Amenzi în valoare totală de 1.088.500 lei, aplicate de Garda de Mediu Constanța în luna noiembrie 2022

Deșeuri în Portul Constanța. Foto: Garda de Mediu ConstanțaÎn luna noiembrie 2022 la nivelul Gărzii Naționale de Mediu Constanța s-au efectuat 125 acțiuni de inspecție și control, din care 30 controale planificate și 95 inspecții neplanificate. Au fost aplicate 25 sancțiuni contravenționale, din care două avertismente și 23 amenzi în valoare totală de 1.088.500 lei și s-au înaintat două sesizări către organele de cercetare penală.

„S-au finalizat controalele tematice la UAT-uri pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților. Majoritatea UAT-urilor au fost amendate pentru nerespectarea obligației de a atinge un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor de minim 50% din masa totală de deșeuri generate în anul 2021, pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenite din deșeurile menajere generate de populație și pentru neluarea măsurilor de prevenire a depozitărilor necontrolate de deșeuri. În luna noiembrie au fost aplicate sancțiuni la UAT Seimeni, UAT Siliștea, UAT Mihai Viteazu, UAT Albești, UAT Cuza Vodă, reprezentând amenzi în cuantum de 15.000 lei fiecare.
Operatorul de salubrizare din Limanu a fost amendat cu 40.000 lei pentru nerespectarea cerințelor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, de a ține o evidență cronologică a deșeurilor colectate, transportate, valorificate sau eliminate prin depozitare, după caz“ - au precizat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu Constanța.

Conform sursei citate, depozitarea deșeurilor la Poarta 9 din incinta Portului Constanța a fost sistată începând cu data de 08.11.2022, ca urmare a controlului efectuat împreună cu Garda de Coasta, ocazie cu care s-au constatat nereguli grave în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Pe amplasamentul autorizat pentru depozitarea deșeurilor inerte din construcții și demolări din Municipiul Constanța, lucrările de rambleiere au fost efectuate folosindu-se deșeuri inerte, în amestec cu deșeuri menajere și deșeuri reciclabile de toate tipurile, mare parte fiind îngropate și acoperite cu pământ. Pentru nerespectarea condițiilor din actul de reglementare emis de APM Constanța pentru lucrările de rambleiere de la Poarta 9 Port Constanta, UAT Constanța a fost sancționată cu amendă de 100.000 lei, sistarea operațiunilor de depozitare a deșeurilor pe amplasament și aducerea terenului la starea inițială, prin curățarea zonei afectate de depozitări ilegale de deșeuri, altele decât cele admise prin actul de reglementare.

„Pentru fapte ce constituie infracțiune conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, respectiv îngroparea deșeurilor și abandonarea acestora în afara spațiilor autorizate, Garda Națională de Mediu Constanța a înaintat sesizare catre organele de cercetare penală.
         
La controlul efectuat împreună cu reprezentanții IPJ Constanța în localitatea Cumpăna, a fost identificat un teren pe care se depozitau și îngropau deșeuri, în cauză fiind deschis un dosar penal de către Parchetul dpl Curtea de Apel Constanța. Primaria Cumpăna a fost amendată de GNM CJ constanța cu 60.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului, iar societatea care a transportat deșeurile inerte pe amplasament a fost amendată cu 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.
         
Primăria Mircea Vodă și societatea de construcții care realizează lucrări în comună au fost amendate cu câte 100.000 lei. Primăria a fost sancționată pentru nerespectarea măsurilor stabilite la controlul anterior, iar constructorul a fost amendat pentru nerespectarea condițiilor din actul de reglementare privind realizarea lucrărilor“ - mai transmite sursa citată.

         
Pe raza orașului Năvodari a fost identificat un teren cu o suprafață de cca.45 ha, pe care erau abandonate și îngropate deșeuri în vederea nivelării terenului. Din verificările efectuate a reieșit faptul că  terenul aparține atât UAT Năvodari, cât și unor proprietari persoane fizice și juridice. A fost înaintată sesizare penală către Parchetul dpl Curtea de Apel Constanța pentru stabilirea făptuitorilor, pentru fapte ce constituie infracțiune conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.
         

