Amenzi de până la 20.000 de lei pentru stomatologi dacă nu respectă regulile. Iată ce trebuie să știe fiecare pacient

  • A fost publicat un ordin, prin care sunt reglementate regulile din cabinetele de stomatologie
  • Nerespectarea lor poate duce la sancțiuni de până la 20.000 de lei
  • Pacientul trebuie să știe ce echipamente trebuie să poarte medicii și asistenții de la cabinet
  • Un triaj al pacienților trebuie făcut înainte de efectuarea intervențiilor stomatologice
 
Regulile pentru cabinetele stomatologice în starea de alertă au fost recent modificate și sunt mai detaliate decât cele prezentate la jumătatea lunii. Noua formă a ordinului ce stabilește aceste reguli cuprinde norme detaliate cu privire la echipamentele obligatorii de purtat în cabinet. De asemenea, sunt specificate sancțiunile aplicabile, mai exact, amenzi ce pot ajungela zeci de mii de lei.
Modificările aduse Ordinului MS nr. 828/2020 prin Ordinul MS nr. 873/2020 (publicat luni în Monitorul Oficial) reconfigurează cu totul lista măsurilor impuse și recomandate inițial cabinetelor stomatologice.
Noua formă structurează măsurile astfel: un set de acțiuni preliminare ce trebuie luate, precauțiile înaintea efectuării intervențiilor stomatologice, precauțiile în timpul intervențiilor și după. Este detaliat echipamentul individual de protecție (EIP) ce trebuie folosit.

Programarea


Medicul stomatolog va stabili care sunt prioritățile la programare, făcându-se un triaj inițial la telefon, între pacienții existenți și cei noi. Programările trebuie să se facă la intervale orare astfel încât pacienții să nu se întâlnească între ei în sala de așteptare/să nu staționeze în sala de așteptare, iar după fiecare pacient să se asigure dezinfecția, aerisirea și pregătirea cabinetului pentru următorul pacient. Este obligatorie respectarea unui interval de cel puțin 20 de minute între pacienți; dacă pacientul dorește sau dacă sala de așteptare nu permite păstrarea distanței de 1,5-2 m, acesta poate aștepta afară, iar în cazul în care pacientul așteaptă în sala de așteptare, timpul de așteptare nu va depăși 15 minute. Pacienții nu vor veni însoțiți, vor fi informați cu privire la regulile aplicabile în cabinet, prin telefon sau e-mail.
La intrarea în cabinet trebuie să existe dispenser cu substanță dezinfectantă/mijloc de dezinfectare (soluții dezinfectante, șervețele dezinfectante, gel); suplimentar, se pot folosi recipiente/saci pentru depozitarea bunurilor personale ale pacientului (haine, telefon, genți, chei, etc.). La intrarea în cabinetul stomatologic trebuie să existe un covoraș îmbibat în dezinfectant pe bază de clor.
Un triaj al pacienților trebuie făcut înainte de efectuarea intervențiilor stomatologice - un triaj epidemiologic telefonic centrat pe identificarea eventualelor semne clinice ale infecției cu SARS- CoV-2 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație), precum și pe riscul de a fi infectat (persoane aflate în autoizolare/carantină, contacți ai acestora sau contacți ai persoanelor cu semne caracteristice infecției cu SARS-CoV-2).
La venirea în cabinet, pacientului trebuie să i se ia temperatura, în zona frunții. Dacă temperatura este sub 37,3 grade Celsius, pacientul și, după caz, însoțitorul (de exemplu, pentru minori) pot intra în cabinet, iar dacă nu au mască li se înmânează una. Dacă temperatura este peste 37,3 grade Celsius, se reia măsurarea acesteia și dacă valoarea se menține, se va renunța la programare, se va temporiza tratamentul.
După fiecare intervenție stomatologică se va realiza dezinfecția completă a echipamentelor stomatologice (unitul stomatologic, aparatul de radiologie, corpuri de mobilier, scaune, lampă fotopolimerizabilă etc.) cu substanțe biocide cu efect virucid conform instrucțiunilor producătorului; durata acțiunii acestora, prescrisă de producător, trebuie respectată cu strictețe. Se va realiza dezinfecția, inclusiv a mânerelor ușilor și a întrerupătoarelor, ultimele doar prin ștergere pentru a evita un posibil scurtcircuit. Curățarea și dezinfectarea echipamentelor de protecție reutilizabile (de exemplu, ochelari de protecție, vizieră, ecran protecție), după fiecare pacient, este, de asemenea obligatorie.

