APM Constanța anunță demararea proiectului „Luna Pădurii”. Ce rezervații forestiere sunt în județ

  • Luna Pădurii este un proiect ce demarează între 15 martie și 15 aprilie
 
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunță demararea proiectului „Luna Pădurii”, în tot județul Constanța, făcând referire la rezervațiile forestiere vaste din județ, cum ar fi Pădurile Hagieni, Fântânița, Murfatlar, Dumbrăveni, Canaraua Fetii, Esechioi, Cetate, Bratca, Celea Mare – Valea lui Ene și Recifii Jurasici Cheia. Perioada proiectului este de 15 martie – 15 aprilie 2021.
 
Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice și ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului și a factorilor decizionali, cu privire la importanța pădurilor, a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare își are începuturile înca din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecință firească a accentuării despăduririlor. In România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instructiei Publice, sub denumirea „Sarbătoarea sădirii arborelui”.
 
Pădurea oferă adăpost și hrană multor viețuitoare, contribuie la menținerea regimului de temperatură și al precipitațiilor, la reducerea vitezei vântului, la diminuarea eroziunii solului și la evitarea alunecărilor de teren și a inundațiilor. Îmbogățește atmosfera în oxigen, ceea ce justifică denumirea de „plămân verde al Terrei“, are un efect purificator, reținând diferiți poluanți. Este și un important furnizor de materii prime (lemnul folosit în industria mobilei, a celulozei și a hârtiei, pentru construcții și drept combustibil), de alimente (fructe de pădure, ciuperci), plante medicinale. Pădurea a reprezentat dintotdeauna o sursă de relaxare, dar și de inspirație artistică pentru om.
 
În urma tăierilor masive și a unor incendii, suprafețele împădurite s-au redus, iar viețuitoarele din pădure au devenit tot mai rare sau chiar au dispărut. Vânatul excesiv a redus numărul indivizilor unor specii precum capra neagră, cerbul, vulturul pleșuv, cocoșul de mesteacăn etc. și a provocat dispariția zimbrului și a unor specii de vulturi. În zonele defrișate, versanții dealurilor și munților sunt expuși eroziunii solului, alunecărilor de teren și modificărilor climatice (intensificarea vântului).
 
În județul Constanța, fondul forestier cuprinde o serie de arii protejate forestiere, reprezentative din punct de vedere al biodiversității, aici fiind prezente numeroase tipuri de habitate de pădure, de silvostepă și stepă, habitate protejate la nivel european care adăpostesc specii lemnoase cu o valoare ecologică excepțională. Din totalul suprafeței de 38.305 ha a fondului forestier al județului nostru, peste 1.600 ha constituie arii naturale protejate la nivel național.
 
Toate rezervațiile forestiere (Pădurile Hagieni, Fântânița, Murfatlar, Dumbrăveni, Canaraua Fetii, Esechioi, Cetate, Bratca, Celea Mare – Valea lui Ene și Recifii Jurasici Cheia) fac parte și din Rețeaua Ecologică Europeană Natura 2000, a cărui scop principal este de a opri declinul diversității biologice prin conservarea pe termen lung a celor mai valororase și periclitate specii habitate de interes european.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

APM Constanța Familia Muntmark, undă verde de la Mediu pentru Parc Siliștea 3

28 Mar 2024 475

APM Constanța va emite acord de mediu O firmă din Cluj investește în satul Vadu, comuna Corbu într-o pensiune cu foișor și piscină

28 Mar 2024 472

APM Constanța Cine va construi un salon de evenimente festive la Hârșova?

28 Mar 2024 408

Dunărea Power SRL, investiție nouă la Topalu. Proiectul privind stocarea energiei electrice în baterii a fost depus la APM Constanța

27 Mar 2024 321

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 512

Portul Constanța a cumpărat lapte praf. Vezi pentru ce sumă (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 364

Undă verde de la APM Constanța Parc fotovoltaic, înființat de societatea E Soare Afară SRL la Murfatlar

26 Mar 2024 556

Bloc de 20 de etaje, în municipiul Constanța! Demersurile făcute de Maritimo Residence SRL

26 Mar 2024 3852

CN APM SA Constanța Contract pentru dragaj de investiții în porturile maritime. Ce valoare are (DOCUMENT)

24 Mar 2024 537

Procesul dintre CN APM Constanța și o firmă in județul Suceava, amânat. Dosarul, pe rolul Tribunalului

23 Mar 2024 453

Cumpărări directe DSL Save Topleg SRL, din Caransebeș, va oferi CN APM Constanța SA servicii de legătorie a documentelor (DOCUMENT)

21 Mar 2024 341

APM Constanța Ce demersuri trebuie să facă Cristian Panait să ridice două blocuri de 12 etaje în Mamaia?

20 Mar 2024 500

Știri Portul Constanța CN APM cumpără consultanță pentru proiectul de extindere a drumului dintre Poarta 7 și podul nou de la Agigea, la intersecția cu drumul dintre Poarta 9 și Poarta 8 (DOCUMENT)

20 Mar 2024 470

Dezbatere publică, la APM Constanța Eolenerg Project SRL va construi o centrală electrică eoliană în comuna Săcele

19 Mar 2024 429

E SOARE AFARA SRL anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul construire parc fotovoltaic, branșamente utilități și organizare executare lucrări

19 Mar 2024 322