ANSVA a aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1,4 milioane de lei luna trecută. Ce nereguli au fost constatate

Imagine dintr-un magazin, foto: PixabayControalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară, care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

În cursul lunii martie 2023, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 11.685 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

Potrivit ANSVSA, ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 233 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.401.040 de lei.

Acțiunile de verificare efectuate la nivel național pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2023 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care trebiuie menționate:
  • neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;
  • neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor;
  • neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);
  • neconformități privind personalul muncitor (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);
  • alte tipuri de neconformități de genul desfășurării de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neinițierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor.

„În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente“ - au mai precizat reprezentanții ANSVSA.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un sortiment de KitKat este rechemat în magazine de către producător. Iată motivul

24 Sep 2023 452

ANSVSA demarează controale ample la nivel național care vizează utlizarea sau comercializarea ilegală de substanțe psihoactive

22 Sep 2023 495

Și la Constanța File de somon norvegian afumat, produs de OCEAN FISH, retras de la comercializare! Ce conținea

12 Sep 2023 775

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de verdictul în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

29 Aug 2023 802

Judecătorii au încetat procesul penal în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

25 Aug 2023 850

DSVSA Constanța Litoralul constănțean, controlat! Ce au descoperit inspectorii

16 Aug 2023 534

Horia Constatinescu, răspuns la ANSVSA- „Vă văd prea agitați!“ (DOCUMENT)

07 Aug 2023 1474

ANSVSA, reacție dură împotriva lui Horia Constantinescu, președintele ANPC. „Anumite virtuți umane sunt codificate genetic diferit de la individ la individ “

07 Aug 2023 3180

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii sanitar-veterinari pe litoral. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO)

31 Jul 2023 566

Comandament Estival 2023 Litoralul Constanţa, controlat de ANSVSA! Ce nereguli au găsit comisarii

24 Jul 2023 754

Comandamentul Sezon Estival 2023. Controale în județul Constanța! Nereguli constatate

10 Jul 2023 778

ANSVSA Sute de kilograme de mâncare, confiscate după prima săptămână de activitate în județul Constanța!

03 Jul 2023 664

ANSVSA a lansat „Comandamentul Sezon Estival 2023”. Vor fi controlați operatorii din toate staţiunile de pe litoral

26 Jun 2023 927

Încheierea proiectului de cooperare între România și state din Africa Subsahariană în domeniul siguranței alimentelor

16 Jun 2023 730

Alertă alimentară! Un produs este retras de la comercializare. Se recomandă distrugerea sa

29 May 2023 961