Actualitate

Amintiri de groază din Piaţa Victoriei Protestul Diasporei prin ochii unui constănţean - „Nu credeam că mai scăpăm!“ (galerie foto)

„Lex et ordo“, adică lege şi ordine: acesta este sloganul Jandarmeriei, prin care i-ar putea fi caracterizată pe scurt activitatea, însă pentru a avea o imagine mai cuprinzătoare despre purtătorii de uniformă, vă invit să priviţi galeria foto ce însoţeşte mărturia unui constănţean care a trăit momente de groază la mitingul Diasporei.
 
Confruntarea din 10 august, din Piaţa Victoriei, a împărţit părerile oamenilor despre jandarmi. Fiecare are dreptul să rememoreze ce a trăit, după cum are şi dreptul de a face acest lucru fără să fie judecat de alţii.
 
Vlad S., din Constanţa, a plecat împreună cu alţi şase prieteni cu gândul bun la protestul Diasporei. Indiferent de jobul pe care îl au sau de condiţia materială, cu toţii sunt părinţi şi în doresc o ţară stabilă şi prietenoasă pentru juniorii lor. Şi-au luat în rucsacuri actele, aparatele de fotografiat, steaguri şi tricouri de schimb pentru că urmau să înnopteze la Bucureşti.
 
Înainte să ajungă în Piaţă, nu s-au gândit nicio clipă că vor transforma tricourile sau eşarfele în măşti cu care să se protejeze în calea jeturilor de gaze lacrimogene.
 
„Am ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 19.00, de pe calea Buzeşti. Când am intrat în Piaţă, am găsit oameni agitaţi, cu ochii roşii de la adierea gazelor lansate de jandarmi. Gazele erau lansate cam din 10 în 10 minute. Nu am rezistat foarte mult şi ne-am dus către o farmacie din zonă să ne cumpărăm măşti de unică folosinţă. Stupoare... nu mai aveau nimic pe stoc, toate s-au vândut ca pâinea caldă în doar câteva minute. Se pare că unii protestatari au fost mai prevăzători decât fuseserăm noi. Ne-am întors în Piaţă şi ne-am scos tricourile din rucsacuri. Le-am stropit cu apă şi le-am transformat în măşti pentru că deja nu mai puteam respira. Tricourile aduse de casă şi vântul care bătea în Piaţă au reprezentat salvarea pentru o mare parte din sutele de mii de oameni cu care mă aflam acolo. Îmi amintesc că noi ne-am aşezat strategic chiar lângă carul de transmisie al unei televiziuni, tocmai în ideea că zona este mai protejată. N-a fost aşa! Închid ochii şi pot să văd cu maximă precizie cum reporterul respectivei televiziuni a primit jetul de gaze direct în faţă şi a avut nevoie de minute bune să-şi revină.
 
În tot acest timp, m-am întrebat de ce jandarmii lansau gazele, clar după un plan bine pus la punct, dar fără discernământ, când noi, cei din Piaţă, eram cu mâinile goale. Două cartuşe au căzut foarte aproape de piciorul meu. Cădeau pretutindeni, mulţi nu aveau timp de reacţie. Am văzut oameni arşi la picioare sau chiar în scalp de cartuşele care aterizau la întâmplare. Repet, făceau gaură acolo unde cădeau. Nu credeam că mai scăpăm de acolo. De ce a fost nevoie de o asemenea ofensivă? Am plecat din Piaţă la 23.15 şi până atunci în jurul meu au fost în permanenţă doar oameni paşnici, oameni care scandau şi fluturau steaguri. Nu am văzut nici un „personaj urât” cu excepţia acelor jandarmi. Am auzit şi eu că în primul rând de manifestanţi erau infiltraţi huliganii. Dar eu nu i-am văzut. În schimb, am văzut că primul dispozitiv de jandarmi părea aşa… firav. Abia în spatele lor i-am zărit pe cei echipaţi de luptă şi bine făcuţi.
 
De asta cred că vineri în Piaţă s-a acţionat după o regie, un plan bine pus la punct. Iar ceea ce am trăit alături de grupul cu care am venit din Constanţa şi cu cei cu care ne-am întâlnit la Bucureşti, îmi confirmă treaba asta… La un moment dat, ne-am retras între intersecţia Buzeşti - Titulescu, lângă un chioşc. Intenţia mea era să fotografiez mai bine, eram ceva mai departe de gaze, de atmosfera sufocantă din Piaţă. Am observat că pe Titulescu au intrat dubele de Poliţie cu sirenele aprinse. Cred că era undeva 22.45.
 
