Armata Română. 105 ani de la înființarea Corpului Vânătorilor de Munte. Ce mesaj a transmis ministrul Apărării, Nicolae Ciucă


Astăzi, Armata Română aniversează 105 ani de la înființarea Corpului Vânătorilor de Munte.
 
Acum un secol, contextul geopolitic a dus la înființarea unei unități specializate în „misiuni de recunoaștere, de siguranță și de legătură”, care acționa în special în trecătorile din Carpați.
 
Contextul geopolitic existent acum un secol, a dus la înființarea unei unități specializate în „misiuni de recunoaștere, de siguranță și de legătură”, care acționa în deosebi în trecătorile din Carpați. În toate misiunile desfășurate, vânătorii de munte au dat dovadă de curaj și profesionalism.
 
Iată comunicatul transmis de Ministerul Apărării Naționale cu ocazia acestei aniversări:
 

„Aniversăm, astăzi, 105 ani de la înființarea Corpului Vânătorilor de Munte, militari de elită ai Armatei României al căror eroism este strâns legat de momentele importante ale istoriei naționale contemporane.
Acum un secol, contextul geopolitic a dus la înființarea unei unități specializate în „misiuni de recunoaștere, de siguranță și de legătură”, care acționa în special în trecătorile din Carpați.
 
Faptele de arme ale vânătorilor de munte în cele două conflagrații mondiale sunt bine cunoscute și amintesc aici bătăliile de la Oituz, Coșna, Cireșoaia, eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii, luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria și în Slovacia, în munții Tatra, apoi în podișul Boemiei. Aducem un cald și înălțător omagiu camarazilor care au făcut jertfa supremă sub flamura Drapelului Național.
 
Peste tot pe unde au fost, acolo unde au participat la misiuni peste granițe, fie în Al Doilea Război Mondial sau în dificilele misiuni din Afganistan, Balcanii de Vest sau Irak, vânătorii de munte și-au dovedit profesionalismul, demonstrând că au, pe lângă pregătire militară de elită, și compasiune, dând dovadă de empatie pentru cetățenii din zonele în care au îndeplinit misiuni.
 
Onorăm, astăzi, această moștenire bogată ce consolidează tradiția Armatei României!


 
Cavaleri ai florii de colț,
 

Sunteți pregătiți să acționați în cele mai complexe zone muntoase, indiferent de condiții meteo sau anotimp. Faceți parte din corpul de elită al vânătorilor de munte! Continuați să acționați cu același profesionalism și dedicare pe care le-ați demonstrat în toate misiunile la care ați participat.
 
Dragi apărători ai crestelor carpatine,
 
Cu prilejul aniversării a 105 ani de la înființarea Corpului Vânătorilor de Munte vă felicit și vă doresc sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor!
 
Gânduri bune pentru familiile dumneavoastră, bucurii și împliniri alături  de cei dragi!
 
Ministrul Apărării Naţionale
Nicolae-Ionel Ciucă”


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Serviciul sanitar al marinei în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic

30 Jan 2024 6167

MApN Statul Major al Apărării, 164 de ani la comanda Armatei României

10 Nov 2023 757

Doliu în Armata Română! A murit cel mai longeviv veteran de război, la venerabila vârstă de 108 ani

30 Oct 2023 854

Calendar Ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este azi?

31 May 2023 1167

Ștefan Hălălău Viața militarului ce a fost închis în lagărul „Peninsula”

19 May 2023 1244

Pieton accidentat mortal de un autobuz al Armatei Române, la Constanța. Sentință definitivă

27 Mar 2023 2763

#citeșteDobrogea Piloți români în cel de-al doilea război balcanic (GALERIE FOTO)

15 Dec 2022 1739

Programe de înzestrare pentru Armata României, aprobate prin hotărâre de guvern

17 Nov 2022 1283

„Armata Română și Casa Regală a României” – sesiune științifică și volum cu participări constănțene sub auspiciile Arhivelor Militare Naționale și a Depozitului Central de Arhivă (Pitești)

01 Aug 2022 3216

Calendar-Ortodox 31 mai - pomenirea sfântului mucenic Ermie

31 May 2022 1461

ZIUA LIVE Misiunile militarilor, o grea încercare pentru familie. ”Un subordonat a primit vestea că soția a plecat de acasă, i-a luat și cardul”

11 May 2022 1853

ZIUA LIVE. Cel mai cunoscut veteran din Constanța al teatrelor de operații vorbește despre Armata Română. Riscuri și beneficii

10 May 2022 2225

Editorial Armata Română și scenariul fantezist, dar bine redactat, al unui film hollywood-ian

24 Mar 2022 4161

Armata Română este în doliu! Un militar român a murit strivit de un tanc

18 Mar 2022 3061

Tragedia de la Constanța Zeci de militari ai României, plecați să slujească în escadrilele, batalioanele și pe mările stelelor! (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2022 3246