Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?


În ianuarie 2018, Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House” (preşedinte dr. Dorin Popescu) a organizat şi desfăşurat masa rotundă tematică informală „Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România” (ediţia princeps).
În ianuarie 2019, se desfăşura a doua ediţie, sub motto-ul „Celebrăm Cultura Naţională (şi) în bătrânul Tomis”.


În acest an, aceeaşi asociaţie are iniţiativa unei a treia ediţii a mesei rotunde informale anuale pe teme privind cultura naţională la Constanţa. Ediţia 2020 se va desfăşura sub motto-ul / cu titlul „Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii”. Dezbaterea va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 12.00, la sediul asociaţiei (Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7, vizavi de sediul ANAF, interfon 07).
Invitaţia de participare la dezbatere se adresează prioritar experţilor în domeniu de pe plan local, oamenilor de cultură, reprezentanţilor administraţiei locale, precum şi persoanelor publice care candidează pentru diferite funcţii publice/administrative la alegerile locale din 2020.


Cele din urmă vor avea astfel oportunitatea de a prezenta public, în premieră într-un astfel de cadru (candidaţi - experţi - actanţi culturali - administraţie), planurile, iniţiativele şi proiectele lor pentru dezvoltarea domeniului culturii în municipiul (după caz şi judeţul) Constanţa.


Principalele teme de reflecţie/interogaţie:
- Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iaşi?
- Este cultura o temă periferică în discursul şi acţiunea administraţiei locale?
- Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?

- Cum poate performa administraţia locală în domeniul cultural?
- Sunt dispuşi actorii culturali locali (administraţie, comunitate, instituţii, lideri etc.) la coeziune?
- Care sunt şansele/perspectivele şi mecanismele de coagulare, la Tomis, a iniţiativelor paradigmatice în plan cultural?În calitate de organizator al dezbaterii, în contextul în care Asociaţia noastră îşi asumă în continuare roluri de factor coeziv al culturii în Constanţa, vă invităm totodată să participaţi la celebrarea Zilei Culturii Naţionale în faţa statuii lui Mihai Eminescu, care va avea loc, sub forma unei întâlniri informale, în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 10.00, la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa (depunere de flori şi scurt moment liric). În 2019 (şi) această iniţiativă a Asociaţiei noastre a avut un impact care ne obligă la speranţa unei coeziuni continuate, la Tomis, a celor care preţuiesc cultura şi eroii ei.


La 15 ianuarie (ziua naşterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naţionale.
Celebrăm această zi cu mândria de a aparţine uneia dintre cele mai vechi culturi europene şi cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia”, afirmă dr. Dorin Popescu în comunicatul remis redacţiei ZIUA de Constanţa.


Principalele teme de reflecţie/interogaţie care vor „sta” sub semnul dezbaterii sunt:
- Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iaşi?
- Este cultura o temă periferică în discursul şi acţiunea administraţiei locale?
- Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
- Cum poate performa administraţia locală în domeniul cultural?
- Sunt dispuşi actorii culturali locali (administraţie, comunitate, instituţii, lideri etc.) la coeziune?
- Care sunt şansele/perspectivele şi mecanismele de coagulare, la Tomis, a iniţiativelor paradigmatice în plan cultural?


Teme secundare de reflecţie/interogaţie:
- Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieţii culturale a Bucureştiului sau a periferiilor emancipate?
- Este Tomisul un spaţiu al eşecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură şi spiritualitate?
- Există o comunitate culturală locală conştientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgenţele ei consensuale?
- Există o resursă culturală locală, omologată la nivel naţional/internaţional?
- Cât de departe este Constanţa de proiectul transformării polis-ului actual în oraş european al culturii?
- Foloseşte Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziţionări geopolitice?
- Sunt şanse ale culturii tomitane de a exista în 2020, se prevăd şanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-şi construi un profil cultural/spiritual pe termen lung?
- Care sunt pârghiile şi instrumentele comunităţii culturale locale de a-şi depăşi inhibiţiile periferice, de a-şi valorifica şi consolida resursa culturală locală?
 

Programul acţiunilor organizate de către asociaţie la 15 ianuarie 2020


Ora 10.00: Întâlnire publică în faţa statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa. Toţi participanţii sunt invitaţi să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autorităţile locale şi instituţiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.
10.00-10.10: depuneri de flori.
10.10-10.20: moment liric.
Ora 10.30: Întâlnire publică în faţa statuii lui Publius Ovidius Naso din Piaţa Ovidiu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa). Toţi participanţii sunt invitaţi să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autorităţile locale şi instituţiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.
10.30-10.40: depuneri de flori.
10.40-10.50: moment liric.
Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii - sediul Asociaţiei, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vizavi de sediul ANAF).


Citeşte şi:

Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar ruşinoasă a stadiului culturii Constanţei (galerie foto)

Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Dezbatere organizată de Asociaţia Casa Mării Negre / Black Sea House Constanţa


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțenii pot trimite propuneri și recomandări cu privire la Strategia Culturală a municipiului

07 Apr 2021 442

ZIUA LIVE. Fragilitatea vieții culturale, combătută cu o strategie pentru următorii zece ani. Constanța candidează la un titlu UNESCO, dar alocă 2% pentru cultură!

24 Mar 2021 1376

Constanța depune candidatura pentru obținerea titlului “Capitală Mondială a Cărții” UNESCO 2023

23 Mar 2021 913

ZIUA LIVE. Consilierul primarului, Dorin Popescu „Ne-am gândit ca e momentul elaborării unei strategii culturale“

23 Mar 2021 815

ZIUA LIVE. Consilierul primarului, Dorin Popescu prezintă strategia culturală a municipiului Constanța!

22 Mar 2021 2483

Integrala revistei „Analele Dobrogei” intră în patrimoniul celor mai mari biblioteci digitale ale României și Europei

16 Jan 2021 3053

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

05 Nov 2020 1399

Totul despre consilierii personali ai lui Vergil Chițac. Cine sunt și cu ce s-au ocupat până să fie cooptați în echipa primarului?!

04 Nov 2020 7159

Vergil Chițac și-a ales consilierii personali. Cine sunt aceștia și ce atribuții au primit?

03 Nov 2020 4991

Al patrulea volum semnat de diplomatul-scriitor Dorin Popescu „Captivi la pontul hibrid” - singura carte geopolitică despre Marea Neagră apărută în România

15 Aug 2020 2710

Trei ani de la crearea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța

21 Jul 2020 2288

Limbajele puterii la Marea Neagră, în lectura unor experți de top, la Constanța

01 Jul 2020 2369

16 experți din șase state participă la masa rotundă internațională „De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”

27 Jun 2020 1333

La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

16 Jan 2020 2706

LIVE TEXT Masa rotundă organizată de Asociația Casa Mării Negre "Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural" (galerie foto+video)

15 Jan 2020 2206