Armonia Hospital Copilul tău se trezește țipând? Ar putea suferi de pavor nocturn

Sursă foto - pixabay.com
  • Durata manifestării depășește 4-5 minute, ulterior revenindu-și brusc și readormind
 
Alina Costea, medic specialist Neorologie Pediatră în cadrul Armonia Hospital vorbește de o manifestare de care mulți părinți se sperie destul de tare. Este vorba de pavorul nocturn, manifestare prin care cei mici se trezesc țipând și nu se pot calma la îndemnurile părinților.
 
Cum se manifestă exact și ce este de făcut, explică mai jos doctorul Alina Costea de la Armonia Hospital.
 

 
„Bine v-am găsit! Numele meu este Alina Costea. Sunt medic specialist neurolog pediatru în cadrul Armonia Hospital și astăzi am decis să discut despre o problemă des întâlnită în copilăria mică – pavorul nocturn sau teroarea nocturnă. Este o manifestare care se caracterizează prin episoade repetate de trezire din somn, însă este o trezire bruscă și incompletă, ce debutează între 18 luni și cinci ani, deși există și cazuri cu debut la vârste mai mari și care dispare spontan spre vârsta de 12 ani.
 
Aspectul manifestării constă în ridicarea în șezut a copilului. Acesta are ochii deschiși, fixi, îngroziți, în tot acest timp copilul este roșu la față, rareori palid, plânge, este inconsolabil, pronunță cuvinte neinteligibile, pronunță de asemenea și fraze din evenimentele petrecute în cursul zilei. Deși el pare treaz, aceasta este o trezire incompletă, părinții nereușind să îl liniștească. Durata manifestării depășește 4-5 minute, ulterior revenindu-și brusc și readormind. Momentul în care se trezește a doua zi, copilul manifestă amnezie a episodului.
 
Factorii favorizanți ai pavorului nocturn sunt evenimentele traumatizante petrecute în timpul zilei, ce au un impact emoțional negativ asupra copilului, oboseala și, de asemenea, și privarea de somn.
 
Ce trebuie să știm este că diagnosticul se pune, în general, pe datele din anamneză, nu există investigații suplimentare ce pot susține acest diagnostic. Totodată, tratamentul nu este necesar, deși pavorul nocturn se poate repeta în fiecare noapte, rareori de mai multe ori pe noapte, dar este o manifestare care trece odată cu vârsta.
 
În cazul în care nu puteți gestiona corect aceste manifestări acasă și pentru un diagnostic de certitudine, vă așteptăm cu drag în Armonia Hospital”, a precizat Alina Costea, medic specialist neurolog pediatru în cadrul Armonia Hospital.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Armonia Hospital vine în sprijinul femeilor din Constanța!

31 May 2023 739

Cu sprijinul Armonia Group Asociația Pangeea organizează Cursul de Educație Medicală Continuă

28 Apr 2023 567

Armonia Hospital, primul spital din România cu acreditare AACI America

11 Mar 2023 1192

Trombofiliile și sarcina. Ce spun medicii din cadrul Armonia Hospital

21 Jan 2023 919

Cu ocazia aniversarii a 14 ani de activitate Armonia Hospital a demarat un proiect adresat copiilor cu vârsta de pana în 16 ani

19 Jan 2023 925

Doctorii de la Armonia Hospital oferă sfaturi Pot rămâne însărcinate femeile cu uter retrovers?

15 Dec 2022 2766

Sprijin pentru viitoarele mămici! Școala Mamei și îngrijirea postpartum la ARMONIA Hospital

26 Nov 2022 1057

Erupția dentară la bebeluși. Explicații oferite de dr. Mariana Pagute, medic specialist pediatrie la ARMONIA Hospital

27 Oct 2022 1160

ARMONIA Hospital, servicii medicale de înaltă calitate pentru familii. Ce servicii sunt oferite pentru viitoarele mămici

15 Sep 2022 2234