„Am vrea ca, până la 1 decembrie, Enciclopedia digitală România 1918 să ajungă la toți elevii, în toate școlile”

Personalităților științei, istoriei și culturii românești, care au contribuit la conținutul Enciclopediei digitale „România 1918. Oameni, momente și imagini”, lansată de Fundația SIVECO în urmă cu câteva zile li s-au adăugat jurnaliști, specialiști și pasionați de istorie.
 
La eveniment a participat și Dorin-Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român și membru al Consiliului Științific al Enciclopediei, care a povestit: „Din spațiu, am avut ocazia să văd România rotundă, fără granițe. România rotundă ca o pâine, așa cum spunea bunica mea. Îmi doresc ca această Românie să rămână ca o pâine rumenă de casă, deși este foarte apetisantă şi începe să fie mâncată pe la colțuri. Să sperăm că, într-un final, nu va ajunge, din această pâine frumoasă şi rumenă, un covrig...
Alexandru Oprea, directorul Mausoleului Mateiaș, Muzeul Municipal Câmpulung, a venit costumat în uniforma de ofițer al Armatei Române din Primul Război Mondial. Împreună cu alte instituții de cultură din țară, Muzeul de la Câmpulung a donat texte și fotografii de epocă, pentru realizarea Enciclopediei.
Enciclopedia digitală este o colecție unică de peste 370 de imagini rare, filme, zeci de obiecte 3D, de la monumente care comemorează Marea Unire la arme din Primul Război Mondial. Cele mai spectaculoase sunt fotografiile de epocă animate și documentele legate de război și Marea Unire, pe care vizitatorul le descoperă în podul (virtual) unei case vechi.
Pentru a fi cât mai atractivă pentru elevi, enciclopedia conține și două jocuri 3D, care simulează bătălii istorice din perioada primului război mondial.
Aplicația se poate descărca gratuit de pe orice platformă sau din http://romania1918.eu
 
„Enciclopedia este organizată în așa fel încât poate fi citită de cineva cu o vârstă mică, ca o poveste; poate fi citită de cei care vor să aprofundeze subiectul şi poate fi citită de studenți şi masteranzi, ca studiu. Ne dorim ca această enciclopedie să ajungă până la 1 septembrie 2018 la toţi profesorii de istorie şi la toţi învăţătorii din România şi, până la 1 decembrie, să ajungă la toţi elevii români ca material de studiu”, a declarat Radu Jugureanu, coordonatorul proiectului și director eContent SIVECO România.
Partenerii care au contribuit la realizarea conținutului și la ilustrarea enciclopediei sunt: Arhiva Națională de Filme, Consiliul Național al Cinematografiei, Muzeul Național Castelul Peleș, Muzeul Național de Istorie a României/www.marelerazboi.ro, Muzeul Național de Istorie al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie Satu Mare, Muzeul Județean Ialomița, Mausoleul Mateiaș, Muzeul Municipal Câmpulung, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Biblioteca Digitală a Bucureștilor, Camera de Comerț și Industrie a României, editurile Stefadina, Polirom, Cetatea de Scaun și Litera.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

07 Apr, 2018 10:47

Felicitari.In sfirsit, mai apar si vesti bune.

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.