ANSVA a aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1,4 milioane de lei luna trecută. Ce nereguli au fost constatate

Imagine dintr-un magazin, foto: PixabayControalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară, care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

În cursul lunii martie 2023, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 11.685 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

Potrivit ANSVSA, ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 233 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.401.040 de lei.

Acțiunile de verificare efectuate la nivel național pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2023 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care trebiuie menționate:
  • neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;
  • neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor;
  • neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);
  • neconformități privind personalul muncitor (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);
  • alte tipuri de neconformități de genul desfășurării de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neinițierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor.

„În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente“ - au mai precizat reprezentanții ANSVSA.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caniculă la Constanța Aveți grijă ce mâncați! ANSVSA face recomandări importante

11 Jun 2024 349

Tribunalul Constanța, „obligat“ să rejudece dosarul! Curtea de Apel, motivare importantă în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

10 Jun 2024 730

Sortiment de carne tocată, rechemat de magazinele Auchan! Ce trebuie să facă clienții

08 Jun 2024 525

Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

07 Jun 2024 435

ANSVSA Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare

07 Jun 2024 422

Oficial de la DSVSA Constanța despre interzicerea pescuitului de rapane și moluște din Marea Neagră

07 Jun 2024 549

Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor,sub egida mesajului „Siguranța alimentelor pregateste-te pentru ceva neasteptat”

07 Jun 2024 419

S-a dat alarma pe Litoral Pescuitul midiilor și rapanelor, interzis! Vezi declarații (VIDEO)

06 Jun 2024 1113

Kaufland retrage de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogenes

01 Jun 2024 594

ANSVSA Mega Image retrage un cunoscut ulei de măsline de la raft! Unde se vindea, în Constanța?

13 May 2024 621

Delegație din Israel, în vizită oficială în județele Constanța și Ialomița (GALERIE FOTO)

08 May 2024 936

ANSVSA 3.200 de unităţi din industria alimentară în zonele turistice, luate la control de inspectorii sanitari

30 Apr 2024 538

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 817

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2693

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 716