ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA!

foto: Unsplash Proiectul privitor la plafonarea prețurilor la polițele RCA pe 6 luni după falimentul Euroins, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe, trebuia să intre azi, 24 martie, pe ordinea de zi a Guvernului.

Dar ASF l-a retras, după mai multe critici din piață.
 

„În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi, deoarece a fost retras de ASF”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. 


Amimtim că, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a luat notă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară privind retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, promovarea de către autoritate a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților ca administrator interimar al societății.

Informații utile pentru asigurați si păgubiți

Potrivit UNSAR, în primul rând, polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă. De asemenea, aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat.

În al doilea rând: în ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Context

Având în vedere falimentele care au marcat în ultimii ani anumite societăți axate pe zona asigurărilor obligatorii RCA, ne exprimăm încrederea că autoritățile statului vor găsi nu numai cauzele care au condus la aceste evoluții, ci și căile de a preîntâmpina astfel de situații pe viitor, inclusiv o analiză detaliată și imparțială a întregului context legislativ specific RCA.

Este însă important de punctat că problemele din zona RCA nu se regăsesc și în cazul altor tipuri de asigurări. Astfel, industria de asigurări înglobează mult mai multe segmente, precum asigurările de viață, sănătate, de bunuri și proprietăți, locuințe și nu numai, reprezentând un pilon important al economiei românești. Per ansamblu, în ciuda acestor situații cu care s-a confruntat, industria de asigurări a rămas alături de clienți de-a lungul timpului, plătind în fiecare zi calendaristică despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR și gestionând aproape 16 milioane de polițe“ - au mai precizat reprezentanții UNSAR.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier cu victime! Intervine descarcerarea (FOTO)

23 Sep 2023 2026

Mai mulți arbori de pe malul lacului Siutghiol în zona Rex din Mamaia au fost tăiați. Cum arată zona acum (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Sep 2023 1541

Ai asigurare la Euroins? Compania și-a radiat toate agențiile și centrele de daună!

05 Sep 2023 652

Valabilitatea poliţelor RCA Euroins, prelungită până în luna decembrie 2023 (VIDEO)

31 Aug 2023 746

Incredibil! Mașina implicată în tragedia din apropiere de Vama Veche nu avea RCA valabil (GALERIE FOTO)

22 Aug 2023 3189

Documentele pentru obținerea banilor pentru proceduri de fertilizare se vor putea încărca într-o platformă digitală dedicată

23 Jul 2023 866

Administrația Porturilor Maritime cumpără servicii RCA! Iată de la cine (DOCUMENT)

19 Jul 2023 694

Este posibil sa mergi în concediu în mai mult de 2 familii?

11 Jul 2023 577

Autoritatea Navală Română achiziționează servicii de asigurare RCA și CASCO (DOCUMENT)

20 May 2023 873

De la ce firmă se achiziționează asigurări RCA pentru autovehiculele aparținând unităților militare subordonate Statului Major al Forțelor Navale (DOCUMENT)

02 May 2023 936

Care este suma din finanțări nerambursabile alocată de Primăria Corbu pentru sport și culte?

29 Apr 2023 823

Constanța Zece nave, avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Sub ce pavilion sunt

23 Apr 2023 865

Cui a atribuit Spitalul Județean Constanța, contractul de răspundere civilă auto RCA și CASCO? (DOCUMENTE)

13 Apr 2023 1432

UPDATE Plafonarea tarifelor RCA, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri. Lista completă a proiectelor de pe ordinea de zi

05 Apr 2023 1177

Guvern Proiectul de HG privind limitarea tarifelor RCA, amânat de la aprobare pentru a fi analizate cele mai bune opţiuni

29 Mar 2023 830