Asociatia „fantoma" a lui Gheorghe Mocanu

Cap_2_Mocanu_Gheorghe_Mocan.jpg„Vin de 20 de ani din mişcarea sindicală, din mişcarea sindicală care aş fi putut avea funcţii, dar am refuzat pentru că am zis domn-le, hai, hai, ăsta, cum îi zice, să vedem cum punem problemele la punct în relaţiile de muncă"

Jurnaliştii au fost invitaţi ieri de dimineaţă la o conferinţă de presă „susţinută de Gheorghe Mocanu, preşedintele Asociaţiei Creştine a Muncii".

Gheorghe_Mocanu.jpgTema: prezentarea situaţiei de fapt şi de drept în domeniul relaţiilor de muncă, după 20 de ani de la evenimentele din anul 1989. Incitaţi de dezvăluirile pe care urma să ni le facă Gheorghe Mocanu, ne-am dus la locul întâlnirii, Casa de Cultură. Într-o sală goală, Mocanu aştepta venirea invitaţilor. Cum foarte puţină lume s-a încumetat să îşi facă apariţia, auto- intitulatul şef al Asociaţiei Creştine a Muncii a început să explice cum stă treaba cu munca, cu inflaţia şi cu politica total eronată a Băncii Naţionale. S-a lansat în aprecieri precum „cine a spus că salariile mari cresc inflaţia" (?!) şi nu a putut spune, atunci când a fost întrebat, cum se face de a fost singurul înţelept care şi-a putut da seama de acest fapt. A continuat să citească de pe o foaie pe care, la insistenţele „numerosului" public, a abandonat-o, în ideea că va oferi ceva informaţii concrete despre activitatea asociaţiei pe care o conduce. A explicat cum reprezintă mai multe sindicate din serviciile publice şi cum angajatorii, de fapt şi de drept, nu dau doi bani pe angajaţii lor, cu mici excepţii, este adevărat. Însă, dintr-un judeţ cu mii de firme, Mocanu al nostru nu a putut oferi decât un exemplu de bună-practică. În schimb, cazurile negative au curs gârlă, ca dintr-o carte de dreptul muncii în care se prezintă speţe. Gheorghe Mocanu s-a lăudat că reprezintă sindicaliştii ale căror drepturi nu sunt respectate de către sindicat şi că încearcă să facă dreptate oricui. A mai spus că a înfiinţat Asociaţia Creştină a Muncii în urmă cu doi ani, dar că a început să funcţioneze abia anul trecut. Şi de atunci a pornit vreo 20 de procese împotriva angajatorilor „asupritori", în încercarea de a-i ajuta pe angajaţi.

Mediatorul

La orice întrebare concretă, Gheorghe Mocanu a răspuns cu articole de lege din care probabil că numai cei de specialitate, aşa cum este şi el, pot înţelege ce şi cum. Nicidecum un docher din port. Însă, s-a lăudat că are, numai cu o singură instituţie constănţeană, vreo zece dosare pe rolul instanţelor şi, per total, vreo 20. Şeful Asociaţiei Creştine a Muncii vede o victimă în aproape toţi angajaţii din ţara asta şi speră să-i ajute ca un salvator al muncitorilor care se vrea. Gheorghe Mocanu are o îndelungată experienţă în mişcarea sindicală: 20 de ani. Gura lumii spune că şeful Asociaţiei Creştine a Muncii a fost şef al sindicatului de la CET, apoi vicepreşedinte la CNSLR Frăţia, pe vremea lui Marian Foca, după care s-a mutat la un sindicat din domeniul energiei. În momentul în care nicio structură sindicală nu l-a mai acceptat în rândurile sale, Mocanu a pus bazele asociaţiei, pentru a fi totuşi în mijlocul evenimentelor. Cu toate astea, Mocanu a spus ieri următoarele vorbe pe care le reproducem cu toată... corectitudinea: „Vin de 20 de ani din mişcarea sindicală, din mişcarea sindicală care aş fi putut avea funcţii, dar am refuzat pentru că am zis domn-le, hai, hai, ăsta, cum îi zice, să vedem cum punem problemele la punct în relaţiile de muncă. Am fost în mişcarea sindicală din 90, în domeniul energiei. În sindicatul energeticienilor din Constanţa". Se mândreşte că la asociaţie are un jurist, un avocat şi un psiholog care oferă consultaţii gratuite sindicaliştilor aflaţi la ananghie. Juristul este chiar el, Gheorghe Mocanu, numele avocatului nu poate fi dat, aşa cum ne-a spus, pentru că nu are acceptul său (a lăsat totuşi să scape informaţia că este vorba despre o firmă de avocatură din Bucureşti), iar numele psihologului este Daniela Siminea. Mocanu mai are un motiv de mândrie: este consilier juridic şi mediator, are şi birou. Şi chiar acela este locul în care îi invită pe cei cu probleme să-l caute. „Am înfiinţat şi această asociaţie tocmai pentru a pune în evidenţă problemele cu care ne confruntăm, a avea parteneriate şi discuţii pe bază de mese rotunde şi toate chestiile de genul acesta pe anumite tematici să vedem ce se întâmplă şi ce trebuie făcut. Cum să vă spun eu. Trebuie luat de la un capăt", a spus, în încheiere, Mocanu, şeful unei asociaţii despre care nu a auzit nimeni, dar care vrea să salveze salariaţii de asuprirea celor care îi plătesc.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului

26 Mar 2024 2763

Alianța USR - PMP - Forța Dreptei a fost respinsă de Biroul Electoral Central

17 Mar 2024 435

Constanța Avocatul uneia dintre pacientele medicului suspectat de vătămare corporală - „Traumele sunt enorme. Este dărâmată! “ (VIDEO)

13 Mar 2024 1300

Firme Constanța Schimbări în Lexi Rep Nav SRL. Care este noul obiect principal de activitate

07 Mar 2024 390

Air-Company SRL solicită intrarea în insolvență a Tomis Agregate SRL!

06 Mar 2024 752

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 535

Judo Costin Mihăilă, de la CS Sparta Techirghiol, medaliat la Campionatul Național (GALERIE FOTO)

26 Feb 2024 1221

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 februarie 2024

13 Feb 2024 657

Monument funerar din secolul al IV-lea, descoperit în timpul unor lucrări, la Tulcea

09 Feb 2024 710

Comisia de evaluare a judecătorilor de la Curtea de Apel, stabilită cu unanimitate de Plenul CSM! Cine face parte

07 Feb 2024 610

Cântăreț de manele, înjunghiat într-un club din Mamaia, în mai 2022! Martorii din dosar, citați la Judecătoria Constanța cu mandate de aducere

07 Feb 2024 762

Zeci de percheziții în Mangalia Începe procesul într-un mega dosar DIICOT Constanța! Zeci de persoane trimise în judecată

06 Feb 2024 1379

Nexus Construction Consulting SRL, revine în achizițiile publice ale Primăriei Constanța (DOCUMENT)

05 Feb 2024 681

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 642

Administrația Chițac cere 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu în Dosarul Retrocedărilor! Începe rejudecarea

28 Jan 2024 726