Amendă record pentru o primărie din județul Constanța. Ape uzate deversate direct în mijlocul satului, fără nici o epurare (galerie foto)

  • 120.000 de lei amendă pentru o primărie poate părea mult, însă asta se întâmplă atunci când deversezi ape uzate menajere direct în mijlocul satului
  • Comuna Amzacea a fost sancționată cu cea mai mare amendă în baza Legii Apelor nr. 107/1996 actualizată
  • Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral au mai aplicat 127 de măsuri de remediere a deficiențelor
  • Pe teritoriul UAT Cogealac au fost identificate 5 depozite de deșeuri menajere în amestec cu deșeuri inerte
 
120.000 de lei amendă pentru o primărie poate părea mult, însă asta se întâmplă atunci când deversezi ape uzate menajere direct în mijlocul satului!
În urma verificării a 28 de primării din județul Constanța, în ceea ce privește curățarea cursurilor de apă, întreținerea şanțurilor și rigolelor din localități pentru a evita inundațiile, inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au aplicat 127 de măsuri de remediere a deficiențelor, dar și o amendă record în valoare de 120.000 de lei pentru poluare cu ape uzate menajere, susține directorul instituției, Bogdan Bola.


102 de acțiuni de verificare, 37 cursuri de apă și 13 torenți


În cadrul acțiunii de verificare a celor 102 localități, 37 cursuri de apă/lacuri și 13 torenți, inspectorii noștri au stabilit că cele mai multe administrații locale au curățat malurile cursurilor de apă, șanțurile și rigolele de colectare a apelor pluviale și au constatat că există în unele localități proiecte în derulare cu privire la executarea de poduri/podețe (UAT Topalu), execuție de șanțuri și rigole (UAT Lipnița și Ostrov ) in păcate, au existat și neconformități în ceea ce privește gospodărirea apelor:
Pe teritoriul UAT Cogealac au fost identificate 5 depozite de deșeuri menajere în amestec cu deșeuri inerte ( 2 – Tariverde și 3 – Râmnicu de Jos); Șanțurile existente sunt colmatate în proporție de 60% și prezintă vegetație ierboasă.
Pe cursul de apă Valea Mare, la intrarea în localitatea Viile au fost identificate deșeuri reciclabile tip PET care pot influența secțiunea de scurgere la podul din imediata vecinătate; Șanțurile existente în localitățile componente sunt igienizate, dar prezintă vegetație și sunt colmatate în proporție de cca. 40%.
Pe teritoriul comunei Dobromir  s-a constatat existența unei cantități apreciabile de deșeuri în șanțuri și pe Valea Dobromir, iar la data controlului șanțurile/rigolele erau colmatate în proporție de 60%
 

Primăria Amzacea amendată cu 120.000 de lei


Un caz aparte îl reprezintă situația constatată în localitatea Amzacea unde apele uzate de tip menajer sunt evacuate direct în canalul colector de ape pluviale din localitate, fără nici o epurare sau preepurare prealabilă. Pentru neconformitatea constatată, Comuna Amzacea a fost sancționată cu 120.000 lei în baza Legii Apelor nr. 107/1996 actualizată.
Avem încă multe localități care încalcă legea în ceea ce privește inexistența șanțurilor și rigolelor și acest lucru înseamnă că în acele zone există un risc major de inundații. Din păcate în județul Constanța sunt astfel de localități în care nu există șanțuri și rigole și vă dau câteva exemple: sat Miorița - comuna Ciobanu, satele Șipotele și Petroșani din comuna Deleni, comuna Dumbrăveni.
“Conform cu propunerile din Planul de Gospodărire a Apelor 2020 și în urma acțiunilor desfășurate de inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța se vor executa, în acest an, de către angajații ABADL lucrări de decolmatare pe o lungime de 13,5 km pe cursurile de apă: Valea Săruri (UAT Mihai Viteazu - Sinoe), Valea Țibrin (UAT Nicolae Bălcescu), Valea Mare (Viile și Ion Corvin), Valea Cocoșu (Poiana și Poarta Albă). De asemenea, vom continua controalele și în celelalte localități care nu au fost prinse în prima acțiune de verificare, astfel vom putea veni în sprijinul autorităților locale pentru a preîntâmpina situațiile în care au loc inundații. În ceea ce privește amenda dată primăriei Amzacea e clar că este un record, dar este dată pe bună dreptate, fiind aplicată după ce i-au fost date termene de remediere a deficiențelor și avertimente scrise”, anunță conducerea Direcției Apele Române Dobrogea Litoral.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 374

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 840

Constanța Ultimele informații despre ambarcațiunea găsită răsturnată în mare, din partea MApN (FOTO)

05 Apr 2024 1150

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3204

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 723

Administrația Națională “Apele Române” organizează licitație publică pentru închirierea unei suprafețe de 8.902,00 mp

19 Mar 2024 634

Declarații avere Constanța Averea și interesele lui Victor Cherciu, șef formație la ABADL SGA Tulcea (DOCUMENTE)

12 Mar 2024 641

Declarații de avere Constanța Maria Otilia Macovei, director tehnic la ABADL, averea și interesele. Soțul, asociat și administrator la Cantarprod SRL

11 Mar 2024 797

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 652

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 460

„Apele Române” organizează licitația pentru 48 de subsectoare de plajă de pe litoral. Mai mult de jumătate sunt din stațiunea Mamaia

03 Feb 2024 1161

Primăria Corbu intenționează să solicite de la AN Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Reabilitare DC38 Corbu – Vadu și strada Școlii (sat Vadu) comuna Corbu

31 Jan 2024 899

Ploscaru Nicoleta intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 401

Primăria Ovidiu intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 407

ABADL închiriază terenuri situate în albia minoră a Fluviului Dunărea. Când are loc ședința de deschidere a ofertelor

27 Jan 2024 909