemate de producător după ce într-un lot au fost detectate urme de 2-Cloroetanol. Ce magazin din Constanța este vizat

08 Aug 2022 1129

ANSVSA, precizări despre ouăle Kider cu suspiciune de salmonella

08 Apr 2022 1265

ANSVSA Lot de portocale cu pesticide peste limită, retras de la vânzare

18 Feb 2022 1675

Pulpe de pui infestate cu Salmonella, retrase dintr-un mare lanț de magazine

22 Nov 2021 2017

ANSVSA LIDL retrage un aliment de la consum. Iată de ce furnizorul recheamă produsul (document)

26 Apr 2016 4699