Actualitate

Arhiepiscopia Tomisului „Lingurița de împărtășire nu este penală”

  • Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise.
  • Aceasta acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
  • Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”.

Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise. Aceasta acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal).

În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase” și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, Parchetul a mai constatat că infracțiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârșită de către reprezentanții Bisericii, întrucât aceștia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege, precizează Arhiepiscopia Tomisului.


În astfel de situații, analiza juridică prevede necesitatea existenței unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ și nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituții nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal.

Parchetul a mai constatat și faptul că aspectele religioase și medicale, invocate în plângerea penală de domnul Emil Moise, nu sunt de natură penală.

În consecință, Parchetul a dispus „clasarea cauzei privind denunțul formulat de către Asociația „Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise, pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal), întrucât fapta nu este de natură penală.”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unde va sluji ÎPS Teodosie în această dimineață

03 Aug 2020 685

Când începe procesul pe tema sfintei împărtășanii. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, adversara Arhiepiscopiei Tomisului

28 Jul 2020 521

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 571

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, diseară, la mănăstirea Dervent

20 Jul 2020 510

Arhiepiscopia Tomisului Trei sfinți importanți sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă

15 Jul 2020 558

Dosare civile și penale pe tema împărtășaniei. Ce surpriză i-au făcut judecătorii Tribunalului Constanța lui ÎPS Teodosie

11 Jul 2020 1226

ÎPS Teodosie va sfinți duminică stăreția și anexele schitului Prodromița

10 Jul 2020 1946

Acuzații de zădărnicirea combaterii bolilor la adresa IPS Teodosie. Care a fost decizia procurorilor

10 Jul 2020 597

„Autorizare desființare lucrări“ Soarta bisericii Izvorul Tămăduirii din Tomis Nord ar putea fi decisă în septembrie

26 Jun 2020 1133

Decebal Făgădău – „Nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici“ Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, azi în atenția Judecătoriei Constanța

23 Jun 2020 3637

Biserică Ortodoxă cinstește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

22 Jun 2020 662

Constanța. Procesele pe tema împărtășirii credincioșilor continuă. Cine va pronunța soluția definitivă

09 Jun 2020 680

Ce slujbe va oficia ÎPS Teodosie în seara aceasta și mâine dimineață

08 Jun 2020 649

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii

03 Jun 2020 3794

Cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea, hirotonit preot Sărbători importante în Arhiepiscopia Tomisului. Întemeierea unei noi mânăstiri

02 Jun 2020 5933