Ambasadori numiți în funcție de președintele Klaus Iohannis. Printre aceștia sunt și ambasadorii de la ONU și Consiliul Europei

Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 13 mai 2022, următoarele decrete pentru acreditarea unor ambasadori. 
  • Decret privind acreditarea lui Daniel Ioniţă în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Suediei, cu reședința la Stockholm;
  • Decret privind acreditarea lui Iulian Buga în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Singapore, cu reședința la Singapore;
  • Decret privind acreditarea lui Cornel Feruţă în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite de la New York;
  • Decret privind acreditarea lui Răzvan-Victor Rusu în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotențiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva şi Organizațiile Internaționale cu sediul în Confederația Elvețiană;
  • Decret privind acreditarea lui Ion Jinga în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotențiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg;
  • Decret privind acreditarea lui Nicolae Năstase, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Senegal, în Republica Capului Verde, în Republica Gambia, în Burkina Faso şi în Republica Côte d’Ivoire, şi în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Guineea-Bissau, cu reședința la Dakar.
Despre Daniel Ioniță

Confrom informațiilor publicate pe site-ul MAE, Daniel Ioniță a fost numit în funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice la Ministerul Afacerilor Externe prin Decizia 332/2014, intrată în vigoare la 29 decembrie 2014.

Este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotențiar.

Din 6 octombrie 2011 și până la data preluării funcției de secretar de stat a fost Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei. A contribuit astfel la extinderea și aprofundarea relațiilor de ansamblu dintre cele două ţări, precum și la afirmarea comunităților de români din țara de reședință, prin programe eficiente de cooperare și acțiuni de diplomație publică.

În intervalul 2010-2011 a ocupat funcţia de Director general pentru afaceri strategice în cadrul MAE. În această calitate, a coordonat activitatea a trei directorate, fiind responsabil de ansamblul activităţilor politico-diplomatice desfăşurate de România în cadrul NATO, UE - dimensiunea de securitate (Politica de Securitate şi Apărare Comună), OSCE, Consiliul Europei, precum şi de relaţiile bilaterale ale României cu SUA şi Canada. Portofoliul său a cuprins o arie vastă, de la politici de securitate, la neproliferare, dezarmare şi problematica drepturilor omului.

Are o bogată experienţă de negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, în perioada octombrie 2010 – august 2011 a fost negociatorul şef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa), precum şi pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (1999-2001).

Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate. A răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la ultimele trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010). A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm, în această ultimă locaţie în funcţia de adjunct al Ambasadorului.

În perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Direcţia NATO din MAE, fiind responsabil, în principal, de coordonarea aspectelor legate de pregătirea aderării României la NATO (MAP).

Are o diplomă universitară de inginer electro-energetician, însă s-a specializat în problematica de integrare euro-atlantică şi securitate naţională. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate în ţară şi în străinătate (Colegiul Naţional de Apărare din România, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate și Apărare, Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, Colegiul Naţional de Apărare al Suediei).

A fost decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, care reprezință cea mai înaltă distincţie pentru mireni.


Este căsătorit cu Lavinia Cătălina şi au împreună o fiică, Iris Maria (născută în anul 1994)

Despre Iulian Buga 

Iulian Buga (Diplomat de carieră. Deține gradul diplomatic de ambasador din 2008 și a ocupat, din 2015, funcția de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Suediei.

Anterior, a îndeplinit funcțiile de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, în perioada 2013 – 2015, în Irlanda, în perioada 2009 – 2013, și în Regatul Țărilor de Jos, în intervalul 2001 – 2007, unde a deţinut şi poziţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ocupând și poziția de Preşedinte al Comitetului Conferinţei Statelor Părţi.