Echipamente


De asemenea, ordinul modificat luni prevede și care este echipamentul individual de protecție, în funcție de categoria de personal:
1. Personalul medical care examinează sau acordă îngrijiri pacienților suspecți COVID-19 la care nu se vor iniția manevre generatoare de aerosoli:
a) mască chirurgicală simplă sau mască de protecție respiratorie tip KN95/FFP2 (standard sau echivalent);
b) halat chirurgical cu mâneci lungi impermeabil nesteril și botoși de protecție de unică folosință sau combinezon impermeabil de unică folosință;
c) mănuși nesterile de unică folosință;
d) capelină/bonetă impermeabilă de unică folosință;
e) ochelari de protecție +/- vizieră (scut facial).

2. Personalul medical care acordă îngrijiri pacienților suspecți COVID-19 la care se vor iniția manevre generatoare de aerosoli:
a) mască de protecție respiratorie tip FFP2/KN95 sau mască tip FFP3 (standard sau echivalent);
b) halat chirurgical cu mâneci lungi impermeabil nesteril și botoși de protecție de unică folosință sau combinezon impermeabil de unică folosință;

c) mănuși nesterile de unică folosință;
d) capelină/bonetă impermeabilă de unică folosință;
e) ochelari de protecție +/- vizieră (scut facial).
3. Personalul medical care examinează sau acordă îngrijiri pacienților confirmați cu COVID-19 (cazuri excepționale):
a) mască de protecție respiratorie tip FFP2/KN95 sau mască tip FFP3 (standard sau echivalent);
b) halat chirurgical cu mâneci lungi impermeabil nesteril și botoși de protecție de unică folosință sau combinezon impermeabil de unică folosință;
c) mănuși nesterile de unică folosință;
d) capelină/bonetă impermeabilă de unică folosință;
e) ochelari de protecție +/- vizieră (scut facial).
Important! În cazul în care personalul nu are la dispoziție echipamentele specifice pentru realizarea procedurilor stomatologice generatoare de aerosoli, conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, activitatea stomatologică nu se poate desfășura.

Sancțiuni


O noutate cu care a venit ordinul de modificare publicat luni este referirea la o serie de sancțiuni aplicabile pentru nerespectarea măsurilor impuse cabinetelor.
Ordinul nu aduce noi amenzi, ci trimite la cele cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice. În privința contravențiilor ce țin de cabinetele stomatologice găsim amenzi și de câteva zeci de mii de lei.
Neasigurarea echipamentului de protecție complet pentru personalul medico-sanitar în conformitate cu normele în vigoare se poate sancționa cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice. Aceeași amendă e prevăzută și pentru nerespectarea măsurilor speciale instituite în situații epidemiologice deosebite (cum este cea actuală), neîntocmirea și nerespectarea procedurilor specifice activității de curățenie, dezinfecție și sterilizare.
Neasigurarea cu materiale pentru efectuarea curățeniei se poate sancționa cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Oportunitate de angajare pentru medicii stomatologi. Cine scoate postul la concurs

08 Apr 2024 592

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinc Căi Ferate angajează medic specialist în endocrinologie

04 Mar 2024 636

Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța scoate la concurs un post de medic specialist. Detalii

04 Mar 2024 699

Spitalul Clinic CF Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată despre ce e vorba

04 Mar 2024 897

Locuri de muncă Constanța Spitalul Orășensc Cernavodă angajează. Ești interesat?

30 Jan 2024 763

Primăria Medgidia angajează medic stomatolog. Ce condiții au de îndeplinit candidații

29 Jan 2024 971

Peste 1.000 de pacienţi ai unui stomatolog, invitaţi să se testeze pentru hepatită şi HIV!

13 Dec 2023 1065

Primăria Municipiului Medgidia angajează medic stomatolog! Cine poate participa la concurs

21 Nov 2023 985

Alegeri pentru conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi!

11 Nov 2023 1159

Primăria Municipiului Medgidia, județul Constanța, scoate la concurs un post de medic stomatolog școlar. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești

25 Oct 2023 1082

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic CF Constanța angajează. Detalii

11 Oct 2023 1522

Angajări Constanța Post vacant la Spitalul Clinic CF Constanța

10 Oct 2023 1234

Angajări Constanța Posturi vacante la Spitalul Clinic CF Constanța. Ești interesat?

03 Oct 2023 2270

Firme Constanța Ascodi Dent SRL, un nou cabinet medical în Constanța, deschis de un doctor stomatolog

15 Sep 2023 871

Imobiliare Constanța Raportul consultării pentru clădirea de birouri de la granița municipiului cu localitatea Valu lui Traian (DOCUMENTE)

30 Aug 2023 1175