„Am scris acest volum pentru a salva memoria actorului” Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării unei lucrări scrise în amintirea lui Vasile CojocaruLa Universitatea „Ovidius” Constanța (UOC), în Sala Senatului, a avut loc lansarea volumului „Lumile lui Zagreus. De la drama sacră la reprezentația teatrală.”
 
Această lucrare i-a fost dedicată regretatului actor Vasile Cojocaru.
 
A fost coordonată de conf. univ. dr. Adriana Claudia Cîteia.
 
Ea a fost una din persoanele ce au prezentat volumul.
 
În Sala Senatului a mai fost prezentă Anaid Tavitian, teatrolog.
 
În deschiderea evenimentului, Adriana Cîteia a luat cuvântul explicând legătura conținutului mitologic al volumului cu Vasile Cojocaru.


 

„M-am gândit să încep acest volum cu un capitol reprezentativ pentru ce a însemnat actorul Vasile Cojocaru”, a fost declarația autoarei.

 

Ea a mai vorbit despre destinul lui Vasile Cojocaru, unul ce i s-a cuvenit, în opinia ei.
 

„Am scris acest volum pentru a salva memoria actorului”, a mai zis aceasta.

 
Anaid Tavitian a ținut și ea un discurs, recunoscând că este dificil să îl portretizeze pe Vasile Cojocaru. 

„A fost un monument de sensibilitate, de inteligență și de melancolie”, a spus Tavitian.
 
„Dragul nostru Vasile Cojocaru a fost un făuritor de vise și sentimente”, a mai adăugat ea.

Ultima alocuțiune i-a aparținut Corinei Apostoleanu. Aceasta a făcut o descriere cărții.


 

„În acest volum, Vasile Cojocaru este prezentat în perioada tinereții. Tot atunci, și-a arătat sensibilitatea de poet”, a mai declarat Apostoleanu.

 
Alte momente ale evenimentului au fost susținute de: actorul Dani Ștefu (interpretare poezii), Radu Niculescu (evocarea lui Vasile Cojocaru, cel care i-a fost profesor și coleg) și Arina Cojocaru împreună cu Adriana Cîteia (recitare de poezii).
 
La final, publicul din sală a aplaudat și s-a pus la coadă pentru a obține un autograf din partea Adrianei Cîteia.
 

Despre Vasile Cojocaru


Născut la Constanța, pe data de 17 ianuarie 1950, Vasile Cojocaru a fost fiul lui Gheorghe și al Floricăi Cojocaru. Actorul a decedat la vârsta de 60 de ani, pe 20 ianuarie 2010.
 
El a absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân”, în anul 1970, iar apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1974. La liceul constănțean debuta ca scriitor la revista „Zări albastre” cu texte lirice.
 
Cea mai mare parte a carierei sale a fost petrecută la Teatrul de Stat din Constanța, unde a fost actor în perioada 1974 - 2009. A performat și pe scena Teatrului Dramatic, instituție a cărei director a fost între 1990 și 1992. De asemenea, a mai avut funcția de manager director la Teatrul „Ovidius” din Constanța (2000 - 2002) și lector și profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” (2008 - 2010).
Printre rolurile primite se numără: Reverendul Paris („Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller); Nae Grimea („D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale); Belpiros („Adunarea femeilor” de Aristofan); Ion („Năpasta” de I.L. Caragiale); Domnul X („Operă pentru viitorii dictatori” de Andonis Doriades); Abel („Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu); Tartaglia („Regele cerb” de C. Gorz); Marcu („Acești îngeri triști” de D.R. Popescu); Val Xavier („Omul în piele de șarpe” de Tennessee Williams) etc.
 
Vasile Cojocaru a fost și actor în filme de televiziune interpretându-i pe: Coana Efimița („Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale); Gheorghe („Furtuna în Pacific”, în regia lui Nicu Stan); Ion („Un echipaj pentru Singapore”); C.A. Rosetti („La răscrucea marilor furtuni”, în regia lui Mircea Moldovan).
 
