Apărători ai Ortodoxiei dintre Dunăre şi Mare Duminică va fi comemorat un preot ucis în coloniile comuniste. Moartea prezisă de un vis






Duminica, 5 februarie 2017, de la ora 11:00, în biserica "Sfânta Paraschiva" din Năvodari va avea loc comemorarea preotului Radu Şerban, ucis în puşcăriile comuniste.

 Asasinarea, la Colonia de muncă Baia Sprie a preotului de la Năvodari, a fost prezisă de un vis:
 
„Într-o zi, preotul dobrogean Șerban, îmi spuse:

 - Temperatura ridicată și efortul de mină, după foamea prin care am trecut, mi-a îmbolnăvit grav inima. De mai lucrez în mină, mă distrug complet. M-am hotărât să nu mai lucrez și să cer o muncă la suprafață. - Hotărârea e riscantă, i-am spus. Suntem condamnați la travaux forcees. Refuzul poate aduce împușcarea. Ești hotărât să mori? - Da! Neapărat. E singura mea șansă. Altfel și așa mor mai târziu, distrus complet de boală, dar dacă nu mă împuşcă pot să mai trăiesc. - Roagă-te si pregătește-te. Mi-a spus: - Am lăsat o nevastă cu copil mic, te rog îngrijește-te, de scapi, și, dacă voi muri eu, să afle cum am murit eu. Nu din lașitate am luat hotărârea morții, ci în extremis: singura șansă de a mai fi bun de ceva. I-am promis. Mi-a spus: - Închină lui Dumnezeu un gând bun pentru mine.


În noaptea ce veni, Nelu Rusu, un avocat legionar din București, visa că erau trei lumânări aprinse într-un loc în lagăr și una s-a stins pe neașteptate.
El spuse visul și, Hegheduș, ce era în baracă cu el, spuse: „Astăzi o moarte fulgerătoare se va petrece printre noi”.

Și au intrat în mină. Șerban n-a vrut să intre în mină. A fost pus să adune pietre în lagăr. Pe când le aduna, un soldat din cei cu paza a tras un glonț în el și a căzut mort. Administraţia a justificat moartea că deținutul a încercat să fugă peste gard. Prezicerea lui Hegheduș s-a împlinit întocmai.
După eliberare, eu n-am putut lua legătura cu soția preotului Șerban să-i arăt situația dramatică în care s-a găsit soțul ei când a fost împușcat.
Dar erau unii dobrogeni în lagăr care știau de împușcare și de boala lui. Am aflat că soldatul ce a tras a fost răsplătit cu un concediu de șapte zile.”


Preotul Radu Şerban a trecut la Domnul pe 16 februarie 1951. (Pr. Nicolae Grebenea - Amintiri din întuneric, Editura Scara, Bucureşti, 2000, p. 209).

Evenimentul este organizat de Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului.

Sursa text şi foto: Facebook.com/Aparatori-ai-Ortodoxiei-intre-Dunare-si-Mare-in-timpul-comunismului 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, în vizită la Suvernul Pontif

17 Aug 2016 2094

Preotul catolic ucis de doi jihadişti, în vârstă de 19 ani, va fi înmormântat astăzi

02 Aug 2016 1876