„Urmare a controlului planificat realizat la societatea care operează depozitul ecologic de deșeuri din Ovidiu, s-a aplicat sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în autorizația integrată de mediu și s-au stabilit măsuri pentru rezolvarea neconformităților constatate.
         
Controlul planificat derulat la rafinăria Rompetrol s-a finalizat cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea obligației legale de prevenire a poluării aerului pe timpul exploatării instalațiilor. Din verificările efectuate s-a constatat că analizorul care monitorizează emisiile de la instalația de Cracare Catalitică a înregistrat depășiri la indicatorul NOx, față de valoarea limită de emisie prevăzută prin autorizația integrată de mediu.

Operatorul de depozitare și transport produse petroliere din Constanța a fost amendat cu 50.000 lei ca urmare a poluării accidentale cu păcură, produsă pe timpul operațiunii de pompare în terminalul de depozitare. Produsul petrolier s-a scurs în parcarea unui bloc de locuințe de pe strada Theodor Speranția din Constanța.

S-au efectuat 43 de acțiuni de inspecție și control privind transferul deșeurilor și mărfurilor/bunurilor second-hand, in punctele de trecere a frontierei Constanța Nord și Constanța Sud, la notificarea Poliției de Frontieră.

În luna noiembrie s-au înregistrat 17 petiții, acordându-se o atenție deosebită soluționării în termen a petițiilor adresate instituției.


În perioada următoare se vor realiza inspecţii planificate și neplanificate conform Planului anual de activitate și se va urmări modul de realizare a măsurilor stabilite prin actele de control încheiate anterior“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu Constanța.

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tăierile au fost sistate ieri de Garda de Mediu Primăria Constanța anunță plantări de arbori pe bulevardul Ferdinand din Constanța! (FOTO)

22 Mar 2023 830

Confort Urban amendată cu 60.000 lei pentru depozitare de deșeuri inerte din contrucții în curtea instituției!

21 Mar 2023 793

Garda de Mediu Constanța a cerut sistarea tăierilor copacilor de pe bulevardul Ferdinand din Constanța

21 Mar 2023 1212

UPDATE - Tăierile au fost sistate de Garda de Mediu. Viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu „Pe Bulevardul Ferdinand au fost tăiați astăzi 11 copaci sănătoși"

21 Mar 2023 2234

Primăria Constanța a mers cu temele nefăcute la Tribunal S-a amânat cauza în care se cere anularea deciziei care a condus la închiderea gropii de gunoi de la Poarta 9 !

17 Mar 2023 729

Declarații de avere Iosif Tone, comisar al GNM Constanța, coleg cu soția sa (DOCUMENTE)

13 Mar 2023 707

Manuela Tone, comisar la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

10 Mar 2023 895

Declarații de avere Averea și interesele comisarului Adina-Doina Staicu din cadrul Gărzii de Mediu Constanța (DOCUMENTE)

08 Mar 2023 805

Averea și interesele comisarului Cristian Sima de la Garda de Mediu. Soția deține o firmă la Tuzla (DOCUMENTE)

06 Mar 2023 931

Declarații de avere Ce avere are Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța (DOCUMENTE)

04 Mar 2023 875

Adriana Rusnac, comisar la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

03 Mar 2023 801

Anca - Florina Paraschiv, comisar la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

27 Feb 2023 727

Declarații de avere - Eliss Pancrat, comisar la Garda Națională de Mediu! (DOCUMENTE)

24 Feb 2023 815

Declarații de avere Cristina Mantea, comisar la Garda de Mediu, fost angajat al Iridex Group Salubrizare (DOCUMENTE)

22 Feb 2023 807

Averea și interesele comisarului Anca Ioniță, de la Comisariatul Județean de Mediu Constanța (DOCUMENTE)

20 Feb 2023 837