Amenzi de peste 370.000 de lei după controale la staţiile de carburant. Cât are de plătit celebra benzinărie de la Beiuș, care a declanșat isteria

Coadă la o benzinărie din Constanța Foto ziuadeconstanta.roAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 70 de staţii de carburant pe întregul teritoriu al ţării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, a anunţat, joi, 10 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat controale la staţiile de distribuţie de carburant la decizia premierului Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu miniştrii Energiei şi Economiei, Virgil Popescu şi, respectiv, Florin Spătaru, şi cu reprezentanţii instituţiilor din domeniu.

 



Cărbunaru a menţionat că cea mai mare amendă, de 100.000 lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi în România care are pe teritoriul naţional 215 staţii.


El a adăugat că, odată cu amenda, a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi.


"Staţia de la Beiuş, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri prin nivelul extrem de ridicat şi de nejustificat al preţului practicat, a fost amendată cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pe lângă sancţiunea dată, pe lângă amendă, implică şi revenirea la preţul anterior", a explicat Cărbunaru.



Acesta a menţionat că în multe din aceste nereguli depistate de ANPC "s-a constatat faptul că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari", fiind vorba de stocuri preexistente, nu de noi stocuri de carburant.



Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că există încă patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alţi operatori economici, din Cluj şi din Galaţi, aceste ordine implicând revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv.



Inspectorii ANPC au considerat că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatorii economici în ultimele două zile.



"Alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, şi ANAF şi Consiliul Concurenţei au început verificări. Rezultatele, dată fiind complexitatea examinării acestor documentaţii, urmează să fie anunţate public pe măsură ce se finalizează controale de fond începute de aceste instituţii", a arătat Cărbunaru.



Potrivit acestuia, ministrul de Finanţe a dispus Direcţiei Generale Antifraudă din cadrul ANAF demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibililor din România, în conformitate cu atribuţiile legale ce îi revin, fiind peste 100 de echipe constituite, în acest sens, pentru a verifica staţiile de vânzare, dar şi distribuitorii angro, antrepozitele fiscale şi companiile implicate. 


Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Comandamentul 1 Mai – Sărbători Pascale va monitoriza activitățile comerciale din zonele turistice din țară

18 Apr 2024 390

LIVE TEXT Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța, în conferință de presă (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 805

Justiție Constanța Soluția magistraților în procesul dintre Profi Rom Food SRL și Comisariatul Regional Pentru Protecția Consumatorului Regiunea Sud-Est

15 Apr 2024 414

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 663

Verificări ANPC pentru pregătirea minivacanței de din luna mai în zonele turistice din România

03 Apr 2024 461

Amenzi în valoare de peste 45.000 de lei aplicate de ANPC pentru pui cu Salmonella. Ce au găsit comisarii la Penny și Metro

01 Apr 2024 656

ANPC Loturi de pui provenite din Polonia și Ungaria au fost retrase de pe piaţă după ce s-a depistat salmonela

31 Mar 2024 479

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 883

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 2188

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 3751

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 636

Justiție Constanța Eden Travel Partner SRL firmă din Constanța, solicită anularea unui proces verbal de contravenţie ANPC

16 Mar 2024 676

Amenzi și oprirea temporară a patru stații ale Lukoil, după controale ale ANPC. Ce nereguli au fost depistate

14 Mar 2024 881

Anunțul ANPC Cerinţele necesare pentru ca un produs să poată fi numit românesc ar putea fi stabilite printr-un act normativ

13 Mar 2024 627

Acțiune de control în mai multe stații ale OMV Petrom! Ce nereguli au găsit comisarii ANPC (GALERIE FOTO)

12 Mar 2024 865