Vasile Cojocaru a primit următoarele premii și distincții: premiul de interpretare pentru cel mai bun rol masculin (Festivalul „Despre arta comediei”, Galați, 1985 - pentru rolul Lukașin); premiul pentru cel mai bun rol secundar (Festivalul „Despre arta comediei”, Galați, 1981 - pentru rolul Papkin); diplomă de excelență (acordată de Teatrul Național Constanța, 2004 - 36 de ani de teatru); diploma de onoare (acordată de Teatrul „Ovidius” și Primăria Municipiului Constanța, 2001 - pentru merite deosebite în slujba scenei constănțene).

În anul 2005 devenea doctor în teatru, cu teza „Covorul de purpură” (de la Oreste la Oedip - Teatrul Antic, spațiul spiritual dobrogean).
 
El a regizat următoarele spectacole: spectacole de absolvire a promoțiilor de studenți - „Privește înapoi cu mânie” de J. Osborne; „Tango” de S. Mrozek; „Trei lacrimi... de haz” după A.P. Cehov; „Ochiul babei” de G. Vasilescu; „Lecție de dragoste la prima vedere”, împreună cu Liviu Manolache. 

Pe lângă actorie, Vasile Cojocaru a publicat și cinci volume, anume: „Expediții în miniatură” - București, Editura „Ion Creangă”, 1981 (ediția a doua: Constanța, Editura „Europolis”, 1997); „Imperfectele melancolii” (București, Editura „Albatros”, 1983); „Vedere din Mirador” (Constanța, Editura „Europolis, 1998); „Harababuriada” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2007); „Covorul de purpură. De la Oreste la Oedip. Teatrul Antic în spațiul dobrogean” (Constanța, Ovidius University Press, 2005).
 
Numele său a apărut în revistele culturale „Tomis”, „Luceafărul”, „Vatra”, „Litoral” și „Teatrul”, pentru care a colaborat.
 
A fost membru al Cenaclului „Poesis” al Casei Corpului Didactic din Constanța și al Uniunii Scriitorilor - filiala Dobrogea.
 
Citește și:
LIVE VIDEO-TEXT Volum despre memoria actorului Vasile Cojocaru, lansat la Universitatea „Ovidius” Constanța, în Sala Senatului (FOTO)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cea de-a XV-a ediție a Conferinței Asociației Psihologilor din România, la Universitatea Ovidius din Constanța

31 May 2023 465

Universitatea Ovidius din Constanța Elevii constănțeni cu rezultate deosebite la biologie, premiați la Facultatea de Medicină

31 May 2023 482

La Universitatea „Ovidius” Constanța va avea loc o conferință organizată de Facultatea de Teologie și Arhiepiscopia Tomisului

30 May 2023 565

Cea de-a X-a ediţie a manifestării științifice „Omul. Mediul. Poluarea”, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 May 2023 662

Universitatea Ovidius din Constanța a organizat „Romania Start-up Revolution”, eveniment dedicat studenţilor şi viitorilor antreprenori, la

24 May 2023 695

Simpozion internațional despre restaurarea și conservarea artei religioase, la Universitatea Ovidius din Constanța

23 May 2023 669

Peste 1.600 de participanți la cea de-a doua a ediție a Crosului Ovidio Running. Lista câștigătorilor (FOTO)

23 May 2023 744

Consiliul Local Municipal votează șefii de secţii de la Spitalul de Boli Infecţioase. Iată nominalizările (DOCUMENTE)

23 May 2023 953

Universitatea Ovidius din Constanța organizează a XVI-a ediție a Concursului pentru Elevi și Studenți în Tehnologia Informației – ESTIC

22 May 2023 780

„Cod Vizual” – expoziție semnată de studenți și cadre didactice de la Facultatea de Arte, prezentată în Bulgaria

22 May 2023 631

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit prima ediție a Școlii de vară „Actualități și perspective în ingineria navală, portuară și marină”

22 May 2023 735

Universitatea Ovidius din Constanța în doliu! Prof. univ. dr. Dragomir Coprean, fost decan al Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole s-a stins din viață

20 May 2023 3273

Proiectul INTER DIDACT, lansat de Universitatea Ovidius din Constanța

18 May 2023 613

Deputați europeni, în dialog cu studenții Universității Ovidius din Constanța

17 May 2023 684

Universitatea Ovidius din Constanța Peste 200 de studenți au participat la Târgul de cariere FMI 2023 (FOTO)

15 May 2023 855