Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral. Ce spune IICCMER

  • IICCMER arată că în decurs de 6 ani se vor digitaliza aproximativ 100 de mii de fotografii.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat, marţi, că arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral, proces ce va dura şase ani, notează Agerpres.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunţă că a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR, în vederea suplimentării bazei de date a Fototecii online IICCMER", se precizează într-un comunicat al IICCMER .


Potrivit sursei citate, la finalul proiectului, publicul interesat va putea avea acces gratuit, în format online, la o bază de date care conţine fotografii din perioada 1945-1989, dar şi din perioada 1921-1944.

IICCMER arată că în decurs de 6 ani se vor digitaliza aproximativ 100 de mii de fotografii.

Graficele de lucru, conform parteneriatului, au în vedere realizarea unui număr de 18 mii de fotografii anual, fiind un amplu proiect de digitalizare ce contribuie la transparentizarea unei părţi importante din istoria comunismului românesc, menţionează sursa citată.

Dincolo de obiectivul digitizării materialului arhivistic, IICCMER are în vedere reconstrucţia platformei online care găzduieşte Fototeca, dar şi îmbunătăţirea motorului de căutare pentru reluarea procesului de punere la dispoziţia publicului larg a materialelor care vor fi digitalizate. Pentru moment, fototeca online IICCMER găzduieşte un număr 5.600 de fotografii.

„Trăim în era digitalizării, astfel că implementarea acestui proiect este imperios necesară. La 33 de ani de la Revoluţie, românii au dreptul să îşi cunoască istoria, iar noi avem obligaţia să le oferim accesul la informaţii prin instrumente accesibile timpurilor pe care le trăim. Este un proiect de amploare, care se va întinde pe o perioadă de 6 ani, dar la finalul căruia vom avea o fototecă pe măsură, cu imagini din perioada regimului comunist. În varianta în care a existat până acum, fototeca IICCMER avea nevoie de o reconstrucţie solidă. Îi mulţumesc domnului Cristian Aniţa, directorul general al ANR, pentru suportul pe care ni-l va oferi pe toată durata implementării acestui proiect", a declarat prof.univ.dr. Daniel Şandru, preşedintele IICCMER.


ANR va face demersurile necesare pentru identificarea fotografiilor din propriile fonduri arhivistice, indiferent de formatul acestora (fotograme alb-negru şi color, pe suport de hârtie şi sticlă), care privesc perioada regimului comunist în România, conform unei tematici şi a unui calendar care va fi stabilit de comun acord între cele două părţi şi va permite accesul experţilor IICCMER, cu echipamentul necesar (laptop-uri, camere foto, scannere) pentru prelucrarea (fotocopiere, scanare, foto digital, ş.a.) fotografiilor relevante pentru perioada comunistă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora a stârnit revoltă pe internet (FOTO)

25 Apr 2024 235

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 656

Mesajul Arhiepiscopului Tomisului, cu ocazia Sfinților Mucenici și comemorării luptătorilor anticomuniști din România

09 Mar 2024 640

Premierul Marcel Ciolacu „Prin educarea tinerelor generații despre ceea ce a însemnat regimul comunist, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată“

22 Nov 2023 747

„Este o datorie de onoare“ IICCMER cere urgentarea lucrărilor de restaurare a fostului penitenciar politic de la Râmnicu-Sărat

23 Aug 2023 726

IICCMER „Viața cotidiană în comunism“, tema aleasă pentru ediția a XV-a a Universității de Vară

21 Aug 2023 796

Petiție pentru susținerea investigării crimelor regimurilor totalitare, lansată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

16 Aug 2023 859

Personalități Constanța Vasile Gavrilescu, o viață dedicată scrisului și luptelor împotriva regimului comunist

06 Aug 2023 1387

Personalități Constanța Ovidiu Papadima, folclorist dobrogean arestat și torturat în mai multe lagăre ale regimului comunist

23 Jun 2023 1492

Fotoreportaj Sejururile estivale la Constanța și Mamaia. La pas, printre amintiri de-acum un secol, din timpul regilor, dar și din comunism (GALERIE FOTO)

04 Jun 2023 1682

General și scriitor originar din Constanța. 110 ani de la nașterea lui Ion Eremia

05 May 2023 1226

9 martie, data comemorării celor care s-au opus regimului comunist, îndurând chinuri inimaginabile

09 Mar 2023 1546

Eveniment pentru comemorarea victimelor regimului comunist din România, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

08 Mar 2023 1131

Mihai Stere Derdena, luptătorul împotriva regimului comunist, se năștea în urmă cu 89 de ani

07 Mar 2023 1661

Se împlinesc 78 de ani de când în România a fost instaurat comunismul, regim abolit în urma Revoluției din 1989

06 Mar 2023 1229