Amenzi mari pentru firmele de pompe funebre care nu respectă Legea funerară Proximus Andremar SRL, singura din Constanţa care deţine toate autorizaţiile

Casele mortuare au obligaţia să respecte Legea funerară nr. 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, precum şi Hotărârea de Guvern nr. 741/2016, cu aplicare din februarie 2018, prin care sunt aprobate normele tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane. În caz contrar, valoarea amenzilor este cuprinsă între 500 şi 20.000 de lei.
 
Legea funerară nr. 102/2014, respectiv Hotărârea de Guvern nr. 741/2016, reglementează modul în care trebuie să se desfăşoare privegherea persoanelor decedate, când se poate ţine sicriul deschis, cum trebuie să se desfăşoare înmormântarea sau incinerarea, ce produse trebuie folosite pentru efectuarea îmbălsămării, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea celor care vin la priveghi şi înmormântare. Unul dintre aspectele importante ale Legii funerare se referă la modul în care pot fi depuse persoanele decedate în casele mortuare. Astfel, pentru ca sicriul să rămână deschis, persoanele decedate trebuie, obligatoriu, îmbălsămate, de către firme autorizate de direcţiile judeţene de sănătate publică.
 
Potrivit Legii funerare nr. 102/2014 şi Hotărârii de Guvern nr. 741/2016, toate firmele care oferă servicii funerare trebuie să deţină autorizaţii emise de direcţiile de sănătate publică pentru fiecare serviciu în parte pe care îl oferă.
 
În acest moment, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, în judeţul Constanţa sunt opt societăţi care oferă diverse servicii funerare, după cum urmează: Agenţia Funerară Casa Verde SRL din Mangalia, Sacrificio Eterna SRL (din Tulcea, cu sediul secundar în Năvodari), Casa Niculescu - Servicii Funerare SRL (cu sediul secundar pe strada Cibinului), Casa Niculescu - Servicii Funerare SRL (cu sediul secundar pe strada Theodor Burada), Proximus Andremar SRL, Implex Florestel SRL din Mangalia, Progres Consulting SA şi Lacto Val 2002 SRL din Mangalia.
 
Dintre acestea, trei firme de servicii funerare sunt autorizate să realizeze îmbălsămare. Acestea sunt Proximus Andremar SRL, agenţia funerară Casa Verde SRL din Mangalia şi Sacrificio Eterna SRL din Tulcea, cu sediul secundar în Năvodari. Cei trei agenţi economici folosesc, în executarea procedurii de îmbălsămare, produsele biocide, impuse de lege pentru tanatopraxie, astfel ca trupurile neînsufleţite să poate fi expuse, în sicriu deschis, în timpul priveghiului şi înmormântării.
 
Precizăm că societatea Proximus Andremar SRL, pe care funcţionează Casa Albastră, este singura firmă din judeţul Constanţa autorizată să ofere toate categoriile de servicii funerare: îngrijiri mortuare, îmbălsămare, expunere în camera mortuară, transport mortuar (recuperare de cadavre şi paradă), comercializare articole funerare.
 

Îmbălsămarea, executată obligatoriu cu produse biocide

 
Firmele care prestează servicii de pompe funebre nu mai au voie să folosească formol pentru îmbălsămare, spune Hotărârea de Guvern nr. 741/2016. Tanatopraxia este un procedeu de tratare a unui corp uman decedat, de dezinsecţie şi inhibare a organismelor patogene, astfel încât aceste organisme patogene să nu pună în pericol viaţa persoanelor care participă la înmormântare.
 
„Prin tanatopraxie se recreează forma şi culoarea naturală a unui corp decedat. Conservarea serveşte ca însăşi bază pentru crearea şi menţinerea unui aspect natural, aproape ca în viaţă. În principiu, tanatopractorul este un creator de iluzii plăcute, care estompează urmele suferinţei şi ale morţii. În practica tanatopraxiei, această iluzie o numim «amintire memorabilă», deoarece va crea în mintea rudelor şi a prietenilor defunctului o imagine mentală, care poate fi amintită ani la rând“, au explicat reprezentanţii societăţii Proximus Andremar SRL, pe care funcţionează Casa Albastră.
 

În lipsa unei îmbălsămări realizate cu produsele impuse de lege, la priveghi sau ceremoniile religioase sicriul nu poate fi ţinut deschis, mai spun reprezentanţii societăţii Proximus Andremar SRL. Mai mult, capacul frigorific nu ţine loc de capac de sicriu, iar dacă acest aspect este ignorat, microbii se pot răspândi în întreaga cameră prin recircularea aerului. Capacul frigorific nu reprezintă o metodă sigură din punct de vedere epidemiologic şi nu poate fi utilizat în absenţa îmbălsămării. În context, reprezentanţii societăţii Proximus Andremar SRL ne-au explicat şi faptul că, în timpul îmbălsămării, specialiştii pot doza cantitatea de produse biocide, astfel încât să se evite mumificarea cadavrelor. „Preţul unei îmbălsămări cu produse biocide nu este mai scump decât al unei îmbălsămări clasice, cu formol“, mai spun reprezentanţii societăţii Proximus Andremar SRL.
 

Reguli la transportul decedaţilor la peste 30 de kilometri

 
Potrivit Hotărârii de Guvern 741/2016, transportul decedaţilor de la spital spre domiciliu sau spre casa mortuară poate fi realizat doar cu maşini autorizate, care îndeplinesc anumite condiţii. Dacă distanţa ce trebuie parcursă este mai mare de 30 de kilometri, decedatul poate fi transportat numai dacă a fost îmbălsămat. Prin urmare, aparţinătorii, când preiau decedaţii din municipiul Constanţa pentru a-i duce într-o localitate aflată la mai mult de 30 de kilometri, trebuie să se asigure mai întâi că a fost îmbălsămat la spital sau la o altă firmă autorizată care prestează acest serviciu. Îmbălsămarea unei persoane decedate este obligatorie atunci când sicriul este expus într-o casă mortuară sau alt loc public, cum ar fi biserica. Este important de ştiut că nu a fost interzisă depunerea sicriului la domiciliu. În acest caz, îmbălsămarea decedatului nu este obligatorie.

 

Brăţară şi eşantioane din produsele biocide, în sicriu

 
Legea funerară mai precizează că, după îmbălsămare, pe încheietura mâinii decedatului va fi aplicată o brăţară care va conţine datele de identificare ale firmei care a efectuat îmbălsămarea. Totodată, în sicriu, vor fi depuse eşantioane din substanţele biocide care au fost folosite la îmbălsămare. Pe etichetă vor fi trecute denumirea produsului biocid, denumirea producătorului, numărul avizului şi firma de servicii funerare.
 

Când sunt amendate firmele de servicii funerare

 
Dacă cele stipulate în Legea funerară nr. 102/2014 şi Hotărârea de Guvern nr. 741/2016 nu sunt respectate, firmele de servicii funerare sunt pasibile de sancţiuni, valoarea cărora ajunge la 20.000 de lei. De asemenea, dacă lipseşte dovada că trupul neînsufleţit a fost îmbălsămat cu produsele biocide, aparţinătorii vor fi nevoiţi să închidă sicriul, în timpul priveghiului şi al înmormântării. Instituţia responsabilă cu verificarea respectării legislaţiei este Inspecţia Sanitară, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.