Apel pentru curăţenie către autorităţile din Constanţa (V) Cine strânge mizeria din pasajul de la Tomis Mall? (galerie foto)

În plin centrul municipiului Constanţa suntem martorii mizeriei, ai decadenţei, ai pericolului, ai inesteticului. Asta pentru că pasajul subteran de la centrul comercial Tomis Mall, de pe strada Ştefan cel Mare, a devenit un loc cu totul nefrecventabil. Acolo unde altădată erau magazine sunt, astăzi, geamuri sparte şi uşi fără lacăt. Pereţii sunt „accesorizaţi” cu tot soiul de mesaje şi mâzgăleli fără înţeles. Bucăţi întregi din trepte sunt desprinse, astfel că trecerea prin acest pasaj constituie un pericol pentru oricine. Locul are un aer... post-apocalipsă, iar mirosul pestilenţial nu face decât să confirme această impresie.

Pasajul de la Tomis Mall a devenit locul preferat al cerşetorilor, al aurolacilor. Ceea ce altădată reprezenta o zonă extrem de circulată este, la momentul actual, un perimetru de evitat. Pentru copii, îndeosebi, este riscant să circule prin pasaj.
De ce ne confruntăm însă cu această situaţie? De ce în kilometrul zero al Constanţei suntem expuşi la mizerie?
Ce fac autorităţile în această situaţie? Cum au permis ca pasajul Tomis să ajungă la acest stadiu avansat de ruinare? Cum intenţionează să repare, să gestioneze situaţia de acum înainte?
Amintim că starea de degradare avansată a pasajului ne-a fost adusă la cunoştinţă de unul dintre cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Doina Coandă Oancea ne-a trimis, prin intermediul Facebook-ului, mai multe fotografii de la faţa locului.

Cotidianul ZIUA de Constanţa trage un semnal de alarmă cu privire la pasajul de la Tomis Mall, atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a publicaţiei. Alături de cititorii noştri, vom adresa zilnic întrebări autorităţilor publice şi, în cadrul demersului nostru, vom publica zilnic fotografii de la faţa locului (galerii foto online), până atunci când în pasaj se va face curăţenie.
Atât autorităţile, cât şi constănţenii sunt invitaţi să vină cu idei, cu propuneri, poate chiar şi cu soluţii pe marginea acestui caz. Pasajul de la Tomis Mall trebuie să depăşească starea de ruină în care a fost adus şi să redevină o zonă civilizată, sigură, curată.
A cui este responsabilitatea? În sarcina cui revine acest pasaj situat în centrul Constanţei? Cine trebuie să facă aici curat?
 
„Să ne separăm de staţiunea Mamaia”
 

Deputatul PMP Florin Gheorghe susţine că a ridicat problema pasajului de la Tomis Mall pe vremea când era consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, dar că nu ar fi primit un răspuns din partea administraţiei publice locale. În opinia parlamentarului constănţean, responsabil de stadiul de degradare în care a ajuns obiectivul din centrul Constanţei ar fi directorul Confort Urban, pentru că nu a prezentat situaţia. „Nu cred că banii sunt problema. Aşa cum s-au găsit bani pentru pasarelele pietonale din Mamaia, se puteau găsi şi pentru acest pasaj. Constanţa însă nu mai are primar. De aceea, propun să strângem semnături, să ne separăm de staţiunea Mamaia”, a precizat Florin Gheorghe, liderul Organizaţiei Municipale a PMP Constanţa.
 
„Îmi reproşez faptul că nu m-am sesizat public mai demult”

 

Democrat liberalul Iustin Fabian Roman, consilier PDL în Consiliul Local Constanţa, mărturiseşte că regretă că nu s-a sesizat public mai devreme pe acest subiect: „Îmi reproşez faptul că nu m-am sesizat public mai demult. Eu am copilărit în centru şi pot spune că felul în care arată cum pasajul este o teroare, e incredibil ca, de altfel, toată zona Ştefan cel Mare. Este ceva de neimaginat!, susţine prim-vicepreşedintele PDL Constanţa.
Consilierul local a declarat şi că ia în calcul ca, împreună cu alţi colegi de-ai săi din PDL Constanţa, să igienizeze şi să văruiască pasajul de pe Ştefan cel Mare.

Roman a ţinut să menţioneze şi că sub nicio formă nu şi-ar lăsa copiii să circule prin acest pasaj. Întrebat cine consideră că este responsabil pentru degradarea pasajului, democrat liberalul a răspuns: „Primăria, clar! Cine să fie?!? Primăria şi primarul”.
 
„Oraş mai murdar decât Constanţa nu mai există astăzi”

 
Cititorii ZIUA de Constanţa continuă să comenteze pe marginea acestui subiect atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a publicaţiei. Un comentariu recent vine din partea unui cititor din Ardeal. „Dragi constănţeni, dacă acest pasaj ar fi singura problemă în Constanţa, nu ar însemna mare lucru. Din păcate, tot oraşul arată cam la fel. Eu sunt din Ardeal şi cu regret vă spun ca oraş mai murdar şi mai părăginit decât Constanţa nu prea mai există astăzi în ţara românească. Mă întristează să văd cum acest pitoresc oraş a ajuns în această jalnică stare. Din păcate, constănţenii văd că s-au obişnuit şi cu mizeria, şi cu paragina, şi cu câinii vagabonzi şi cu construcţiile făcute după bunul plac fără niciun model urbanistic. Poate în oraşe precum Craiova sau Brăila mai găseşti toate acestea la un loc, dar parcă nici chiar aşa”, scrie cititorul ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.