În Centrala MAE a fost, între 2007 şi 2009, secretar de stat pentru afaceri politice şi strategice, iar anterior a ocupat funcțiile de director, în perioada 1999 – 2001, și director adjunct, în intervalul 1993 – 1994, al Direcţiei pentru America de Nord, precum și director adjunct al Direcției Protocol, în perioada 1992 – 1993. Vorbeşte limbile engleză şi franceză.

Despre Cornel Feruță 

Potrivit datelor publicate pe site-ul MAE, Cornel Feruță a fost numit secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice la 21 ianuarie 2020. Este diplomat de carieră din 1998 și are rangul diplomatic de ambasador.

Începând din septembrie 2013, a activat în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), unde a ocupat succesiv funcția de director general adjunct, coordonator șef și director general interimar (în perioada 25 iulie - 2 decembrie 2019).

În perioada 2012 – 2013 a deținut funcția de director general pentru afaceri politice și director politic în Ministerul Afacerilor Externe. În prima jumătatea a anului 2013, a prezidat cel de-al II-lea Comitet Pregătitor pentru Conferința privind revizuirea Tratatului de Neproliferare a armelor nucleare. În 2012, pentru o scurtă perioadă, a fost director de cabinet al prim-ministrului României.

Între 2005 și 2007 a fost director de cabinet al ministrului afacerilor externe al României. Anterior, a ocupat funcțiile de director al Direcției Balcanii de Vest și Cooperare Regională (2004) și consilier la Cabinetul ministrului.

În serviciul exterior, în perioada 2007 - 2012 a fost ambasador și reprezentant permanent al României la AIEA, ONU și alte organizații internaționale cu sediul central la Viena. În această perioadă, a prezidat, în 2011, cea de-a 55-a Conferință generală a AIEA, iar în intervalul octombrie 2008 - septembrie 2010, a deținut, ca guvernator al României în cadrul Consiliului guvernatorilor AIEA, două mandate consecutive de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al AIEA. De asemenea, în 2011, a îndeplinit funcția de coordonator al președinției OSCE pentru reabilitarea post-conflict. În 2010, în calitate de coordonator Corfu pentru creșterea eficacității OSCE, a fost implicat în procesul de reconstruire a încrederii între statele participante la OSCE și în avansarea dialogului privind securitatea în spațiul euro-atlantic și euro-asiatic, iar în intervalul ianuarie - decembrie 2009, a îndeplinit rolul de președinte al Comitetului Economic și de Mediu al OSCE.

Cornel Feruță a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității București și a obținut, ulterior, o diplomă de masterat în relații internaționale.

Cornel Feruță vorbește fluent limbile engleză și franceză.

Este căsătorit și are trei copii.

Despre Ion Jinga 

Conform MAE, Ion Jinga (Diplomat de carieră. Deține gradul diplomatic de ambasador din anul 2017 și exercită, din august 2015, funcția de reprezentant permanent al României la ONU, New York. Din această poziție, a îndeplinit o serie de funcții în premieră pentru țara noastră, precum cea de Președinte al Comitetului de decernare a Premiului ONU pentru Populație, în 2019, 2020 și 2021, Președinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare și Securitate Internațională (2018 – 2019), Președinte (2018) și Vicepreședinte (2019) al Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii, co-președinte al procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate (2016 - 2017). Anterior, a deținut funcția de ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, între 2008 și 2015, iar în perioada 2003 – 2008 a fost ambasador al României în Regatul Belgiei. În Serviciul Exterior a mai exercitat, între 2000-2001, rolul de însărcinat cu afaceri a.i. și adjunct al ambasadorului în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, Bruxelles, iar între 1998 – 1999 a fost adjunctul ambasadorului în cadrul aceleiași instituții, pe durata misiunii în Serviciul Exterior începute în anul 1995. În Centrala MAE a ocupat numeroase poziții, printre care cea de director general pentru Uniunea Europeană și membru al delegației României la Convenția privind viitorul Europei și Coordonator al Secretariatului Național al Delegației României, în intervalul 2002 – 2003, și membru în echipa de negociere a  aderării României la UE, între 2000 și 2004. Vorbește limbile engleză și franceză.)

