Anunțul DNSC Utilizatorii Instagram, vizaţi de o campanie phishing cu mesaje-capcană- "Tu ești în videoclip"


 
Utilizatorii rețelei sociale #Instagram sunt vizați în ultimele zile de o campanie de tip #phishing care se propagă prin intermediul mesajelor private, transmise de obicei de conturi compromise.


Tehnicile utilizate de atacatori au mai fost folosite în trecut și pe alte platforme, precum #Facebook, #Snapchat sau #WhatsApp. Obiectivul principal este extragerea datelor de autentificare ale contului de la potențialele victime, avertizează specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). 


Directoratul a emis la începutul anului o alertă despre o serie de mesaje-capcană primite de utilizatorii Facebook, mesaje cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video' sau 'tu ești în videoclip', care erau însoțite de un link ce redirecționa ulterior către un site de phishing. Între timp, infractorii cibernetici s-au ‘mutat’ pe Instagram, precizează sursa citată. 


De această dată, mesajele primite de utilizatori nu sunt în limba română, ci în engleză, însă nu este exclus ca pe viitor infractorii cibernetici să înceapă a transmite astfel de mesaje traduse în română. Textul noului mesaj este la fel de vag ca precedentul și are ca scop principal stârnirea curiozității utilizatorului pentru a îl determina să dea click: ‘Took me 2 hours to make it. I hope you love it’ (Mi-a luat două ore să îl fac. Sper că îți place)


Totodată, link-ul transmis de atacatori include și numele de utilizator (username) al contului de Instagram corespondent destinatarului acelui mesaj, pentru a genera și mai multă confuzie și curiozitate. După accesarea acelui link, utilizatorul este redirecționat către o pagină de phishing care arată similar cu cea de autentificare a Instagram, dar cu un domeniu total diferit (.buzz, .xyz, etc).


Dacă primiți un astfel de mesaj, nu faceți clic pe el! Acesta este un mesaj de phishing care încearcă vă fure contul de Instagram. Ulterior, după compromiterea contului, astfel de masaje-capcană vor fi transmise automat către urmăritorii dvs.


În cazul în care contul dvs. de Instagram a fost vizat și ați primit un astfel de mesaj de la un cont necunoscut, raportați imediat contul care a trimis mesajul pentru tentativă de înșelătorie (scam).




Dacă mesajul vine de la un cont cunoscut, atunci vă recomandăm să luați legătura cu persoana respectivă, pe un canal de comunicare diferit de Instagram, pentru a-i oferi recomandările necesare pentru securizarea contului. Sfaturile noastre sunt disponibile mai jos.


În cazul în care ați făcut click pe acel link, nu ați fost atenți la adresa site-ului pe care l-ați vizitat și ați furnizat datele de autentificare, echipa Directoratului vă recomandă să:


1. Schimbați imediat parola contului de Instagram și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
2. Verificați locațiile unde este autentificat contul din secțiunea Setări – Login Activity. Eliminați sesiunile din zone pe care nu le recunoașteți.
3. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Instagram. Navigați la categoria Settings (Setări), apoi accesați secțiunea Security (Securitate).


Aici, în partea de jos a meniului veți observa o nouă secțiune, 'Apps and webistes' (Aplicații și website-uri). Aici veți putea observa care sunt aplicațiile încă active care au acces la contul dvs. de Instagram. Eliminați aplicațiile pe care nu le recunoașteți sau pe cele pe care le considerați suspecte.


Sursa foto: facebook/ Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC, pexels 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biroul pentru Imigrări Străini îndepărtați sub escortă de polițiștii de imigrări din cadrul Centrului de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad

25 Mar 2024 293

Constanța. Campioana Cătălina Ponor, mamă pentru a doua oară „Bine ai venit în această lume şi în familia noastră, micuţă rază de soare!“

13 Mar 2024 1635

A picat Facebook-ul. Este afectat și Facebook Messenger

05 Mar 2024 1491

Doliu în familia lui Dan Capatos!

09 Feb 2024 1045

Un celebru cântăreț primeşte tratament medical pentru epuizare fizică

28 Jan 2024 1146

Utilizatorii din UE vor putea să-şi deconecteze între ele conturile de Instagram şi Facebook

23 Jan 2024 5970

Autobiografia postumă a Lisei Marie Presley. O incursiune în viața fiicei lui Elvis Presley

13 Jan 2024 767

Vedetă celebră, însărcinată cu al patrulea copil. „Miracolul vieții”

02 Jan 2024 1393

Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? DNSC te ajută

27 Dec 2023 888

Atenție la mesajele primite pe rețele de socializare! O nouă înșelăciune, în mediul online (GALERIE FOTO)

11 Dec 2023 1619

Doliu în lumea filmului. Un celebru actor a murit

09 Dec 2023 1339

De la Bihor la Chateau de Versailles Mircea Cantor adaugă magie românească în lumea Dior (VIDEO)

06 Dec 2023 1125

Nicolae Matei, fostul primar Năvodari, trage un semnal de alarmă! „De pe paginile mele de Facebook și de Instagram scrie altcineva, care face reclamă la criptomonede!“

21 Nov 2023 1423

UE, nou apel către TikTok

06 Nov 2023 1087

Angelina Jolie Ce s-a întâmplat în Israel e un act de teroare. Dar nu poate justifica vieţile nevinovate pierdute în Gaza

30 Oct 2023 815