Arhiepiscopul Tomisului slujește, astăzi, la Catedrala Navigatorilor din Constanța. Despre catedrală. Întâmplări adevărate

  • La 6 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.
 
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, de la ora 08.15, Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena II” (numită și Catedrala Navigatorilor, din Constanța, strada Theodor Speranția, nr. 60.
 
Despre Catedrala Navigatorilor
 
Biserica Sfântul Nicolae sau Catedrala Navigatorilor, cum este cunoscută în Constanța, se află situată pe strada Theodor Speranția, aproape de întretăierea cu Șoseaua Mangaliei, în aceeași curte cu biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, construită în anul 1937.
 
A fost construită aici, după ce, la 19 iulie 1929, un ofiţer al armatei române, căpitanul Beldiman Cocăneanu a dăruit locul de 3.500 m pentru zidirea unei bisericuţe în această zona, mărginaşă pe atunci, aparţinând localităţii Cumpăna, unde ici şi colo erau presărate doar câteva case printre lanuri de grâu şi porumb.

Biserica a fost ridicată avându-l ca preot pe Apostolescu Ioan - ce-şi odihneşte somnul de veci în cimitirul din Viile Noi.

Între timp la bisericuță s-au făcut lucrări de înlocuirea tablei de pe acoperiş, clopotniţă nouă, catapeteasma, stranile din lemn de stejar sculptat în cursul anilor 1980-1982, în timpul arhipăstoriei Înalt Prea Sfinţitului Arhiereu Dr. Antim Nica al Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului şi Dunării de Jos.

Pictura în interior a fost executată în anul 1982 de pictorul Mecenco Gabriel din Constanţa, sub îndrumarea pictorului Toma Lascoiu din Bucureşti.

De-a lungul anilor aici au mai slujit preoţii Dragomir Ioan, Oprea Gheorghe, Stoica Marin şi Zisu Iulian, cântăreţii bisericeşti Trandafir Nicu, Dobre Ion, Paraianu Costel şi epitrop Tarbă Toader şi mulţi alții.

 
În anul 1989, în ziua Schimbării la Faţă, după terminarea Sfintei Liturghii şi plecarea credincioşilor cu binecuvântare, a căzut tavanul bisericii care era din stuf acoperit cu mortar, rupând candelabrul sfântului locaş.

După evenimentele din 1989 s-a repictat biserica, fiind împrejmuită la nişă cu patruzecisicinci de icoane pictate pe lemn.

Tot după 1989 s-a hotărât a se ridica în incinta parohiei o biserică nouă care a primit hramul Sfântul Nicolae.

Ziua de 22 august 1993 a fost şi va rămâne nu numai sărbătoarea parohiei - prin sfinţirea bisericii - ci şi a marinarilor români, care din puţinul lor au contribuit la ridicarea acestei corăbii mântuitoare.
 
Pentru fapta lor, consiliul parohial, vrând să răsplătescă acest ajutor, a consimţit că este bine şi de folos că biserica să poarte hramul şi numele Catedrala Navigatorilor Români.

Biserica este impunătoare: cu trei turle, pardosită cu marmură, gard şi portal mare de marmură, icoane de jur împrejur în incinta bisericii - ce te îndeamnă la rugăciune - sisteme de alarmă audio şi video în curte şi biserici, aer condiţionat, birouri moderne, centrală telefonică şi studiou parohial pentru emisiuni religioase, clopotniţă nou zidită, centrală termică, casă parohială şi multe altele.

A fost zidită în patru ani şi pictată de renumitul profesor de pictură monumentală - Achitenie Petre - în opt luni, în zile de vara şi iarnă, în timp record s-au încheiat lucrările.
 

Zidit-am această biserica catedrala cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul navigatorilor români, în anul mântuirii 1991-1993, urmare a libertăţii religioase câştigate prin revoluţia din decembrie 1989, sub oblăduirea Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Lucian al Tomisului, cu osteneală preotului paroh Zisu Iulian, cu dăruirea consiliului parohial şi dărnicia enoriaşilor acestei parohii, ajutaţi de obolul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

 
Biserica este sfinţită în ziua de 22 august 1993, devenind „far călăuzitor tuturor călătorilor pe marea vieţii trecătoare”. (Pisanie)

Pentru cei ce nu cred în minuni aducem aminte doar ajutorul Lui Dumnezeu, că o Minune petrecută de ziua sfinţirii, când sfeşnicul candelabru de lângă iconostas, datorită aglomeraţiei, firul alimentator a scurtcircuitat persoanele din jur.

„Mare eşti Doamne!” Lumina s-a întrerupt brusc şi toţi au scăpat teferi.

 
Că amintirea tuturor ostenitorilor să rămână veşnică, am construit o cruce de marmură albă, înalta de trei metri, cu candele arzând, cuprinse într-un zid bordat cu marmură şi icoane litografiate, care la zi de întâi a lunii, de Bobotează şi Izvorul Tămăduirii, se da apă aghiasmei celei sfinte.

La această parohie cu aproximativ 4000 de familii slujesc preoţii Cernica Gheorghe, Fleșaru Marin, Zisu Iulian, Poalelungi Niculaie-paroh, diacon Vasile George, cântăreţ Paraianu Costel (ctitor), Fleșaru Constantin student la Teologie.

Sursa text: Istoricul parohiei Sfantul Nicolae
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tabără la mare organizată de Arhiepiscopia Târgoviștei pentru copiii din Centrul Rezidențial „Sf. Ier. Nicolae“

14 Jul 2020 2222

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte, astăzi, pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului

25 Jan 2020 1722

Sfântul Ierarh Nicolae. Cine a fost şi ce înseamnă numele. Unde slujesc ierarhii Dobrogei. Cui spunem La mulţi ani

06 Dec 2019 2310

Știați că… astăzi este Ziua Sfântului Ierarh Nicolae

06 Dec 2019 678

Săptămâna aceasta îi cinstim pe Sfinții Nicolae și Filofteia. Unde va sluji ÎPS Teodosie

03 Dec 2019 1423

UPDATE. Imagini de la eveniment IPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, va sluji, astăzi, la Constanța, în oraşul său natal (galerie foto)

02 Jun 2019 1966

Tulcea Hram la Catedrala Episcopală de Sfântul Nicolae (galerie foto)

06 Dec 2018 1658

Premierul Viorica Dăncilă, mesaj cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae

06 Dec 2018 798

6 decembrie-Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Patronul săracilor, orfanilor şi comercianţilor, brutarilor, călătorilor, copiilor

06 Dec 2018 2258

Știați că....astăzi este Ziua Sfântului Ierarh Nicolae

06 Dec 2018 701

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae în Arhiepiscopia Tomisului

03 Dec 2018 991

Un înalt ierarh slujeşte, azi, la Techirghiol. IPS Teodosie va fi la Năvodari. Programul de slujire al ierarhilor din sud-est

23 Sep 2018 2151

Preotul căpitan Nicolae Coadă

28 Apr 2018 2772

Daruri de Sfântul Nicolae, de la Arimex Comexim 2000 SRL Dulciuri, fructe, creioane şi cărţi de colorat, dar şi un meniu de sărbătoare pentru pacienţi

06 Dec 2017 2040

Să v-aducă Moşul tot ce vă doriţi! Constănţeni care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae (galerie foto)

06 Dec 2017 1956