ANSVSA a dispus o serie de măsuri de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane


Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus o serie de măsuri de prevenire, supraveghere şi control pentru evitarea răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), în condiţiile în care apropierea sărbătorilor de iarnă este caracterizată de o creştere a numărului de porci sacrificaţi.

Astfel, în gospodăriile populaţiei, ANSVSA recomandă verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea şi înregistrarea animalelor şi intensificarea controalelor în vederea interzicerii creşterii extravilane (stâne, cantoane, societăţi agricole, alte clădiri dezafectate etc.).

Medicul veterinar de liberă practică împuternicit trebuie anunţat imediat în cazul în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc) sau/şi după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume: splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavităţi, etc., precizează autoritatea într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în pensiuni şi puncte gastronomice locale este obligatorie efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem şi, ulterior, al celui post-mortem, iar în zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii şi organelor, ceea ce implică obligatoriu existenţa unei surse de apă potabilă rece şi caldă, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. Nu în ultimul rând, în zona în care are loc tranşarea cărnii, trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării, ceea ce implică obligatoriu existenţa unei surse de apă potabilă rece şi caldă şi facilităţi corespunzătoare, în timp ce carnea tranşată şi organele trebuie manipulate şi depozitate în condiţii igienice, inclusiv la temperatură controlată, de către persoane cu stare de sănătate şi de igienă personală corespunzătoare, astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare cu agenţi fizici, chimici şi microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranţa cărnii şi a organelor.

În ceea ce priveşte măsurile din fermele comerciale, reprezentanţii ANSVSA susţin că trebuie efectuate verificări asupra modului de sacrificare a porcilor, care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA.

"Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar", spun reprezentanţii instituţiei.

Tot în fermele comerciale se va verifica modul de respectare a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine, precum şi a măsurilor privind restricţionarea mişcărilor de porci, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor inspectoratelor de poliţie judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile legale pentru transportul animalelor, cărnii şi produselor din carne, dar se va verifica şi modul de respectare a cerinţelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă şi produse din carne, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei unor focare de PPA.


În cazul mişcării animalelor, vor fi intensificate controalele privind circulaţia şi respectarea prevederilor privind mişcarea porcilor, a cărnii şi produselor din carne de porc, controalele rutiere în vederea descurajării comerţului ilegal de porcine şi produse provenite de la acestea, iar populaţia va fi informată cu privire la evitarea achiziţionării de animale şi produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate şi fără documente sanitar - veterinare.

"Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman şi se elimină în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare", avertizează specialiştii ANSVSA.

Numărul de telefon al "Call Center"-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Conform datelor ANSVSA din 18 noiembrie, pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent, în România, în 260 de localităţi din 26 de judeţe, cu un număr de 792 de focare (dintre care 17 focare în exploataţii comerciale şi cinci focare în exploataţii de tip A), iar în alte opt judeţe există doar cazuri la mistreţi.

Sursă: Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 668

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2485

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 621

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 712

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1334

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1339

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 796

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 684

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 752

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 687

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2233

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 855

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1228

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 888

ANSVSA aplică amenzi de zeci de mii de lei pentru utilizarea ileagală de substanțe în produse alimentare

17 Oct 2023 774