Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?


În ianuarie 2018, Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House” (preşedinte dr. Dorin Popescu) a organizat şi desfăşurat masa rotundă tematică informală „Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România” (ediţia princeps).
În ianuarie 2019, se desfăşura a doua ediţie, sub motto-ul „Celebrăm Cultura Naţională (şi) în bătrânul Tomis”.


În acest an, aceeaşi asociaţie are iniţiativa unei a treia ediţii a mesei rotunde informale anuale pe teme privind cultura naţională la Constanţa. Ediţia 2020 se va desfăşura sub motto-ul / cu titlul „Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii”. Dezbaterea va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 12.00, la sediul asociaţiei (Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7, vizavi de sediul ANAF, interfon 07).
Invitaţia de participare la dezbatere se adresează prioritar experţilor în domeniu de pe plan local, oamenilor de cultură, reprezentanţilor administraţiei locale, precum şi persoanelor publice care candidează pentru diferite funcţii publice/administrative la alegerile locale din 2020.


Cele din urmă vor avea astfel oportunitatea de a prezenta public, în premieră într-un astfel de cadru (candidaţi - experţi - actanţi culturali - administraţie), planurile, iniţiativele şi proiectele lor pentru dezvoltarea domeniului culturii în municipiul (după caz şi judeţul) Constanţa.


Principalele teme de reflecţie/interogaţie:
- Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iaşi?
- Este cultura o temă periferică în discursul şi acţiunea administraţiei locale?
- Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?

- Cum poate performa administraţia locală în domeniul cultural?
- Sunt dispuşi actorii culturali locali (administraţie, comunitate, instituţii, lideri etc.) la coeziune?
- Care sunt şansele/perspectivele şi mecanismele de coagulare, la Tomis, a iniţiativelor paradigmatice în plan cultural?



În calitate de organizator al dezbaterii, în contextul în care Asociaţia noastră îşi asumă în continuare roluri de factor coeziv al culturii în Constanţa, vă invităm totodată să participaţi la celebrarea Zilei Culturii Naţionale în faţa statuii lui Mihai Eminescu, care va avea loc, sub forma unei întâlniri informale, în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 10.00, la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa (depunere de flori şi scurt moment liric). În 2019 (şi) această iniţiativă a Asociaţiei noastre a avut un impact care ne obligă la speranţa unei coeziuni continuate, la Tomis, a celor care preţuiesc cultura şi eroii ei.


La 15 ianuarie (ziua naşterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naţionale.
Celebrăm această zi cu mândria de a aparţine uneia dintre cele mai vechi culturi europene şi cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia”, afirmă dr. Dorin Popescu în comunicatul remis redacţiei ZIUA de Constanţa.


Principalele teme de reflecţie/interogaţie care vor „sta” sub semnul dezbaterii sunt:
- Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iaşi?
- Este cultura o temă periferică în discursul şi acţiunea administraţiei locale?
- Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
- Cum poate performa administraţia locală în domeniul cultural?
- Sunt dispuşi actorii culturali locali (administraţie, comunitate, instituţii, lideri etc.) la coeziune?
- Care sunt şansele/perspectivele şi mecanismele de coagulare, la Tomis, a iniţiativelor paradigmatice în plan cultural?


Teme secundare de reflecţie/interogaţie:
- Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieţii culturale a Bucureştiului sau a periferiilor emancipate?
- Este Tomisul un spaţiu al eşecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură şi spiritualitate?
- Există o comunitate culturală locală conştientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgenţele ei consensuale?
- Există o resursă culturală locală, omologată la nivel naţional/internaţional?
- Cât de departe este Constanţa de proiectul transformării polis-ului actual în oraş european al culturii?
- Foloseşte Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziţionări geopolitice?
- Sunt şanse ale culturii tomitane de a exista în 2020, se prevăd şanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-şi construi un profil cultural/spiritual pe termen lung?
- Care sunt pârghiile şi instrumentele comunităţii culturale locale de a-şi depăşi inhibiţiile periferice, de a-şi valorifica şi consolida resursa culturală locală?
 

Programul acţiunilor organizate de către asociaţie la 15 ianuarie 2020


Ora 10.00: Întâlnire publică în faţa statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa. Toţi participanţii sunt invitaţi să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autorităţile locale şi instituţiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.
10.00-10.10: depuneri de flori.
10.10-10.20: moment liric.
Ora 10.30: Întâlnire publică în faţa statuii lui Publius Ovidius Naso din Piaţa Ovidiu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa). Toţi participanţii sunt invitaţi să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autorităţile locale şi instituţiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.
10.30-10.40: depuneri de flori.
10.40-10.50: moment liric.
Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii - sediul Asociaţiei, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vizavi de sediul ANAF).


Citeşte şi:

Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar ruşinoasă a stadiului culturii Constanţei (galerie foto)

Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Dezbatere organizată de Asociaţia Casa Mării Negre / Black Sea House Constanţa


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 mai 2023

31 May 2023 1712

Eveniment plin de emoție la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, marcat prin două activități (GALERIE FOTO)

28 Apr 2023 967

UPDATE. Sărbătoriți, de Sfântul Gheorghe, la Farul Constanța. Hagi - „Cadoul meu a fost când m-am născut. Trăiesc prin fotbal“

23 Apr 2023 3100

Este oficial! Consilierul Dorin Popescu a renunțat să-l mai consilieze pe primarul Vergil Chițac și pleacă în MAE

09 Apr 2023 1883

Biblioteca Academiei Române Eveniment cultural de neratat! Expoziția „Oltenia de acum un secol în fotografiile Al. Tzigara-Samurcaș“

14 Feb 2023 1057

LIVE VIDEO+TEXT Noul consul onorific al Franței la Constanța, Romeo Stavăr Vergea, preia oficial funcția (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Sep 2022 2986

Consilierul primarului Chițac, diplomatul Dorin Popescu se pregătește să părăsească Primăria Constanța

15 Sep 2022 2795

Ce cadou i-a făcut Maiei Sandu, consilierul pe politică externă al primarului Chițac?

01 Aug 2022 1546

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 martie 2022

21 Mar 2022 1569

ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”

16 Feb 2022 2060

ZIUA LIVE Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE. „Rusia nu atacă atunci când spun ziarele”

15 Feb 2022 2923

ZIUA LIVE. De ce diplomația Occidentului cu Rusia tot continuă să dea greș?

14 Feb 2022 2100

LIVE TEXT Masa rotundă, la MINAC - "La ce bun cultura în vremuri de restriște?"

15 Jan 2022 3127

Masă rotundă despre Marea Neagră. Puncte fierbinți, vulnerabilități, soluții. Cine sunt organizatorii (DOCUMENT)

07 Dec 2021 1605

Expoziție de numismatică la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

27 Aug 2021 3605