ANSVSA condamnă continuarea acțiunilor de inducere în eroare a consumatorilor


Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) condamnă continuarea acțiunilor de inducere în eroare a consumatorilor.

Ca urmare a apariției în spațiul public a unui spot publicitar prin care se solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializării produselor de panificaţie neambalate, inducându-se ideea că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de COVOD-19, ANSVSA a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil, pentru a informa și a clarifica necesitatea unei astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informații eronate.

La această întâlnire au fost invitați și reprezentanți ai Asociaţiei “Preţuieşte Calitatea”, care au refuzat să participe.
Reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din domeniul panificaţiei au reclamat faptul că informaţiile eronate apărute în spaţiul public au creat confuzie în rândul operatorilor şi o stare de îngrijorare nejustificată în rândul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe piaţa produselor de panificaţie neambalate.

Cu acest prilej, reprezentanții ANSVSA au reiterat faptul că la această dată nu există dovezi ştiintifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului, aşa cum, de altfel, este menţionat în ghidurile pentru industria alimentară elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) și EFSA (European Food Safety Authority), publicate în luna aprilie a anului trecut.

Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor

S-a precizat că în Uniunea Europeană legislaţia privind siguranţa alimentelor, inclusiv  pentru domeniul produselor de panificaţie, nu a fost modificată pe considerente legate de pandemie.

Totodată, atât Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), organism european independent, care emite avize științifice  bazate pe evaluări de risc cu privire la alimentația umană, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au exprimat clar poziţia, pronunţându-se împotriva restricţiilor în activitatea de comerţ cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19.

Ca urmare a celor mai sus menționate, ANSVSA consideră că nu este necesară reglementarea suplimentară a comercializării produselor de panificaţie neambalate.

Respectarea cu stricteţe de către personalul angajat care manipulează şi comercializează alimentele a regulilor privind siguranţa alimentelor, a celor de igienă personală şi de informare adecvată a consumatorilor sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piaţă sunt sigure.


ANSVSA realizează permanent controale tematice la nivel național în domeniul produselor alimentare de origine nonanimală, care vizează respectarea de către operatori a condiţiilor de funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care sunt manipulate și comercializate produsele alimentare, a condițiilor de prelucrare și  depozitare a materiilor prime şi produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea etc.

În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor de igienă alimentară, cât și a celor de protecție pentru personalul angajat, precum și realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virucide care să asigure dezinfectarea echipamentelor și ustensilelor din unitatea respectivă.

Rezultatele acestor controale sunt postate pe pegina de web a instituției.

Reiterăm faptul că, pentru protejarea sănătății populației, ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul siguranței alimentelor, toate studiile și opiniile știintifice, care respectă rigurozitatea ştiinţifică.
ANSVSA asigură consumatorii că pâinea și produsele de panificație neambalate, comercializate cu respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor nu prezintă risc de îmbolnăvire, inclusiv cu virusul SARS-CoV-2.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Continuă misiunile pentru limitarea răspândirii COVID-19, la nivel național

10 May 2021 503

Acțiuni pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid-19, în ultimele 24 de ore

05 May 2021 464

Coronavirus Mii de verificări cu privire la respectarea măsurilor şi interdicțiilor impuse, la nivel național

26 Apr 2021 457

Amenzi aplicate Misiuni pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid-19, la nivel național

20 Apr 2021 425

Continuă acțiunile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid-19, la nivel național

14 Apr 2021 335

ANSVSA Măsuri dispuse în scopul achiziționării cărnii de miel sigure pentru consum

12 Apr 2021 509

ANSVSA Animalele de pe cele unsprezece nave au ajuns la destinație

07 Apr 2021 516

Navele cu animalele exportate din România se află în drum spre destinație

30 Mar 2021 512

Continuă acțiunile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2

30 Mar 2021 446

La ce trebuie să fim atenți când ne facem piața pentru Sărbătorile Pascale

30 Mar 2021 729

Misiuni pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2

29 Mar 2021 663

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

19 Mar 2021 772

Controale anti-COVID-19 la nivel național. Câte amenzi au aplicat polițiștii în ultimele 24 de ore

17 Mar 2021 668

Rezultatele acțiunilor din ultima săptămână pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19

13 Mar 2021 818

Peste 32.000 de operatori economici, verificați MAI. Rezultatele acțiunilor din ultima săptămână pentru limitarea infectărilor cu COVID-19

12 Mar 2021 667