Angajați ai Spitalului Victor Babeș, reținuți după moartea a trei pacienți. Ar fi manevrat greșit instalația de oxigen

  • Trei bolnavi de Covid-19 care erau internați la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti, au murit în 12 aprilie în urma unei probleme la instalația de oxigen.
  • Doi angajați ai spitalului au fost reținuți pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Conform datelor oferite de autorități, unul dintre angajați a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, conducând astfel la decesul a trei pacienţi.

Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

În cauza înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti având ca obiect incidentul care a avut loc la data de 12.04.2021, în incinta Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasată în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti, în urma căruia a rezultat decesul a trei dintre cei opt pacienţi internaţi în unitatea mobilă respectivă, Compartimentul de informare si relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 16.06.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor R.C., instalator în cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", respectiv P.L.V., inginer - şef Serviciu Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Din probele administrate până în prezent a rezultat faptul că:

- la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi.

- inculpatul P.L.V. nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobile în afara parametrilor optimi. în acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16.54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-1 fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcţionare a instalaţiei.

Astfel, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi.


În cursul acestei zile va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpaţilor pe o durată de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri - Biroul Morţi Suspecte şi Ucideri din Culpă.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Victor Babeș – savantul filosof

03 Jul 2021 1618

Surse Milionarul Ioan Niculae, în stare critică. A fost depistat cu COVID 19

28 Nov 2020 1823

Doctorul Musta, avertisment despre coronavirus „La începutul lunii decembrie, vom avea 19.000 de cazuri zilnic“

07 Nov 2020 1159

19 octombrie 1926 - Se stinge din viață bacteriologul Victor Babeș

19 Oct 2020 835

GCS Alte 13 persoane infectate cu noul coronavirus au murit. Din ce județe sunt

28 Apr 2020 1473

De bucurie că au salvat un pacient Medici și asistente s-au prins într-o horă, în curtea spitalului (video)

09 Apr 2020 2097

Încă trei cazuri de coronavirus în București. Sunt rude ale fostului ofițer MAI

10 Mar 2020 893

Direcția de Sănătate Publică Timiș. Precizări despre noul caz de coronavirus

28 Feb 2020 744

Ceremonie militară de comemorare a savantului Victor Babeş, la Institutul ”Cantacuzino”

18 Oct 2018 1023

O perfuzie i-a fost fatală O fetiță a murit la Spitalul Victor Babeș

11 Aug 2016 1996

Savantul Victor Babeş îşi doarme somnul de veci într-un loc neîngrijit şi surpat

07 Apr 2016 1130

Pensiunea din Costineşti a fostului manager al Spitalului Clinic "Dr. Victor Babeş", scoasă la licitaţie

11 May 2015 3132

Comunicare importantă făcută de Ministerul Sănătăţii în cazul bărbatului din Constanţa suspect de Ebola

31 Oct 2014 1802

Gălățeanul întors din Africa ar avea malarie, nu sunt suspiciuni de Ebola

28 Oct 2014 1429

O firmă din Constanța, câştigătoarea unui contract la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeş“ (document)

22 Jul 2014 1895