Amendamente legislative pentru a împiedica tendințele radicaliste Comunitatea musulmană din România și problemele ei, în atenția parlamentarilor constănțeni

Parlamentarii de Constanța și-au manifestat sprijinul pentru adoptarea unor amendamente la legile în vigoare cu privire la comunitatea musulmană din România. Unul dintre amendamente se referă la Legea Cultelor și vizează introducerea obligativității obținerii avizelor de la Muftiatul Cultului Musulman din România pentru înființarea fundațiilor care organizează și activități ce țin de viața religioasă.
 

11 parlamentari de Constanța au participat vineri la o dezbatere cu tema „Cum influențează atentatul de la „Charlie Hebdo” organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România și Muftiatul Cultului Musulman din România. „Am hotărât să lansăm această dezbatere pornind de la recentele evenimente nefericite care au avut loc în Franța. În România, nu avem motive de îngrijorare, dar este mai bine să prevenim decât să tratăm, fapt pentru care am ales să punem pe tapet câteva aspecte care chiar dacă acum nu pun probleme, mai târziu ar putea avea repercusiuni”, a spus președintele UDTTMR, Gelil Eserghep. Așa cum a amintit Eserghep, dar și muftiul Muurat Iusuf, în România există în prezent mai multe fundații culturale la adăpostul cărora se organizează și activități cu specific religios. Reprezentantul oficial al musulmanilor din România, Muftiul Muurat Iusuf, a declarat că pentru înființarea unor astfel de organizații ar trebui ca Muftiatul să dea aviz. În prezent, legea prevede un aviz „consultativ”, fapt pentru care ambele părți participante la dezbatere au susținut necesitatea introducerii avizului obligatoriu în locul celui „consultativ”.

„Vrem să prevenim orice infiltrare a  unor persoane care au tendințe spre radicalism”, a subliniat și muftiul Muurat Iusuf, care a spus că în Constanța există două centre care servesc drept lăcașuri și unde se desfășoară activități religioase, acestea funcționând în cadrul unor fundații și neavând avizul muftiatului pentru a desfășura astfel de activități. „În România, viața religioasă a comunității musulmane trebuie să fie sub coordonarea Muftiatului Cultului Musulman”, a precizat muftiul Muurat Iusuf.
 
Atât președintele UDTTMR, dar și muftiul au ținut să precizeze că în România există o singură instituție oficială, recunoscută de statul român, care are menirea să îi reprezinte pe musulmanii din România, aceasta fiind Muftiatul Cultului Musulman din România, în ultima vreme încercându-se, sub o formă sau alta, să fie promovate, chiar dacă mai timid, și alte organizații. Senatorii și deputații prezenți la dezbatere au punctat și ei că exemplul de conviețuire interetnică ce definește Dobrogea de sute de ani trebuie să se păstreze și pe viitor, fiind nevoie să fie prevenite orice potențiale ingerințe și derapaje în acest sens. Cei 11 parlamentari au precizat că ei vor susține introducerea amendamentelor legislative necesare pentru a sprijini astfel comunitatea musulmană din România, stabilită pe aceste meleaguri de sute de ani, și pentru a contribui atât la păstrarea aceluiași climat de bună înțelegere, cât și la evitarea apariției unor probleme în viitor.
 
„Mulțumim tuturor parlamentarilor care au răspuns invitației noastre și le mulțumim mai ales pentru faptul că ne-au asigurat de tot sprijinul lor. Nu există apartenență politică atunci când este vorba despre probleme sociale, despre problemele comunității. Noi nu suntem musulmani de import, suntem musulmani născuți, nu făcuți aici și vrem să rămânem în continuare un factor de echilibru și de stabilitate în această zonă”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
 
În același timp, muftiul Muurat Iusuf a mulțumit și el parlamentarilor prezenți pentru sprijinul manifestat.
 
La dezbaterea organizată de UDTTMR în colaborare cu Muftiatul Cultului Musulman din România au luat parte, alături de deputații Varol Amet (UDTTMR) și Iusein Ibram (UDTR), deputații Mihai Lupu, Victor Manea, Dănuț Culețu, Florin Gheorghe, Mircea Dobre, Mihai Tararache și senatorii Nicolae Moga, Mircea Banias și Gigi Chiru.
 
Din partea UDTTMR au participat la dezbatere, alături de președintele Gelil Eserghep, și membrii Biroului Executiv al uniunii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunitatea musulmană din România sărbătorește astăzi Berat Kandili

30 Apr 2018 2194

Comunitatea musulmană din Constanța a sarbătorit astăzi Mirac Kandili (galerie foto)

13 Apr 2018 1846