ANSVSA, sprijin legislativ pentru operatorii din domeniul alimentar care dețin abatoare

Sursă foto: Pixabay.comANSVSA, sprijin legislativ pentru operatorii din domeniul alimentar care dețin abatoare, unităţi în care se obține carne tocată, carne preparată, carne proaspătă de pasăre tranșată și unități de obținere a produselor din lapte, cu producţie scăzută
 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a elaborat un proiect de ordin, prin care micii producători de alimente din România vor beneficia de flexibilitate în ceea ce privește frecvența recoltărilor de probe din cadrul programelor de autocontrol, pentru anumite criterii microbiologice stabilite în regulamentele europene.

Acest proiect de ordin a fost trimis Comisiei Europene, iar pentru elaborarea acestuia s-a luat în considerare principiul flexibilității, care este aplicat și în alte state membre din UE.

La baza acestui proiect se află o serie de motivații:

- necesitatea încurajării unităților din domeniul alimentar cu producție scăzută, având în vedere că acestea au de cele mai multe ori lanțuri scurte de aprovizionare cu materii prime, deoarece se aprovizionează preponderent de la producători români și sunt în relații directe cu consumatorii finali din România prin magazinele proprii de desfacere;
- dificultatea întâmpinată de unele unități de pe teritoriul României, reprezentate de abatoare, unități care produc carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre, de a pune în aplicare cerințele referitoare la frecvența de prelevare a probelor pentru criteriile de siguranță a alimentelor și de igienă, deoarece astfel de unități nu desfășoară o activitate zilnică sau producția este scăzută;
        - necesitatea încurajării gospodăriilor țărănești cu un număr redus de bovine, care livrează lapte către micii producători locali;
Aceste derogări sunt realizate fără a compromite siguranța alimentelor și, implicit, pentru a asigura un nivel corespunzător de protecție a consumatorilor.

Categoriile de unități care vor beneficia de reducere a frecvenței recoltărilor de probe în cadrul programului de autocontrol, fără a fi afectată sănătatea consumatorilor, sunt următoarele:

a) abator de ungulate cu producţie scăzută – abator de bovine, cabaline, porcine, ovine şi caprine care sacrifică anual până la:

                 - bovine şi cabaline – 1.000 de capete/fiecare specie în parte;
                 - porcine, ovine şi caprine – 20.000 de capete/fiecare specie în parte;
b) abator pentru păsări de curte cu producţie scăzută – abator ce sacrifică maxim 5.000.000 de pui de carne sau maxim 200.000 de curcani anual;

c) unitate cu producţie scăzută de carne tocată – unitate a cărei producţie lunară este de maxim 10 tone;
 d) unitate cu producţie scăzută de carne preparată - unitate a cărei producţie lunară este de maxim 10 tone;
e) unitate cu producţie scăzută de carne proaspătă de pasăre – unitate ce realizează tranşarea cărnii de pasăre primită de la un abator, dar care nu se află în vecinătatea unui abator, a cărei producţie lunară este de maxim 10 tone;
f) unități de prelucrare lapte cu un volum mic de producție înseamnă unități a căror capacitate nu depășește următoarele limite:
          - în cazul unităților de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, 180.000 litri de lapte/an;
          - în cazul centrelor de prelucrare lapte integrate/aparținând exploatației care funcţionează în baza înregistrării sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, 60.000 litri de lapte/an.

În concluzie, prin acest proiect legislativ sunt încurajați micii producătoruri locali, ceea ce duce la crearea de locuri de muncă și obținerea de alimente cu cheltuieli mai reduse.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 661

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2482

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 619

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 712

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1327

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1331

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 794

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 681

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 751

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 686

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2231

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 852

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1224

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 885

ANSVSA aplică amenzi de zeci de mii de lei pentru utilizarea ileagală de substanțe în produse alimentare

17 Oct 2023 773