Apel la spiritul civic Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA și voluntari americani au adunat cinci tone de gunoaie de pe plaja Năvodari (galerie foto)

Peste 100 de voluntari, angajaţi ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, infanterişti marini şi militari ai Forţelor Terestre ale SUA de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu și membri ai asociației „Let’s Do It Romania” au participat, sâmbătă, la o acțiune de curățare a plajei de la Năvodari.

Organizată cu ocazia Zilei Internaționale de Curățare a Plajelor, acțiunea la care a luat parte și Însărcinatul cu afaceri ad-interim Dean Thompson, și-a propus, pe de o parte, să fie un apel la spiritul civic, dar și să îi facă pe oameni să conștientizeze cât de dăunătoare sunt gunoaiele aruncate la voia întâmplării pe plajă sau în apă. În ciuda vremii urâte, voluntarii americani și români, alături de Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, au adunat gunoaiele de pe plajă timp de aproape patru ore, străbătând la pas aproximativ patru kilometri. „Este o plajă foarte frumoasă, dar, din păcate, sunt mai multe gunoaie decât ne-ar plăcea să vedem în mod normal”, a declarat Dean Thompson, înainte de începerea acțiunii. Diplomatul american a mai adăugat că ceea ce este important de reținut este faptul că pe cât de simplu este să aruncăm gunoiul pe plajă, pe atât de mare este impactul teribil asupra mediului și asupra activităților economice. „Gunoaiele au un impact teribil asupra sănătății publice, dar și asupra activităților economice.

Este ceva ce putem face pentru a remedia această situație: le putem aduna. Mă bucur că astăzi suntem aici împreună cu 100 de voluntari militari americani, colegi de la o asociație din România, angajați de la Ambasada SUA. Încurajăm, totodată, cât mai mulți români să se implice în proiecte de acest gen”, a mai spus Dean Thompson, care a adăugat că prin acțiunea de sâmbătă încearcă să transmită și un mesaj pentru anul viitor, ca oamenii să fie mai responsabili în ceea ce privește grija față de mediu.
La sfârșitul acțiunii de sâmbătă au fost strânse cinci tone de gunoaie de pe plajă și din zonele de vegetație din apropiere. Reprezentantul „Let’s Do It Romania”, Victor Maxim, a făcut și el apel la mai multă responsabilitate din partea populației, indiferent că vorbim despre turiști sau operatori de plaje: „Noi vrem ca spiritul civic să fie mai important decât spaima de amenzi”, a declarat acesta.
Ziua Internațională de Curățare a Plajelor este sărbătorită an de an la data de 20 septembrie. Potrivit Însărcinatului cu afaceri ad-interim Dean Thompson, anul trecut, 650.000 de voluntari din întreaga lume au strâns peste cinci milioane de tone de gunoi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.