Actualitate

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 02-07 noiembrie

Moșii de toamnă la mănăstirea „Sf. Elena de la Mare”

În prima sâmbătă a lunii noiembrie se face pomenirea de obște a morților, cunoscută sub numele de Moșii de toamnă. Pomenirea celor adormiți este așezată ca simbol al comuniunii dintre credincioșii plecați la Domnul și cei ce trăiesc aici, înaintea începerii Postului Crăciunului (de pe 15 noiembrie).

Pomenirea de toamnă a morților are origine destul de veche. În secolul al IX-lea, la mănăstirea Studion, din Constantinopol, se făcea pomenirea morților în luna septembrie, în secolul al XVII-lea, liturgistul apusean Iacob Goar amintește că grecii făceau pomenirea morților și în prima sâmbătă din octombrie.

În Biserica Rusă, încă din anul 1380, în sâmbăta dinaintea Sfântului Dimitrie se practică pomenirea generală a morților, îndeosebi a ostașilor căzuți în războaie.

Despre pomenirea morților, Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: „Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”.

Sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sfânta Elena de la Mare” (aflată în apropierea stațiunii Costinești), urmată de slujba de pomenire de obște a morților, când vor fi pomeniți ctitorii, printre ctitori numărându-se dr. Alexandru Pesamosca (chirurgul pediatru supranumit „îngerul copiilor) și principesa Elena. Totodată, pacienții Centrului de diagnoză și tratament recuperator „Sf. Elena de la Mare”, din vecinătatea mănăstirii, se pot ruga pentru sufletele celor adormiți.
 
Cinstirea celor mai importanți îngeri

Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.

Conform tradiţiei biblice, Sfinţii Arhangheli sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de șapte, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Mihail, Gavriil şi Rafail. Ceilalți sunt Uriil, Varahiil, Salatiil și Jehudiil.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care l-a pedepsit pe Lucifer atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă, în ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”.

Sfântul Arhanghel Gavriil este călăuzitorul spre adevăr și „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri, deoarece el este cel care i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos,  iar Elisabetei că-l va naște pe Ioan Botezătorul. Numele lui se traduce tot din ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”.

Biserica cinsteşte pe 8 noiembrie și adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.

Totodată, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.

Conform datelor statistice, peste 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.

Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
 
Duminică, 3 noiembrie, de la ora 8.30,  ierarhul va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, din jud. Constanța, ce are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.  

Joi, 7 noiembrie, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (fosta Capela Militară),  zona Spitalul Județean.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Undă verde de la Comisia de Urbanism a CLM. Arhiepiscopia Tomisului construieşte pe strada Munţii Tatra o biserică şi un aşezământ social

14 Dec 2019 569

Campanie de donare de sânge în Constanța, organizată de Arhiepiscopia Tomisului

12 Dec 2019 360

Unde slujește în această săptămână ÎPS Teodosie

10 Dec 2019 622

Săptămâna aceasta îi cinstim pe Sfinții Nicolae și Filofteia. Unde va sluji ÎPS Teodosie

03 Dec 2019 642

Arhiepiscopia Tomisului solicită certificat de urbanism pentru Capela tinerilor din Mamaia (document)

02 Dec 2019 1327

Inițiat de Arhiepiscopia Tomisului și ISJ Constanța Proiectul școlar județean „Aleg să fiu responsabil!“, demarat de Liceul „Callatis“ Mangalia

30 Nov 2019 570

Campanie umanitară „De Crăciun, fii bun!” Colectă de alimente și haine pentru 1000 de familii nevoiașe din județul Constanța. Cum poți ajuta

21 Nov 2019 754

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 21-25 noiembrie

19 Nov 2019 890

Sfințire de biserică în Arhiepiscopia Tomisului. Ce sfinte moaşte vor fi aduse spre închinare

17 Nov 2019 1394

Demisolul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Medgidia va fi sfințit

13 Nov 2019 1365

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”

13 Nov 2019 700

„Muzeul de Arheologie Constanța“, de V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu

11 Nov 2019 644

Masa rotundă „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”, eveniment organizat de Arhiepiscopia Tomisului

11 Nov 2019 650

Constănţenii, indiferenţi faţă de dezbaterea publică pentru viitoarea biserică ortodoxă din cartierul Palas (galerie foto)

09 Nov 2019 1612

Arhiepiscopia Tomisului organizează evenimentul „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”.

08 Nov 2019 800