Apele Române Sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă și producerea de energie electrică

Dunăre. Foto: PixabayApele Române informează că la această oră, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă) este de 73% comparativ cu 76% cât era în aceeași perioadă a anului trecut.

„Programul de exploatare a lacurilor de acumulare este elaborat lunar cu scopul asigurării necesarului pentru toți beneficiarii cu apă brută, în mod special a alimentării cu apă a populației. Astfel, sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă și producerea de energie electrică pentru toată perioada iernii.
 
 Acest program este realizat și avizat de către Administrația Națională „Apele Române”, împreună cu reprezentanți ai autorităților publice centrale din domeniul apelor, ai principalilor deținători de obiective hidrotehnice și beneficiari de apă brută, precum și ai altor autorități și factori responsabili și se aprobă de către autoritatea publică centrală din domeniul apelor, respectiv de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Programul se stabilește lunar ținând cont de estimările debitelor medii afluente în principalele lacuri realizate de INHGA și pe baza prognozelor hidro-meteorologice emise pentru toată perioada de iarna“ - au mai precizat reprezentanții Apele Române

În toată perioada verii, în ciuda unui deficit de precipitații,  specialiștii Apelor Române și cei ai Hidroelectrica au reușit, prin gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri, să optimizeze modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ. Astfel, coeficientul de umplere s-a menținut în lunile de vară în jurul valorii de 70%, fiind asigurat necesarul de apă pentru alimentarea cu apă a populației, dar și pentru producerea de energie electrică

Specialiștii noștri monitorizează zilnic volumele din principalele 40 de lacuri de acumulare și iau măsuri de stocare a rezervelor de apă. În acest moment, nu există secțiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, unde se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă sub aspect cantitativ.
 
Debitul Dunării, sub media multianuală a lunii noiembrie

Debitul Dunării la intrarea în ţară (în secţiunea Baziaş) a fost staționar, având valoarea de 2400 mc/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 mc/s) și va ajunge în data de 10 noiembrie în jurul valorii de 2300 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar în jurul valorii de 2400 mc/s, apoi în creștere până la valoarea de 2500 mc/s, rămânând staționar până în 13 noiembrie și se va situa sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 mc/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul  Corabia – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică lunară
 
În luna noiembrie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Secetă pedologică în județul Constanța. Conținutul de umiditate din sol, în limite deosebit de scăzute

18 Mar 2024 1373

Măsuri pentru gestionarea efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023

18 Jan 2024 765

Ministerul Agriculturii Zona Dobrogea înregistrează un record de precipitații în noiembrie

27 Nov 2023 929

Rezerva de umiditate în sol. Situația actualizată în Dobrogea

20 Oct 2023 754

Rezerva de umiditate în sol. Situația în Dobrogea

17 Oct 2023 1051

Dobrogea se confruntă cu secetă pedologică puternică. Datele Laboratorului de Agrometeorologie

16 Oct 2023 976

Știri Constanța Transformarea dramatică a peisajului. Lacul Techirghiol a secat (FOTO+VIDEO)

24 Sep 2023 4122

ANM Seceta pedologică se menţine în zona Dobrogei şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia

24 Sep 2023 807

Dobrogea se confruntă cu secetă pedologică puternică. Ce arată datele Laboratorului de Agrometeorologie

21 Sep 2023 1142

Situație de secetă pedologică puternică în Dobrogea. Ce spun datele Laboratorului de Agrometeorologie

12 Sep 2023 833

Uimitor! Urme de dinozauri vechi de 113 milioane de ani descoperite în Texas

31 Aug 2023 844

România obține sprijinul UE în lupta cu seceta! Daunele provocate de lipsa ploilor depășesc 1,3 miliarde de euro

24 Aug 2023 761

Sfântul Ilie. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi

20 Jul 2023 1962

Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe extinse din România. Printre ele și Dobrogea

22 Apr 2023 1276

Secetă pedologică în Dobrogea! Ce arată prognoza emisă de ANM

12 Apr 2023 1073