Anunțul făcut de Horia Constantinescu, la Tulcea Numărul magazinelor online se va reduce la jumătate. Care vor fi obligațiile proprietarilor

foto: Pixabay Numărul magazinelor online se va reduce la jumătate după ce va intra în vigoare propunerea de ordin privind obligarea proprietarilor acestora de a face publice documentele în baza cărora funcţionează, a estimat, miercuri, la Tulcea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, în timpul unei întâlniri organizate de Prefectura judeţului Tulcea pe tema problemelor din turism.

El a menţionat, pentru AGERPRES, că propunerea de ordin aflată pe site-ul instituţiei are ca obiectiv protejarea consumatorilor şi că va elimina, totodată, diferenţele care se fac între operatorii economici legali şi cei neautorizaţi.

"Dacă un local de alimentaţie publică e obligat prin actele normative să afişeze datele legate de desfăşurarea şi autorizarea desfăşurării activităţii, nu acelaşi lucru se întâmplă, din păcate, azi în mediul online, încurajând economia gri în cel mai fericit caz, dacă nu cea neagră, şi anume afacerile de apartament, neautorizate, neverificate şi cu o încălcare flagrantă a tuturor actelor normative în vigoare, plecând de la fiscalitate până la siguranţa consumatorilor", a precizat preşedintele ANPC.


În timpul şedinţei, interpelat de operatorii economici din turism, Constantinescu a estimat că după intrarea în vigoare a ordinului, jumătate din operatorii economici din mediul online vor dispărea.

"Credeţi-mă că peste jumătate, în opinia noastră, din cei care astăzi activează în zona curieratului cu alimente vor dispărea, pentru că de fapt nu sunt locaţii autorizate. Pe noi, ca autoritate, ne interesează siguranţa consumatorilor", a precizat preşedintele Horia Constantinescu.


Operatorii turistici prezenţi la şedinţă au solicitat autorităţilor responsabilizarea angajaţilor, astfel încât amenzile să fie împărţite între angajat şi angajator, iar preşedintele ANPC a apreciat drept "oportună" o asemenea măsură.

"Ne dorim de foarte mult timp acest lucru. Am iniţiat discuţii cu ocazia mai multor comandamente legate de sancţionarea celor cu care colaboraţi, pentru că acolo unde angajatorul pune la dispoziţie condiţiile de muncă, credem că ar trebui cumva să existe o formă de evidenţă a tuturor abaterilor angajaţilor, astfel încât la momentul în care aceştia vor să schimbe locul de muncă să existe posibilitatea unei evaluări a celui care ar urma să fie angajat. Vom rediscuta cu structurile de pe lângă Ministerul Muncii şi Ministerul Economiei. Credem că e oportună o asemenea măsură", a menţionat preşedintele ANPC.


La rândul său, şeful de serviciu din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Constanţa, Cătălin Gherghişan, s-a arătat neîncrezător în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei.

"Controalele se fac la adresa angajatorilor. Fiecare angajator trebuie să-şi facă ordine în propria ogradă. E frustrant să plătească cineva amendă pentru greşelile unui angajat, dar nici statul nu poate să stea paznic la business-ul fiecăruia. (...) Vă luptaţi cu morile de vânt, pentru că legislaţia nu se va modifica", a apreciat reprezentantul Direcţiei Antifraudă.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunţat că anul acesta toate echipele care vor participa la Comandamentul de control Delta Dunării vor avea bodycam-uri, astfel încât verificările să nu poată fi considerate un abuz sau o exagerare, comandamentul urmând să-şi înceapă activitatea în luna iunie.

În timpul şedinţei, operatorii economici din Deltă au cerut lămuriri cu privire la modul în care poate să funcţioneze un punct de gastronomie locală, dar şi cu privire la condiţiile în care pot fi păstrate unele produse tradiţionale, în contextul în care la controalele de până acum operatorii ar fi fost sancţionaţi nejustificat, în opinia lor.

Potrivit deciziei luate la finele şedinţei, problemele punctuale vor fi discutate de autorităţi şi operatorii economici în cadrul unor grupuri de lucru care vor funcţiona începând de luna viitoare.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Galați Bijuterii ascunse la un metru adâncime, pe un teren viran, descoperite de polițiști (FOTO)

28 Sep 2023 537

Cum arată magazinul de pe bulevardul Mamaia după incendiul de noaptea trecută (GALERIE FOTO

27 Sep 2023 1047

Incendiu la un magazin de pe bulevardul Mamaia din Constanța. Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Sep 2023 3946

Știri Constanța Imagini șocante surprinse în timpul urmăririi în trafic a șoferului care a furat, în Cumpăna, mașina unei femei însărcinate (VIDEO)

21 Sep 2023 4134

Știri Constanța Femeia însărcinată, proprietara mașinii furate din Cumpăna de către șoferul urmărit în trafic la Constanța, în lacrimi (FOTO+VIDEO)

21 Sep 2023 20208

Polițist implicat în fabrica de droguri de la Iași! (FOTO+VIDEO)

20 Sep 2023 656

Detalii din documentațiile care intră la vot Când se întrunește Comisia de urbanism Constanța și ce proiecte sunt pe ordinea de zi?

18 Sep 2023 783

Se sună de intrare la Maxi Pet Constanța! În 15 - 17 septembrie, prinde 15% reducere la toate produsele!

14 Sep 2023 493

Se sună de intrare la Maxi Pet Constanța! În 15 - 17 septembrie, prinde 15% reducere la toate produsele!

13 Sep 2023 490

Se sună de intrare la Maxi Pet Constanța! În 15 - 17 septembrie, prinde 15% reducere la toate produsele!

12 Sep 2023 681

IPJ Argeș Bărbat reținut după ce furat cruci pentru monumente funerare dintr-un magazin

06 Sep 2023 469

Document de urbanism pentru un magazin Kaufland din municipiul Constanța

31 Aug 2023 1095

Incident în parcarea unui magazin din Bacău. A intervenit Poliția

30 Aug 2023 498

Conducătorul auto implicat în cumplitul accident din apropierea localității Vama Veche, surprins într-un magazin înainte de producerea tragediei (VIDEO)

19 Aug 2023 5598

Județul Tulcea Un copil de 3 ani, dispărut fără urmă dintr-un magazin. Ulterior, găsit înecat în Dunăre

14 Aug 2023 880