ANSVSA, despre zonele de producție a fructelor de mare din teritoriile românești ale Mării Negre

  • Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calității apelor din zonele de recoltare a moluștelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic și se realizează prin recoltarea și analiza probelor de la acestea.
Prin clasificarea celor 3 zone de producție a moluștelor bivalve vii din apele teritoriale ale Mării Negre, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA) se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase.

Se oferă astfel posibilitatea înființării de noi unități în acest sector, de creare de noi locuri de muncă și de dezvoltare a economiei zonei.

În apele teritoriale românești, moluștele bivalve vii sunt reprezentate de midii și vongole. Acestea fac parte din categoria fructelor de mare și sunt o importantă sursă economică pentru țara noastră.

Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din rațiuni de siguranță alimentară, moluștele bivalve vii pot fi introduse pe piață pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a țării respective.

Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calității apelor din zonele de recoltare a moluștelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic și se realizează prin recoltarea și analiza probelor de la acestea.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a răspuns solicitărilor venite din partea asociațiilor de pescari, și-a asumat acest proiect și la începutul lunii martie a convocat instituțiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producție a moluștelor bivalve vii din teritoriile românești ale Mării Negre (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția Naționala de Pescuit și Acvacultură, Ministerul Educației și Cercetării prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională Apele Române).

Au fost stabilite 3 zone pretabile pentru recoltarea moluștelor bivalve vii:

zona 2, cuprinsă între Perișor și Chituc (Tulcea), cu o suprafață de cca. 215 Mm2
zona 3, cuprinsă între Năvodari și portul Constanța (Baia Mamaia), cca. 109 Mm2

zona 4, cuprinsă între Agigea și Mangalia, cu o suprafață de cca. 101 Mm2

În baza programului întocmit de ANSVSA, începând cu luna aprilie au fost recoltate de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Tulcea și Constanța, probe săptămânale de midii/vongole care au fost analizate în Laboratoarele Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea și Constanța. Rezultatele analizelor microbiologice obținute au determinat clasificarea inițială în clasa A pentru toate cele 3 zone.


Clasa A semnifică o calitate superioară a apelor din punct de vedere microbiologic, ceea ce permite introducerea directă pe piață pentru consumul uman a moluștelor bivalve vii, fără a mai fi necesară purificarea sau relocarea acestora.

De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, au fost recoltate și examinate probe pentru determinarea biotoxinelor marine. Probele au fost analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București și pentru toate probele analizate până în prezent s-au obținut rezultate corespunzatoare, moluștele fiind sigure pentru consumul uman.

Livrarea moluștelor bivalve vii spre unitățile de comercializare se realizează printr-un centru de expediere autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. În aceste centre, pachetele cu moluște bivalve vii sunt etichetate cu informații pentru consumatori și li se aplică și o marcă de identificare de formă ovală.

“Clasificarea zonelor de producție a moluștelor bivalve vii din Marea Neagră este o realizare cu important impact economic. Mă refer la midiile și vongolele colectate de pescarii din țara noastră, prin care se pot astfel exploata aceste resurse naturale valoroase și dezvolta economia zonei”, a precizat președintele ANSVSA.



Sursa foto: ANSVSA 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Care sunt cele mai bune fructe de mare?

13 Jan 2023 1840

Adormirea Maicii Domnului Meniu special pentru pacienții constănțeni, oferit de Arimex Comexim 2000

12 Aug 2022 2904

Bancul zilei Doi ciobani la restaurant

09 Jul 2022 1802

#ConstanțaEsteBine Ziua 179 – 28.06.2022 Astăzi sărbătoresc dudele

28 Jun 2022 1036

Peste 400 kg de pește și fructe de mare vor fi distruse. Urmau să ajungă în restaurantele din Constanța (GALERIE FOTO)

27 Jun 2022 1443

#ConstanțaEsteBine Ziua 163 – 12.06.2022. Astăzi sărbătoresc cireșele

12 Jun 2022 1233

Potolește-ți rapid pofta de grătar delicios și sănătos cu noul grill electric Weber

01 Apr 2022 1379

Astrocafe Cum alegem cele mai bune suplimente alimentare cu vitamine și minerale

04 Mar 2022 2415

Cum alegem cele mai bune suplimente alimentare cu vitamine și minerale

19 Feb 2022 2246

Centrulnatura.ro Ciorbă raw vegan de sfeclă și rădăcinoase

12 Nov 2021 2499

ÎPS Teodosie ”E foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post”

21 Apr 2021 2598

Detoxifiere de suport cu legume și fructe proaspete

16 Apr 2021 2296

Alimentația, un rol esențial în creșterea copilului

04 Mar 2021 2623

Beneficiile consumului de alimente galbene şi portocalii

05 Feb 2021 3395

Coarnele, un leac de mare preț pe care ni-l dăruiește natura

14 Jan 2021 3077