ANPC Ce trebuie să știe consumatorii la achiziția produselor în unitățile de alimentație publică. „Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm“

Pizza, foto: PexelsPrintr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat pe data de 21 septembrie 2022, în Monitorul Oficial, sunt stabilite modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă.

„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia.

Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic.

Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi.

Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității.

Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori.” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.


Ordinul definește fără echivoc fiecare termen în parte, din acest domeniu, și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii., transmite ANPC prin intermediul unui comunicat oficial. 

În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Informațiile reglementate de prezentul ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.


Potrivit sursei citate, în cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiiletrebuie să figureaze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Control la un mall. Este incredibil ce au descoperit inspectorii ANPC la un restaurant și la o pizzerie (FOTO+VIDEO)

24 Nov 2022 911

ANPC Acțiuni de control la Societatea de Transport Bucureşti. Au fost evaluate mijloacele de transport în comun (GALERIE FOTO)

23 Nov 2022 354

Postul Crăciunului 2022. Atenție la eticheta „produs de post”. Avertismentul ANPC

14 Nov 2022 513

ANPC obligă restaurantele și fast-food-urile să scrie în meniu detalii despre ingredientele și produsele folosite la un preparat

12 Nov 2022 454

Controale ale ANPC la firmele care importă haine și încălțăminte second hand. Ce au descoperit comisarii (VIDEO)

11 Nov 2022 1063

ANPC Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA

01 Nov 2022 1442

Amenzi de 5,5 milioane de lei pentru peste 300 de magazine Mega Image verificate de ANPC (GALERIE FOTO)

20 Oct 2022 784

Horia Constantinescu, președintele ANPC, mesaj după acțiunea DNA - „Hai să-l susținem pe Paul, colegii și ANPC!“

20 Oct 2022 5343

UPDATE Percheziții ale procurorilor DNA la sediul ANPC din București. Vizat, directorul general

19 Oct 2022 1035

Șeful ANPC, Horia Constantinescu și-a recăpătat dreptul de a conduce pe drumurile publice

16 Oct 2022 846

Locul I pe listele candidaților la Consiliul Local Constanța Maria Teodora Obreja, victorie definitivă în procesul cu ANPC!

15 Oct 2022 1015

Horia Constantinescu, președintele ANPC, agresat la Neptun, în timpul unui control, în 2018! S-a fixat un nou termen în apel

06 Oct 2022 755

ANPC sancționează Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie 2022, până acum

05 Oct 2022 545

Trenuri insalubre oprite de la funcționare de Protecția Consumatorilor, la București

30 Sep 2022 669

50 de magazine Auchan, din toată țara, au fost amendate de ANPC cu 750.000 lei

29 Sep 2022 686