Într-o fracţiune de secundă, oamenii s-au întors cu faţa dinspre Guvern şi au început să vină spre Titulescu şi să huiduie poliţiştii. Erau deja obosiţi, gazaţi, hăituiţi…Au stat cam 15 minute cu sirenele pornite, cât să-i agite pe protestatari şi să le atragă atenţia. Apoi au început să dea cu spatele, însă tot acest timp le-a creat jandarmilor oportunitatea să se regrupeze şi să-i încercuiască pe manifestanţi. Pe la ora 23.00 au tras petardele. Practic, i-au luat pe la spate pe cei din Piaţă. Am văzut oameni care erau împinşi cu ură cu scuturi şi bastoane. Oameni care nu aveau reacţie, efectiv. Am văzut tineri loviţi, chiar un prieten de-al nostru a fost lovit în timp ce încerca să fugă spre Titulescu. El şi cu alţi prieteni din grup au reuşit să se adăpostească într-o cafenea. Dar jandarmii au venit după ei. I-au forţat să rămână în acea locaţie, ameninţându-i cu bastoanele şi adresându-le injurii care nu pot fi reproduse. Au făcut chiar o baricadă acolo în faţa localului (vezi galeria foto).
 
Am rămas acolo o vreme, până am observat că oamenii încep să se retragă din calea tunurilor cu apă. În intervalul 23.00 - 23.40, Piaţa a fost eliberată. E posibil să fi durat chiar mai puţin, nouă ni s-a părut o eternitate. Am simţit pe propria piele puterea statului opresiv asupra propriilor cetăţeni“, a povestit Vlad S., pentru ZIUA de Constanţa.
 
Pe parcursul discuţiei, bărbatul a insistat în mai multe rânduri asupra faptului că în Piaţă nu a văzut „elemente negative“ printre protestatari, în schimb, a văzut disperare şi suferinţă, copii veniţi cu părinţii care au avut de suferit de pe urma gazelor lacrimogene, oameni bătuţi de jandarmi doar pentru că s-au aflat în calea lor.
 
„Nu este primul protest la care am participat. Am rămas cu un gust amar, după ziua de vineri, însă acest lucru nu mă va face să gândesc altfel. Rămân un cetăţean liber al acestei ţări şi am speranţă că societatea românească este puternică și capabilă să producă schimbarea”, a concluzionat tânărul.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A depus denunţ penal. Deputatul USR Stelian Ion, audiat la Parchetul ÎCCJ, în calitate de martor al evenimentelor din 10 august (document)

13 Nov 2018 370

Colegiul Medicilor Veterinari protestează astăzi în Piaţa Victoriei

02 Nov 2018 286

Românii din nou în stradă Protest după revocarea lui Augustin Lazăr

24 Oct 2018 249

Sute de manifestanţi, în Piaţa Victoriei. Oamenii protestează împotriva OUG pe legile Justiţiei

21 Oct 2018 799

Protest în Piața Victoriei din București. Sute de persoane au cerut demisia Guvernului

10 Sep 2018 266

A trecut o lună de la protestul din Piața Victoriei. Manifestanții s-au adunat iar în fața sediului Guvernului

10 Sep 2018 304

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

07 Sep 2018 1163

Un nou protest va avea loc în week-end în Piața Victoriei din București. Invitat la eveniment, un cunoscut artist

06 Sep 2018 354

Gruparea Mobilă "Tomis" Constanţa, prezentă la protestul de pe 10 august. USR a depus plângeri penale împotriva şefilor Jandarmeriei

27 Aug 2018 3083

Preşedintele Klaus Iohannis susține că nu a fost informat de SRI înainte de mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei despre posibile violenţe

24 Aug 2018 261

Liviu Dragnea, pe litoralul românesc, în timpul protestelor din 10 august. Ce a văzut el la televizor şi ce a constatat

22 Aug 2018 1250

Răniţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Un autoturism a intrat în coliziune cu un autobuz

21 Aug 2018 431

Un bărbat care a participat la protestul Diasporei din 10 august a decedat. Ce spun autorităţile

20 Aug 2018 1218

UPDATE Protestatarii s-au strâns din nou în Piața Victoriei. Se marchează o săptămână de la manifestațiile din 10 august

17 Aug 2018 809

Un nou film al Jandarmeriei despre protestul din 10 august. În înregistrare nu apare nicio secvență cu intervenția brutală a forțelor de ordine asupra manifestanților pașnici

16 Aug 2018 1341

Coordonatorul acţiunii jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei Cerem scuze persoanelor care au suferit în mod gratuit

16 Aug 2018 868

USR Constanța solicită Inspectoratului Județean de Jandarmi să clarifice dacă în Piața Victoriei au acționat și trupe din cadrul structurii locale

16 Aug 2018 2236

Peste 190 de plângeri depuse împotriva jandarmilor. Ce spune prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu

15 Aug 2018 1131

Procurorii militari încearcă să identifice jandarmii care au acţionat la protestul din Piaţa Victoriei. Continuă să fie depuse plângeri de la victime

