Ambasadorul Rusiei în România a fost convocat la MAE, după ce a publicat un text pe pagina instituțieiAmbasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut o întrevedere, miercuri, cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota.

Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea diplomatului rus după publicarea pe site-ul reprezentanţei diplomatice a articolului cu titlul „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii" şi în contextul altor luări de poziţie ale Ambasadei.

În cadrul întrevederii, Iulian Fota a atras atenţia că este „inacceptabilă" folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj „nepotrivit, ofensator şi provocator" la adresa României şi a NATO, alianţă din care ţara noastră face parte „ca urmare a deciziei sale democratic asumate".

De asemenea, a fost reamintit şi că, pe 22 aprilie, MAE a transmis o notă verbală prin care şi-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declaraţiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina.  

Oficialul român a atras atenţia şi asupra „modului dezumanizant şi neconform cu realitatea" în care e descris războiul din Ucraina, „pentru care partea rusă deţine întreaga responsabilitate", şi a reiterat îndemnul la maximă reţinere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor şi mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei Federaţiei Ruse, mai precizează sursa citată. 

Secretarul de stat a atenţionat din nou partea rusă că această conduită de comunicare publică reflectă „o abordare consecvent neconstructivă a relaţiei bilaterale din partea Ambasadei" şi a solicitat ca mesajele publice să se menţină în limitele prevăzute de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE recomandă cetățenilor români "Limitaţi deplasările pe insulă până la stingerea incendiului din Thassos"

11 Aug 2022 490

MAE Două autoturisme înmatriculate în România, implicate într-un accident mortal în Bulgaria

09 Aug 2022 505

14 diplomați bulgari au fost expulzați din Rusia

05 Aug 2022 518

MAE. Atenţionare de călătorie Erupții vulcanice în peninsula Reykjanes din Islanda

04 Aug 2022 590

Ce a transmis MAE cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

02 Aug 2022 394

Atenționare de călătorie Republica Bulgaria - recomandări utile în privința trecerii frontierelor bulgare pentru sezonul turistic estival 2022

01 Aug 2022 7477

Atenționare de călătorie în Spania. A fost prelungită greva însoțitorilor de zbor ai companiei RYANAIR

28 Jul 2022 471

Ministerul Afacerilor Externe a preluat președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

28 Jul 2022 435

MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Iată motivul

28 Jul 2022 602

MAE Atenţionare de călătorie în Republica Cehă. Sunt semnalate incendii de vegetație

27 Jul 2022 468

Atenţionare de călătorie în Spania Au fost emise coduri roșu și portocaliu de caniculă

25 Jul 2022 614

Ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei, în vizită oficială în România

25 Jul 2022 406

Atenționare MAE Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în Republica Croația

23 Jul 2022 663

Întrevedere a ministrului afacerilor externe cu Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară a SUA

21 Jul 2022 484

MAE Recomandări pentru românii care doresc să călătorească în Grecia în contextul incendiilor de vegetație

20 Jul 2022 435