ANPC Parfumuri care pot cauza infertilitate, retrase de la vânzare. ”Profitul face să pălească legea” (FOTO)


O substanţă interzisă a fost găsită de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în mai multe parfumuri . 

 Conform listei de ingrediente, produsele conțin butilfenil metilpropional (BMHCA), care este interzis în produsele cosmetice.

BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate afecta sănătatea copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii. Produsele nu sunt conforme cu Regulamentul privind produsele cosmetice., punctează ANPC.

Oficial de la ANPC 

În ultimele zile, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov derulează o amplă acțiune de control la operatorii economici care comercializează produse cosmetice, în marile centre comerciale din regiune.

În urma verificărilor, care nu sunt încheiate încă, au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC București-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv:

-comercializarea unor produse cosmetice (parfumuri) diverse game și mărci, care conțin substanța interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provoacând efecte adverse grave, această substanță fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) și Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes)

-comercializarea unor produse cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informațiile prevăzute de lege, în limba română, la operatorii economici Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora), Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas), Fashion Ave SRL (magazin My Geisha), Ina International SRL (magazin Marionnaud) și Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum)

-comercializarea unor produse fără a avea menționată data deschiderii în vederea stabilirii data durabilității minimale stabilită de producător sau folosirea unor testere cu data durabilității minimale depășită, la operatorul economic Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora)

-comercializarea unor echipamente de joasă tensiune fără declarații de conformitate, la operatorul economic Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas).

”Când ajungi în dreptul unor rafturi cu cosmetice, pare că ești deja în altă țară.Poate dacă le utilizează, doamnele învață și limba străină în care este scrisă eticheta, pentru că româna este facultativă, din păcate.

Cât despre substanța interzisă, cred că ne-am obișnuit cu ideea că, pentru unii, profitul face să păleasca legea.
Miroase totul a mucegai” – Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)


Până în acest moment, comisarii CRPC București-Ilfov au aplicat o amendă contravențională în valoare de 30.000 lei și au dispus o serie de măsuri complementare, după cum urmează:

-oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficiențe de informare, pe etichetă, până la remedierea acestora

-oprirea definitivă de la comercializare a sute de produse cosmetice care conțin substanțe interzise prin lege

-verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conține substanțe interzise, pentru a le depista și a fi retrase de la comercializare

-oprirea definitivă de la utilizare a produselor cosmetice cu data durabilității minimale depășită

-oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru magazinul Obsentum situat în Afi Cotroceni Mall

-interzicerea punerii la dispoziție a echipamentelor de joasă tensiune, fără declarații de conformitate.

Această campanie de control a început ca urmare a analizei alertelor de pe sistemul RAPEX, referitoare la produsele cosmetice care conțin ingrediente periculoase, realizată de către Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul ANPC. Scopul demersului este acela de a verifica existența, pe piața din România, a unor astfel de produse și oprirea lor de la comercializare.

Ulterior finalizării acțiunilor de control, comisarii CRPC București-Ilfov vor notifica pe sistemul de alertă rapidă RAPEX, de asemenea, existența la comercializare, în țara noastră, a produselor cosmetice cu ingrediente periculoase.

Vom reveni cu detalii după ce acțiunea de verificare se va fi încheiat.

foto: ANPC 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nereguli grave Zeci de operatori economici, verificați de ANPC. "Este primul cartonaş galben de anul acesta, sper să nu ajungem la roşu!" (FOTO)

01 Apr 2023 653

Ce nereguli a descoperit ANPC în magazinele Metro și Auchan. "A cumpăra zeamă la preț de carne mi se pare o bătaie de joc" ( FOTO+VIDEO)

29 Mar 2023 709

ANPC Mai multe nereguli constatate la Starbucks din București Mall. În ce condiții erau preparate produsele (GALERIE FOTO)

23 Mar 2023 1105

Preşedintele ANPC, despre creșterea prețurilor la RCA În cazul în care se va stabili că au existat „înţelegeri în spatele uşilor închise", autorităţile vor face investigaţiile necesare

09 Mar 2023 657

Atenție de unde cumpărați mărțișoare! La ce trebuie să fiți atenți! Recomandările ANPC

25 Feb 2023 898

Sute de centre de îngrijire a vârstnicilor din toată țara, amendate de ANPC. Nereguli grave! (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2023 1102

Se apropie Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români! ANPC face recomandări

20 Feb 2023 714

Controale ANPC Mergi în Lidl Constanța sau Năvodari? Află ce zone din magazine s-au închis temporar (GALERIE FOTO +VIDEO)

18 Feb 2023 3379

Controale în magazine Lidl din toată țara! Vizată și Constanța. ANPC a aplicat sancțiuni drastice

18 Feb 2023 2306

Verificări în farmaciile Dr. Max! Ce decizie a luat conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului

15 Feb 2023 1391

Produse alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate. Proiect de ordin privind informarea consumatorilor, dezvoltat de ANPC

14 Feb 2023 633

Legea laptelui și a produselor lactate - acțiune mixtă ANSVSA-ANPC-ANAF pentru informarea operatorilor economici

13 Feb 2023 611

Sfaturile șefului ANPC de Valentine's Day și Dragobete. La ce trebuie să fii atent

12 Feb 2023 652

Bilanțul activităților din primul an de mandat al președintelui ANPC, Horia Constantinescu

26 Jan 2023 888

Horia Constantinescu „Alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri ca să ştii că ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii“

26 Jan 2023 876