Amenzi de peste 370.000 de lei după controale la staţiile de carburant. Cât are de plătit celebra benzinărie de la Beiuș, care a declanșat isteria

Coadă la o benzinărie din Constanța Foto ziuadeconstanta.roAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 70 de staţii de carburant pe întregul teritoriu al ţării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, a anunţat, joi, 10 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat controale la staţiile de distribuţie de carburant la decizia premierului Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu miniştrii Energiei şi Economiei, Virgil Popescu şi, respectiv, Florin Spătaru, şi cu reprezentanţii instituţiilor din domeniu.

 Cărbunaru a menţionat că cea mai mare amendă, de 100.000 lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi în România care are pe teritoriul naţional 215 staţii.


El a adăugat că, odată cu amenda, a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi.


"Staţia de la Beiuş, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri prin nivelul extrem de ridicat şi de nejustificat al preţului practicat, a fost amendată cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pe lângă sancţiunea dată, pe lângă amendă, implică şi revenirea la preţul anterior", a explicat Cărbunaru.Acesta a menţionat că în multe din aceste nereguli depistate de ANPC "s-a constatat faptul că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari", fiind vorba de stocuri preexistente, nu de noi stocuri de carburant.Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că există încă patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alţi operatori economici, din Cluj şi din Galaţi, aceste ordine implicând revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv.Inspectorii ANPC au considerat că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatorii economici în ultimele două zile."Alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, şi ANAF şi Consiliul Concurenţei au început verificări. Rezultatele, dată fiind complexitatea examinării acestor documentaţii, urmează să fie anunţate public pe măsură ce se finalizează controale de fond începute de aceste instituţii", a arătat Cărbunaru.Potrivit acestuia, ministrul de Finanţe a dispus Direcţiei Generale Antifraudă din cadrul ANAF demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibililor din România, în conformitate cu atribuţiile legale ce îi revin, fiind peste 100 de echipe constituite, în acest sens, pentru a verifica staţiile de vânzare, dar şi distribuitorii angro, antrepozitele fiscale şi companiile implicate. 


Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Vizan, numit la conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA

12 Aug 2022 3587

Persoanele aflate în dificultate financiară pot găsi sprijin la ANPC, prin Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice

10 Aug 2022 415

Peste 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani, descoperite la Costinești. Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC (GALERIE FOTO)

09 Aug 2022 614

Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România s-a întâlnit cu Horia Constantinescu (ANPC) pentru a discuta situația produselor „Halal”

08 Aug 2022 739

UPDATE Acțiune amplă la Costinești ANPC a găsit produse expirate de trei ani (VIDEO)

07 Aug 2022 1866

Au început reducerile de vară! Reduceri mari de preț, uneori chiar de până la 70% sau 90%. Avertismentul ANPC

06 Aug 2022 873

Bilanțul primelor 6 luni de mandat al președintelui ANPC

04 Aug 2022 462

Sentință definitivă favorabilă Protecției Consumatorilor Harghita în privința unor chipsuri

29 Jul 2022 679

ANPC a verificat trenurile din zona București și comercianții din Gara de Nord

27 Jul 2022 384

Propunere ANPC Închiderea Halei Obor pentru o perioadă de până la un an pentru abateri repetate. „Lipsa flagrantă de curățenie și siguranță trebuie oprită aici”

22 Jul 2022 626

Controale pe piaţa produselor alimentare şi în unităţi de alimentaţie publică. Anunțul ANPC

21 Jul 2022 474

Mai mulți constănțeni s-au ales cu dosare penale. Ce au constatat poliţiştii de la Rutieră

14 Jul 2022 787

Cea mai mare amendă din istoria ANPC Amendă uriașă pentru Blue Air! ANPC sancționează compania aeriană cu 2 milioane de euro. Care este motivul

14 Jul 2022 1220

ANPC Amenzi de 95.000 lei pentru mai mulţi operatori economici din judeţele Prahova şi Braşov (GALERIE FOTO)

11 Jul 2022 446

Constanța Nereguli grave în ceea ce privește depozitarea peștelui, descoperite de comisarii ANPC

08 Jul 2022 1073