Despre Iulian Buga 

Conform MAE, Iulian Buga (Diplomat de carieră. Deține gradul diplomatic de ambasador din 2008 și a ocupat, din 2015, funcția de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Suediei. Anterior, a îndeplinit funcțiile de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, în perioada 2013 – 2015, în Irlanda, în perioada 2009 – 2013, și în Regatul Țărilor de Jos, în intervalul 2001 – 2007, unde a deţinut şi poziţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ocupând și poziția de Preşedinte al Comitetului Conferinţei Statelor Părţi. În Centrala MAE a fost, între 2007 şi 2009, secretar de stat pentru afaceri politice şi strategice, iar anterior a ocupat funcțiile de director, în perioada 1999 – 2001, și director adjunct, în intervalul 1993 – 1994, al Direcţiei pentru America de Nord, precum și director adjunct al Direcției Protocol, în perioada 1992 – 1993. Vorbeşte limbile engleză şi franceză.)

Despre Răzvan-Victor Rusu 


Conform MAE, Răzvan Victor Rusu este Diplomat de carieră. Deține gradul diplomatic de ambasador din 2019 și ocupă, din 2016, funcția de şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. În perioada 2007 – 2012 a fost ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Italia, Malta și San Marino, precum și Reprezentant Permanent al României la agențiile ONU (FAO, FIDA, PAM). În perioada 2014 – 2017 a fost șeful delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), iar în intervalul 2012 – 2016, a ocupat funcția de emisar special al MAE pentru Parteneriatul Estic al UE și de director general al Departamentului Afaceri Regionale din Ministerul Afacerilor Externe. În Centrala MAE a mai deținut, inter alia, pozițiile de director general al Direcției Generale Europa Extinsă (2004 - 2007) și director adjunct al Direcției ONU. Vorbește limbile engleză, franceză și italiană.)

Despre Nicolae Năstase 

Expert specializat în spaţiul african şi relaţii multilaterale. Deţine gradul diplomatic de consilier diplomatic (2015), ocupă în prezent funcţia de expert naţional în regim de ”secondment” în cadrul Secretariatului Permanent al Comunităţii Democraţiilor, la Ambasada României de la Varşovia (din 2018), a fost prim colaborator la Misiunea Permanentă de la Strasbourg (2006-2010), consilier la Cabinetul ministrului afacerilor externe (2010-2012), ambasador la Tunis (2012-2017). Limbi străine: franceză şi engleză. Născut în 1975.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ambasadori ai statelor membre ale Ligii Statelor Arabe și ale Organizației pentru Cooperare Islamică

14 Feb 2024 421

Înalți oficiali și diplomați americani, în discuții la București despre regiunea Mării Negre

23 Jan 2024 3532

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România

23 Jan 2024 557

Japonia a numit un nou ambasador în România! Iată despre cine este vorba

19 Dec 2023 829

MAE Noi propuneri de numiri pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României

24 Jul 2023 1337

MAE Propuneri de numiri pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României

30 May 2023 913

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1083

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE acreditați în România (GALERIE FOTO)

23 Feb 2023 946

Întrevederea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti

13 Dec 2022 1214

Doi ambasadori acreditați de Klaus Iohannis, prin decrete

13 Jul 2022 1055

Foști ambasadori SUA Parteneriatul Strategic cu România s-a dovenit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa

11 Jul 2022 1201

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis mai mulți ambasadori

09 Jul 2022 1326

Președintele României a semnat decretele de rechemare a trei ambasadori

04 Jul 2022 1278

UPDATE Președintele CJC, Mihai Lupu prezent la eveniment. Ambasadori și diplomați participă la Constanța la forumul international „Cum poate diplomația încheia un război“

03 May 2022 1570

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decrete pentru acreditarea a trei ambasadori

01 Mar 2022 1511