14 Aug 2018 332

Ministrul Afacerilor Interne contrazis de Parchetul Militar Bucureşti. Niciun procuror nu a coordonat acțiunea jandarmilor din Piața Victoriei

14 Aug 2018 597

Reacția ministrului Carmen Dan după protestele din 10 august. Cine a coordonat intervenția jandarmilor din Piața Victoriei

14 Aug 2018 563

Liberalii cer victimelor jandarmilor să facă plângeri la Parchetul Militar sau la parchetele civile

14 Aug 2018 441

UPDATE Protest în Piaţa Victoriei. Oamenii au ieşit din nou în stradă. Manifestări şi la Constanţa

13 Aug 2018 625

Denunț înregistrat la Parchetul General după protestul din Piața Victoriei. Ce acuzații se aduc

13 Aug 2018 474

Editorial Tragedia unei nopţi de vară în Piaţa Victoriei. Simfonia florilor din stradă, spulberată de gaze lacrimogene

13 Aug 2018 2913

USR oferă asistenţă juridică gratuită pentru victimele din Piaţa Victoriei Jurnal de „front“ cu Stelian Ion - „Dragnea & Co, aţi declarat război României Decente!“ (galerie foto)

13 Aug 2018 1231

Mii de persoane protestează în Piața Victoriei. Manifestanții cer demisia Guvernului. Au fost instituite restricții de trafic

12 Aug 2018 308

Cei doi bărbați, suspectați că au agresat femeia-jandarm în Piața Victoriei, reținuți

12 Aug 2018 330

Un nou protest anunţat pentru duminică seară în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a treia zi consecutiv

12 Aug 2018 426

Două persoane au fost reţinute pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice, în urma violenţelor din Piaţa Victoriei

12 Aug 2018 448

Ministrul Carmen Dan - "Jandarmeria a aplicat legea. Klaus Iohannis a reacţionat prematur"

11 Aug 2018 1066

Protest Diaspora. Reacţia jurnaliştilor austrieci după ce au fost atacaţi de jandarmi

11 Aug 2018 1310

UPDATE4 Protestatarii au ieşit din nou în stradă, în Piaţa Victoriei. Violenţe între manifestanţi şi jandarmi

11 Aug 2018 1532

Protest nou anunţat pentru sâmbătă, în Piaţa Victoriei

11 Aug 2018 568

Olguţa Vasilescu - "Eu nu cred că în Piaţa Victoriei este Diaspora"

10 Aug 2018 335

UPDATE. Reacţia lui Iohannis. Jandarmii folosesc tunurile de apă Protestul Diasporei în Piaţa Victoriei. Incidente violente. 110.000 de manifestanţi

10 Aug 2018 909

LIVE.Imagini de la eveniment. Mobilizare generală la Constanța. Zeci de persoane pleacă spre București unde vor participa la protest (galerie foto+video)

10 Aug 2018 2677

Control pirotehnic efectuat autoturismelor parcate în zona Piaţa Victoriei. De ce a fost luată această decizie

10 Aug 2018 317

Protestul de vineri din Piaţa Victoriei, în aer. Ce spune Primăria Capitalei

08 Aug 2018 970

Ce spune liderul PSD, Liviu Dragnea, despre mitingul organizat de Diaspora pe 10 august în Piața Victoriei

24 Jul 2018 566

„Alertă! OUG 13 se întoarce! Nu amnistie! Nu grațiere!“. Noi proteste antiguvernamentale, astăzi, la Bucureşti

15 Jul 2018 737

Protest în Piața Victoriei din București. Zeci de persoane scandează lozinci antiguvernamentale

08 Jul 2018 435

Jandarmi agresați în timpul protestelor din Piața Victoriei. Un suspect a fost identificat

06 Jul 2018 523

Protestul din Piaţa Victoriei împotriva modificărilor la Codul penal adoptate de Parlament s-a încheiat

05 Jul 2018 310

Proteste în Piața Victoriei din București. Au fost altercații cu jandarmii după ce un grup de protestatari a blocat o trecere de pietoni (video)

05 Jul 2018 548

Doi jandarmi au fost răniţi în timpul protestului din Piața Victoriei. Un grup de protestatari a aruncat cu diverse obiecte către jandarmi

04 Jul 2018 436

Peste 2.000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei împotriva votului dat de Camera Deputaţilor pe modificările aduse Codului penal

04 Jul 2018 315

„Venim și blocăm toată Piața Victoriei“. Protest de amploare în Piața Victoriei din București după adoptarea modificărilor la codul penal

04 Jul 2018 910

Protestatari, în Piața Victoriei - ”Oprim codul penalilor! Stop, penalilor”

03 Jul 2018 469

Ziua și protestul în Piața Victoriei. Zeci de persoane protestează împotriva Guvernului. La manifestație participă și lideri PNL

26 Jun 2018 491