Actualitate

Arh. Radu Cornescu, despre lucrările la Cazinoul din Constanța „Grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase“ (galerie foto)


 
• La Cazinoul din Constanța, în acest moment, echipele de muncitori decopertează planșeele
 
Lucrările la Cazinoul din Constanța au intrat într-o nouă etapă.

Echipele de muncitori decopertează planșeele, pentru ca experții să poată studia structura de rezistență a grinzilor metalice.

Singurele grinzi care s-au păstrat foarte bine și nu necesită înlocuirea sunt cele construite de inginerul Anghel Saligny.  Însă acestea necesită curățire și revopsire cu vopsea anticorozivă, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Constanța.

Ne aflăm  în faza de decopertare, de scoatere a tencuielilor crăpate.  Se lucrează la desfacerea, în anumite zone, a planșeelor. Acum se decopertează planșeele dintre subsol și parter pentru că s-a observat că multe dintre grinzile metalice de susținere sunt corodate. S-a îndepărtat betonul pentru a se observa care este starea lor actuală, unele vor fi înlocuite, altele vor fi consolidate, dar s-a descoperit că unele dintre ele sunt foarte bune, chiar daca au peste 110 ani, a declarat arh. Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța.


Concomitent, au loc și lucrări de demolare a zidurilor neportante care vor face loc, astfel, noii configurații ce va oferi o circulație mai lejeră prin funcțiunile care au fost gândite în proiect, conform autorizației de construire emisă de Primăria Municipiului Constanța.

Au fost demolate o parte dintre ziduri, din spațiul restaurantului de la parter și din fosta bucătărie, la fel și scara dinspre nord-est, construită în timpul lucrărilor din anul 1987 și care acoperea ornamentele originale ale Cazinoului. Se decopertează șapa și betonul pentru a se afla starea exactă de rezistență a clădirii care este foarte important de cunoscut și numai prin decopertare se poate observa dacă există grinzi corodate, armături care au ruginit și nu mai fac față pentru rezistența clădirii. În zonele degradate betonul va fi scos, iar apoi vor veni specialiștii care vor efectua o nouă expertiză pentru a face noi completări ale proiectului pentru începerea fazei de restaurare. Se vor face studii pentru fiecare element în parte. S-a observat că grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase însă grinzile perpendiculare sunt corodate. După ce planseele din zonele degradate vor fi date jos, experții în rezistență vor decide dacă acestea trebuie să fie înlocuite, consolidate sau doar date cu vopsea anticorozivă, a mai spus arh. Radu Cornescu.

 
După ce aceste lucrări din prima fază a proiectului vor fi finalizate, va începe etapa propriu-zisă de restaurare a simbolului Constanței.

Lucrările vor respecta proiectul avizat, cu grija de a se restaura ornamentele arhitecturale Art Nouveau din anul 1910, atât interioare, cât și exterioare, se mai menționează în comunicatul Primăriei Constanța.

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța și ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lucrările avansează pe faleza Cazinoului din Constanța!

09 Jul 2020 448

Aglomeraţie mare în apropierea Cazinoului din Constanța Cu mic cu mare, la coadă pentru o tură cu roata în stil londonez (galerie foto+video)

05 Jul 2020 749

Constanța Lucrări pe faleza Cazinoului, la balustradă, pavilioane și stâlpi (galerie foto)

05 Jul 2020 784

Constanța Au fost recondiționate băncile de pe faleza Cazino. Reparații și pentru cele din Piața Ovidiu (galerie foto)

02 Jul 2020 599

Soldați americani și români, premiați pe faleza Cazino

27 Jun 2020 1012

Apariţie spectaculoasă în zona Cazinoului din Constanța (galerie foto+video)

25 Jun 2020 662

Constanța Mai este puțin până la inaugurarea roții panoramice din apropierea Cazinoului (galerie foto + video)

24 Jun 2020 1099

Roata în stil londonez, din apropierea Cazinoului din Constanța, este aproape gata! (galerie foto+video)

21 Jun 2020 5028

Ziua Mondială a Plimbărilor Ajungând la mare, poți face transforma o plimbare simplă în una memorabilă. Iată de ce

19 Jun 2020 477

Constanța Lucrări de întreținere și recondiționare a băncuțelor de pe faleza Cazino

11 Jun 2020 607

Parcul Arheologic din Constanța, reabilitat în acest stil. Ziua Mondială Art Nouveau

10 Jun 2020 1604

Fotoreportaj Imagini cum rar se pot vedea. Cazinoul „ascuns“. Ceața l-a învăluit într-o perdea!

08 Jun 2020 1865

Se pregătește un nou regulament de acces? Decebal Făgădău, nu se lasă “Zona Peninsulară va deveni, în cele din urmă, pietonală!”

01 Jun 2020 3308

Primăria Constanța continuă acțiunile de dezinfecție în parcurile din oraș

22 May 2020 1044

Încă 40 de lavoare cu apă și săpun au fost montate în zonele aglomerate din Constanța

18 May 2020 922