Alertă la vecinii bulgari privind prezenţa hepatitei A în Marea Neagră Simion Nicolaev, directorul Institutului „Grigore Antipa“ - „Virusul nu va ajunge în apele româneşti“



Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre asupra faptului că, potrivit informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A. Inspecția Regională de Sănătate Varna a comunicat, pe 3 iulie, că, în urma unor analize ale apei de mare din zona „Plaja ofițerilor - Varna“, s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică „Escherichia coli“ și „enterococi intestinali“.



Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi  Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa, a ţinut să precizeze că virusul hepatitei A nu va ajunge în apele româneşti. „În primul rând, apele sărate ale mării distrug în câteva zile virusul. În al doilea rând, curenţii din Marea Neagră circulă dinspre nord spre sud. Deci este exclus ca virusul hepatitei să fie adus de curenţi. Mai mult, acest virus a apărut din cauza apelor netratate, în special a celor menajere, care au fost deversate în Marea Neagră. Dar ştim că şi capacitatea de epurare a apelor mării este capabilă să distrugă, în câteva zile, microorganismele acestui virus. Mai ales că hepatita A nu se dezvoltă în ape sărate“, a explicat Simion Nicolaev. El a precizat că, pe baza buletinelor de analize efectuate la cele 70 de staţii de pe plajele româneşti, 70% din apă este „excelentă“ pentru îmbăiere.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.