Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

Curtea Constituțională Curtea Constituţională a României a statuat că măsura administrativă a conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii, respectiv 24 de ore, statul urmând să reglementeze un termen limită, care să permită înlăturarea unei eventuale încălcări a libertăţii individuale, se arată în motivarea deciziei prin care a admis o sesizare trimisă de Avocatul Poporului.

Pe 7 aprilie, cu majoritate de voturi, judecătorii constituţionali au admis excepţia trimisă de Avocatul Poporului şi au constatat că este neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă de art. 36 alin.(5) din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Dispoziţiile art. 36 alin. (5) din Legea 218/2002 au următorul cuprins: "Poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliţiei după finalizarea activităţilor conform alin. (4) sau a măsurilor legale care se impun".


"În jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că locuţiunea adverbială 'de îndată' are sensul de 'imediat', 'numaidecât' (a se vedea Decizia nr.665 din 19 octombrie 2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.330 din 4 aprilie 2022).

Astfel, Curtea constată că stabilirea unei exigenţe de ordin temporal cu privire la activitatea de verificare a situaţiei de fapt şi, după caz, de luare a măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei, activitate care trebuie să se realizeze imediat ce persoana a fost condusă la sediu, imprimă celeritate activităţilor întreprinse de poliţist cu această ocazie. Curtea constată, aşadar, că prevederile art.36 alin.(4) din Legea nr.218/2002 respectă exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate care trebuie să caracterizeze normele juridice, potrivit art.1 alin.(5) din Constituţie, şi asigură, în acelaşi timp, garanţiile libertăţii individuale, consacrate de art.23 din Constituţie", se precizează motivarea publicată joi.


În acelaşi timp, însă, judecătorii constituţionali spun că o concluzie contrară rezultă din examinarea constituţionalităţii dispoziţiilor art.36 alin.(5) din Legea nr.218/2002.

"Curtea reţine că textul de lege criticat marchează momentul încetării măsurii conducerii persoanei la sediul poliţiei, stabilind că la momentul finalizării verificării situaţiei persoanei şi a luării măsurilor legale realizate cu ocazia măsurii conducerii persoanei, aceasta are dreptul să părăsească, de îndată, sediul poliţiei. Curtea reţine că, şi în acest caz, utilizarea sintagmei 'de îndată' reprezintă o garanţie a libertăţii individuale, care, însă, deşi este necesară, nu este şi suficientă", arată CCR în document.


Astfel, Curtea constată că, în privinţa măsurii conducerii persoanei la sediul poliţiei, soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art.36 alin.(5) din Legea nr.218/2002, ca reper ad quem al măsurii, nu limitează durata acesteia.

"Aceeaşi concluzie, în sensul inexistenţei unei reglementări legale cu privire la durata maximă a măsurii, rezultă şi din analiza prevederilor legale criticate în ansamblul cadrului normativ în materie. În aceste condiţii, Curtea constată că, din perspectiva art.23 alin.(1) din Constituţie, garanţiile prevăzute de art.36 alin.(5) din Legea nr.218/2002 nu sunt suficiente, fiind necesară consolidarea lor, prin limitarea în timp a duratei măsurii conducerii persoanei la sediul poliţiei. Astfel, Curtea reţine că, pentru a fi conformă exigenţelor constituţionale privind libertatea individuală, măsura administrativă a conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii, respectiv 'nu poate depăşi 24 ore'", transmite instanţa constituţională.


Potrivit motivării, numai în acest fel se dă expresie siguranţei persoanei, ca garanţie a libertăţii individuale, şi se respectă exigenţele juridice ale statului de drept, în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

"În consecinţă, Curtea constată că se impune în acest caz o obligaţie pozitivă din partea statului ce are ca obiect reglementarea, în cadrul legislaţiei interne, a unei durate limitate a măsurii conducerii persoanei la sediul poliţiei, care să permită înlăturarea oricărei posibile acţiuni arbitrare şi a eventualei încălcări a libertăţii individuale. Fără îndoială, în limitele fixate de art.23 alin.(3) din Constituţie şi cu condiţia implicită de a nu contraveni altor norme şi principii constituţionale, stabilirea duratei maxime a măsurii administrative a conducerii persoanei la sediul poliţiei se află în marja de apreciere a legiuitorului, care are rolul de a edicta reguli adecvate, accesibile, clare şi previzibile, pentru a asigura o protecţie eficientă a persoanelor împotriva oricărei ingerinţe ilegale în exerciţiul libertăţii individuale", menţionează CCR.Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Adrian Câciu, despre ordonanța ce vizează majorarea salarariilor bugetarilor (VIDEO)

18 Aug 2022 927

CCR discută pe 21 septembrie sesizarea USR cu privire la legea avertizorilor de integritate

04 Jul 2022 582

CCR, despre decizia de neconstituţionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale S-a acționat cu „impetuozitate" şi „grabă"

10 Jun 2022 792

Curtea Constituţională va discuta sesizările privind majorările salariale din sistemul public

09 Jun 2022 776

Numirile lui Bogdan Licu şi Iulianei Scântei ca judecători la CCR - constituţionale

18 May 2022 584

Florin Cîțu Curtea Constituțională a României este mai mult decât importantă pentru noi toţi

10 May 2022 801

Consilier prezidențial, numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (DOCUMENTE)

09 May 2022 993

Au fost votați doi judecători noi pentru Curtea Constituțională! Cine sunt și de cine au fost propuși

03 May 2022 851

Lupta pentru Curtea Constituțională. Când va fi înlocuit judecătorul Valer Dorneanu, actualul președinte CCR

29 Apr 2022 584

CCR Candidaţii propuşi pentru locul unui judecător vor fi audiați mâine în Comisia juridică

26 Apr 2022 823

CCR Se schimbă președintele Curții Constituționale. Alți doi judecători își termină mandatele

11 Apr 2022 1020

CCR Articolul din Codul de procedură penală care permitea rudelor unui inculpat să nu fie audiate, neconstituțional

24 Mar 2022 1050

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, critică dur CCR, pe care o numește „o instituţie retrogradă”

29 Dec 2021 2498

CCR Sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii bugetului de stat pe 2022 va fi discutată pe 29 decembrie

24 Dec 2021 1022

Mihăiță Emil Vișoianu vs. Statul Român. Magistrații au admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale

08 Dec 2021 1488