Alocatii incasate in mod ilegal

1213539397.jpg

De la inceputul anului, peste 200 de familii au primit, concomitent, din doua judete, ajutor social pentru copii

In timp ce liceenii care au implinit varsta majoratului si frecventau cursurile unei unitati de invatamant au trait sub amenintarea ca nu vor mai beneficia de cele cateva zeci de lei lunar, altii au primit alocatii duble. "Astfel de situatii au existat intotdeauna", a declarat Daniela Dragomir, director general al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Constanta. Chiar in mod frecvent. O atesta statistica institutiei pe care o conduce. De la inceputul anului, 215 familii constantene au primit, concomitent, din doua judete, alocatii pentru copii. Neregulile au iesit la iveala de cand se lucreaza, la nivel national, la realizarea unei noi agentii de plati si prestatii sociale. "Erorile ne-au fost transmise de firma care se ocupa de programul informatic SAFIR, care va centraliza toate datele", a explicat Daniela Dragomir. Pana cand baza de date unice va fi gata, neregulile se vor repeta, si alte familii din Constanta sau din alte judete vor incasa, in mod necuvenit, ajutorul de la stat pentru cresterea minorilor. Insa directoarea spune ca astfel de plati duble nu constituie o problema la nivel local. Procedurile pentru recuperarea banilor sunt demarate de DMSSF, care are obligatia de a instiinta persoanele ce au beneficiat de alocatii in mod ilegal. "Noi le-am trimis deja adrese la domiciliu", a precizat aceasta. In cazul in care constantenii nu se prezinta la sediul DMSSF si refuza sa restituie banii, datele debitorilor sunt transmise Directiei Generale a Finantelor Publice, careia ii revine obligatia de a recupera datoriile. "Directia nu are corp de executare la nivelul institutiei", a declarat Daniela Dragomir.

Vinovatul, bata-l vina!

In genere, erorile apar in conditiile in care, in urma divortului, ambii parinti solicita ajutorul de stat. Situatia poate fi descrisa in acest mod. Unul dintre parinti isi face mutatie pe buletin intr-un alt judet si cere sa i se acorde indemnizatia, in timp ce celalalt sot, care are domiciliu diferit, solicita aceeasi alocatie. "In astfel de cazuri, noi nu mai stim care este domiciliul copilului si nici in custodia cui se afla", a declarat directoarea. Nici nu se pune problema de sanctiuni pentru incasarile duble. "Persoanele care au primit plati duble vor beneficia in continuare de alocatii. Nu exista asemenea sanctiuni. In cele din urma, este un drept al copilului", concluzioneaza reprezentantul DMSSF.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 322

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 531

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 373

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1090

Constanța Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 491

Intervenții ale polițiștilor în Murfatlar și Năvodari, județul Constanța. Constatări

20 Mar 2024 577

UPDATE Galați 100 de elevi și profesori evacuați după ce un elev de clasa a VIII-a a adus un obuz la școală (Galerie FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 762

Licitații Constanța Primăria Cobadin anunță licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar (DOCUMENT)

13 Mar 2024 502

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 576

Cea de a IV-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovdius din Constanța

12 Mar 2024 399

Ministerul Educației Lista unităților școlare din Constanța care au în uz câte o clădire încadrată în clasele de risc seismic (DOCUMENT)

08 Mar 2024 1287

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, publicată de Ministrul Educației

07 Mar 2024 542

#citeșteDobrogea Anul 1937 în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia

05 Mar 2024 2858

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 2612

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior militar au intrat în linie dreaptă

28 Feb 2024 558