Apele Române, despre digul de la Mahmudia! „Populația nu este în pericol de a fi inundată!“ (GALERIE FOTO)

Sursa foto: Apele RomâneApele Române Tulcea au pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie pentru consolidarea digului de la Carasuhat-Mahmudia. De asemenea, Apele Române transmis că Populația nu este în pericol de a fi inundată, având în vedere că într-un interval de 5 zile, nivelurile Dunării vor scădea cu circa 35- 40 de metri. 
 

„Digul Carasuhat-Mahmudia din județul Tulcea aparține Consilului Local Mahmudia. Încă din data de 12 aprilie 2023, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral - Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local care apără terenuri agricole și a transmis Consilului Județean (CJSU), respectiv Local pentru Situații de Urgență (CLSU) recomandarea expresă de a consolida digul ținând cont de faptul că secțiunea digului este afectată pe o lungime 2,4 km, în mai multe puncte, în proporții de 30%, respectiv 70%“ - au transmis reprezentanții Apelor Române. 


Sursa citată mai menționează că pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum și din cauza acțiunii erozionale ale valurilor create de ambarcațiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breșă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparținând mai mult concesionari.

„În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acțiunile întreprinse de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea și Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie.
Din cauza vitezei mari a apei în secțiunea breșei, până în acest moment, breșa formată nu a putut să fie închisă.
În cursul zilei de astăzi, Consiliul Local Mahmudia a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breșei și consolidării digului de apărare.
Menționăm de asemenea că populația nu este afectată, iar locuințele nu sunt în pericol de a fi inundate.
Începând de astăzi, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secțiunea respectivă vor începe să scadă cu circa 35- 40 de km până joi în data de 15 iunie 2023“ - au mai precizat reprezentanții Apelor Române.

Citește și: 

Alertă în comuna Mahmudia, județul Tulcea! Zeci de hectare de teren agricol, inundate după ruperea unui baraj (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Intervenție de urgență pentru a se acoperi breșa din digul de protecție a incintei Carasuhat - Mahmudia

11 Jun 2023 948

Alertă în comuna Mahmudia, județul Tulcea! Zeci de hectare de teren agricol, inundate după ruperea unui baraj (GALERIE FOTO)

09 Jun 2023 1195

Autoturism căzut de pe dig, la Mahmudia. Șoferul, preluat cu elicopterul SMURD

03 Sep 2020 1260