Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, apel pentru donații către Memorialul Gherla

  • Ansamblul Memorial Gherla este dedicat tuturor celor ce au suferit sub comunism pentru libertate, credință, neam şi ţară.  

Centrala Asociației Foștilor Deținuți Politici din România adresează un apel către foştii deţinuţi politici, deportaţi şi urmaşii acestora, să doneze volume memorialistice, obiecte şi alte efecte care au aparţinut categoriilor de persoane menţionate anterior, către Memorialul Gherla.

Acest Memorial, situat pe Dealul Cărămidăriei (str. Cărămizii, nr. 2A, municipiul Gherla, județul Cluj), în apropierea unui cimitir anonim cu gropi comune, unde au fost aruncați deținuții politici morți în penitenciarul din oraș, a fost înfiinţat şi funcţionează prin eforturile părintelui protosinghel Grigorie Benea.

Ansamblul Memorial Gherla este dedicat tuturor celor ce au suferit sub comunism pentru libertate, credință, neam şi ţară, iar volumele de memorialistică şi obiectele ce vor fi primite prin donaţie pot contribui la continuarea şi consolidarea obiectivului asumat de Asociaţia Memorialul Gherla, coordonată de părintele protosinghel Grigorie Benea – şi anume dezvoltarea şi implementarea unui proiect de cercetare, comunicare, educație și promovare a memoriei detenției politice de la Gherla din perioada comunistă, dar și a victimelor represiunii comuniste din întreaga țară, se arată într-un comunicat al AFDPR.


Pentru a valorifica acest tezaur inestimabil de suferință, ÎPS Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla ca deţinuţi politici, iar în acest sens, părintele protosinghel Grigorie Benea a constituit Asociația Memorialul Gherla, luându-se totodată şi decizia de a înfiinţa Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, care să cuprindă Ansamblul Memorial.

Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, precum și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe.

Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de recuperare a memoriei trecutului nostru recent și de cinstire a victimelor regimului ateu totalitar, comunist, este nevoie de sprijinul foştilor deţinuţi politici, deportaţi şi al urmaşilor acestora, care să doneze, aşa cum am menţionat anterior, diverse volume memorialistice cu privire la lupta şi suferinţa celor care au făcut parte din rezistenţa anticomunistă, precum şi obiecte sau efecte care au aparţinut acestora. Pentru informaţii suplimentare, îl puteţi contacta pe părintele protosinghel Grigorie Benea, la telefon: 0723-360.582, se mai menționează în comunicat.


Sursa foto: Facebook (Memorialul Gherla)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.