Alexandru Rafila, la Consiliul ministerial EPSCO - Secţiunea sănătate. Ce subiecte s-au aflat pe lista discuțiilor

foto: Ministrul Sănătății

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a participat marți, 14 iunie 2022, la Consiliul ministerial EPSCO - Secţiunea sănătate, care se desfășoară la Luxemburg. Miniștrii Sănătății din Europa au discutat subiecte de interes în contextul actual, precum utilizarea datelor electronice din sănătate.

De asemenea, pe listă a fost și un schimb de opinii privind revizuirea Strategiei globale de sănătate Uniunii Europene.

De asemenea, sunt discutate propunerile de adaptare a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în funcție de contextul epidemiologic actual și posibilitatea renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa și pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate publică referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19.
 

„Urgențele de sănătate publică sunt evenimente care ne influențează decisiv sănătatea, viața socială și economia. Schimbul de informații și date, uniformizarea raportărilor, mecanismele de luare  a deciziilor având la dispoziție același set de date a permis statelor membre ale UE să controleze extinderea pandemiei și să ofere soluții pentru reluarea rapidă a activităților economice.

România consideră importantă adoptarea unui Regulament privind Spațiul de date în sănătate, care să asigure confidențialitatea și protecția datelor fiecărui cetățean, iar utilizarea acestuia să ducă la îmbunătățirea sănătății din UE, ținând cont de prioritățile identificate în fiecare stat membru” , a declarat ministrul Alexandru Rafila. 


În ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, ministrul Rafila a subliniat că România susține găsirea unei soluții, având în vedere contextul actual, care să evite pierderea unor mari cantități de vaccin care trebuie plătit de statele membre.

În acest sens, România este co-semnatară a scrisorii inițiate de Polonia, alături de alte 9 state membre, care propune soluții ce ar putea să constituie elemente de negociere ale reprezentanților CE  și cei ai producatorilor și care să acorde mai multă flexibilitate în cadrul contractelor de achiziție comune.

Furnizarea de vaccin trebuie să țină seama de capacitatea de absorbție din statele membre, de diminuarea eficacității vaccinurilor față de tulpinile circulante, iar încrederea în vaccinuri, în general nu trebuie afectată de situația generată de actualele contracte pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

Potrivit Ministerului Sănătății, în timpul lucrărilor, reprezentanții CE si ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor au prezentat informări privind creșterea cazurilor de hepatită de origine necunoscută la copii și a cazurilor de variola a maimuței, precum și despre asistența medicală și sprijinul umanitar acordat Ucrainei și cetățenilor ei refugiați în țări membre ale UE.

Sesiunea finală a fost dedicată revizuirii Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene pentru o „Uniune Europeană a Sănătății”, care trebuie să răspundă nevoilor cetățenilor de a juca un rol mai activ în protejarea sănătății lor și în respectarea dreptului universal la sănătate.

Totodată, noua strategie ar trebui să îmbunătățească accesul la serviciile de asistență medicală și la cele de sănătate publică și să asigure coordonarea  și reziliența sistemelor de sănătate din statele membre în situații de criză, este de părere ministrul român al Sănătății.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Sănătății a anunțat inițierea „Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare”

23 Sep 2022 354

Ministerul Sănătății Pacienții nu trebuie să plătească testul anti –Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară

10 Sep 2022 481

Ministrul Alexandru Rafila „Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională“ (VIDEO)

08 Aug 2022 509

Alexandru Rafila se așteptă la o creștere a cazurilor de COVID-19. „Putem vorbi de valul şase“

19 Jul 2022 734

Lista spitalelor ce ar putea fi reabilitate. Ce unități sanitare din județul Constanța sunt vizate

18 Jul 2022 846

Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere în sistemul de sănătate. „Este nevoie de o schimbare radicală și urgentă“

13 Jul 2022 731

Ministrul Sănătății Aproape 20% dintre cazurile noi de COVID-19 sunt cazuri de reinfecţii (VIDEO)

11 Jul 2022 627

Ministrul Sănătății Unele dintre persoanele infectate cu variola maimuței aveau boli cu transmitere sexuală

10 Jul 2022 571

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila Noul val pandemic nu va duce la amânarea începerii şcolii sau desfăşurarea cursurilor în sistem online

10 Jul 2022 1042

Ministerul Sănătății Vor fi repuse în funcțiune centrele de testare pentru depistarea COVID-19 (VIDEO)

04 Jul 2022 813

Când s-ar putea înregistra din nou 10.000 de cazuri Covid pe zi? Ministrul Rafila a făcut anunțul (VIDEO)

04 Jul 2022 945

Alexandru Rafila, despre vaccinurile împotriva COVID- "Au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei"

07 Jun 2022 719

Forumul Național al Copiilor Introducerea cursurilor de Educație pentru Sănătate în școli, printre temele discutate

03 Jun 2022 695

Ordonanță de urgență pentru înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, adoptată

02 Jun 2022 618

România va primi aproximativ 2.000 de doze de vaccin împotriva "variolei maimuţei"

02 Jun 2022 874