Editorial Are Constanța nevoie de statui? Administrația liberală îl ignoră pe Brătianu, susținătorul cauzei Dobrogei

  • Primăria Constanța organizează o dezbatere, momentan în mediul online, cu privire la amplasarea unor monumente noi ale unor personalități în bătrânul Tomis
  • Întrebarea cheie este dacă municipiul Constanța, sufocat de trafic și poluare, în care nu avem cu ce să ajungem la muncă, nu avem pasaje, piste pentru biciclete, și un transport public decent organizat, are nevoie de statui?
  • Evident, da. Pentru că monumentele de for public reprezintă arc peste timp, iar cei ce le contestă sunt în general ignoranți ai istoriei locului, numindu-le ..pietre, bolovani
  • Ca argument de ordin bugetar, anual mai mulți bani se duc pe borduri, ceasuri stradale, panseluțe, coșuri de gunoi și refugii de autobuz și evenimente efemere decât pe voievozi, regi sau scriitori
  • Din lista de propuneri înaintată de Primărie via specialiști lipsesc mai multe nume care ar merita statuie
  • Într-o administrație liberală, iată că nu-l regăsim însă pe Ion IC. Brătianu (prim-ministru la 1878), care alături de Regele Carol I (pe atunci Alteţă Regală) și Remus Opreanu au marcat unirea Dobrogei cu țara
 

 
Primăria Constanța organizează o dezbatere, momentan în mediul online, cu privire la amplasarea unor monumente noi ale unor personalități în bătrânul Tomis.
 
Întrebarea cheie este dacă municipiul Constanța, sufocat de trafic și poluare, în care nu avem cu ce să ajungem la muncă, nu avem pasaje, piste pentru biciclete, și un transport public decent organizat, are nevoie de statui?
 
Evident, da. Pentru că monumentele de for public reprezintă arc peste timp, iar cei ce le contestă sunt în general ignoranți ai istoriei locului, numindu-le ..pietre, bolovani.
 
Ca argument de ordin bugetar, anual mai mulți bani se duc pe borduri, ceasuri stradale, panseluțe, coșuri de gunoi și refugii de autobuz și evenimente efemere decât pe voievozi, regi sau scriitori.
 
În susținerea dezbaterii lansate, municipalitatea a venit în fața constănțenilor și cu o serie de propuneri emanate de specialiști și reprezentanți ai mai multor instituții constănțene din domeniile culturii, artelor și istoriei iar amplasamentele avute în vedere sunt situate în zona istorică a orașului.
 
Acestea sunt propunerile lor:
 
1.Împăratul Constantin cel Mare

Amplasamentul propus este situat pe strada Termele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic.
 
2.Regele Carol I

Amplasamentul propus este situat în Parcul Cazinoului, în vecinătatea promenadei de pe faleză, pe latura de Vest a scărilor de acces dinspre intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Termele Romane.
 
3 Regele Ferdinand
Amplasamentul propus se află situat în interiorul spațiului verde cu perimetru triunghiular, determinat de bulevardul Tomis, strada Traian și strada Vasile Alecsandri.
 
4.Remus Opreanu, magistrat și prefect al Constanţei
Amplasamentul propus este situat pe strada Traian, în apropierea unei alei de acces către sediul Consiliului Județean Constanța.
 
5.Cella Serghi, scriitor
Amplasamentul propus este pe promenada falezei Cazinoului, în apropierea aripii de nord-vest a clădirii Cazinoului.
 
Sigur că fiecare dintre cei menționați merită cu prisosință un monument pentru contribuția la orașul de ieri și de astăzi, Constanța.  
 
Statuia lui Carol I s-a cerut de multă vreme în multe foruri instituționale sau civile. Bine că se regăsește și în lista scurtă a specialiștilor consultați de Primărie.
 
Într-o administrație liberală, iată că nu-l regăsim însă pe Ion C. Brătianu (prim-ministru la 1878), care alături de Regele Carol I (pe atunci Alteţă Regală) și Remus Opreanu au marcat unirea Dobrogei cu țara. În plus, Brătianu a fost susţinut de ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu în demersul său ca regele să-și întoarcă fața către Dobrogea.
 
Cu siguranță este loc pentru a introduce aceste nume în cadrul dezbaterii publice extinse atunci când aceasta va avea loc.
 
La fel de serios trebuie ridicată și probleme calității monumentelor pentru că nicio administrație nu este autoritate în materie de urbanism decât pe hârtie. Bunul gust îl dau profesioniștii în domeniu.
 
Cu alte cuvinte nu ne dorim niște statui ca să rămână primarul legat de numele lor sau să le inaugureze în scop electoral.
 
Dincolo de estetic, aceste monumente trebuie să aibă sens.
 
Câți bani costă statuile și cine le face? La prima parte a întrebării am răspuns mai sus, dar mă repet, cu siguranță mult mai puțin probabil decât toate achizițiile făcute de Primărie în ultimii 2 ani.
 
Secondo: sunt convinsă că sunt artiști extrem de talentați, care ar putea participa la un concurs de proiecte dacă se va ajunge aici și nu cumva execuția va fi comandată cu dedicație.
 
Indiferent pentru care variantă se va opta este obligatoriu să se realizeze lucrări de artă monumentală care să ne marcheze existența.
 

Citește și:

Editorial Strategia culturală a municipiului Constanța transformată în maculatură chiar de autorii ei!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

22 Aug, 2022 10:35

Nu-l uitati pe aviatorul AGARICI, aparatorul Constantei si pe multi altii care au onorat orasul nostru. Propun amplasarea statuii pe esplanada de la plaja Modern,in locul monstruozitatilor care sugereaza niste chestii blegi.

Articole asemanatoare

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 346

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 316

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 417

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 593

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 548

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 564

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 420

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 513

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 727

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 473

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 814

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 466

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 827

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 669

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 928