Asociația Națională a Surzilor din România a primit statutul de utilitate publică, printr-o hotărâre de Guvern

Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR), implicată în mod constant în activități ce au condus la creșterea calității vieții persoanelor cu deficiențe de auz, dar și a familiilor aflate în dificultate, cu risc de marginalizare și excluziune socială, a primit statutul de utilitate publică.
 
În prezent, ANSR are peste 30 de filiale în toată țara, prin intermediul cărora încearcă să asigure șanse egale pentru persoanele cu deficiențe de auz și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții lor, prin integrarea socio-profesională a beneficiarilor.
 
ANSR asigură o gamă largă de servicii sociale adresate în mod specific copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor cu deficiențe de auz, servicii de interpretariat pentru persoane cu nevoi speciale care nu cunosc limbajul mimico-gestural și organizează activități pentru promovarea integrării sociale a surzilor.
 
În ultimii trei ani, ANSR a acordat servicii sociale pentru un număr important de persoane cu deficiențe de auz, în medie peste 50.000 anual. Prima grupă a persoanelor cu handicap auditiv din România fost înființată pe 9 noiembrie 1919 și s-a numit Asociația Amicală a Surdo-Muților din România, sub patronajul Reginei Maria, prin asocierea voluntară a unui grup de surzi. 9 noiembrie este și Ziua Națională a Surzilor din România. Marcarea acestei zile a fost stabilită în 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România.
 

Filiala de la Constanţa, evacuată din sediu la începutul anului

 
În primă instanţă, conform portalului instanţelor de judecată, Judecătoria Constanţa a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în contradictoriu cu pârâta Asociaţia Naţională a Surzilor din România - Filiala Constanţa. Pe cale de consecinţă, asociaţia a fost obligată la plata către RAEDPP Constanţa a sumei de „1.373,12 euro, la care se adaugă TVA, reprezentând contravaloarea chiriei pentru perioada 1.05.2016 - 31.11.2016. Obligă pe pârâtă la plata către reclamantă a penalităţilor de întârziere aferente debitului principal, în cuantum de 0,5% / zi de întârziere din suma datorată, de la data scadenţei fiecărei obligaţii de plată şi până la achitarea efectivă a debitului“. Decizia finală a fost luată în luna februarie 2018.

„Obligă pe pârâtă la plata către reclamantă a penalităţilor de întârziere aferente debitului principal, în cuantum de 0,5% / zi de întârziere din suma datorată, pentru achitarea cu întârziere a chiriei aferente perioadei ianuarie 2016 - aprilie 2016, penalităţi calculate de la data scadenţei fiecărei obligaţii de plată şi până la data achitării acesteia, sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie de la momentul la care s-a realizat plata. Dispune evacuarea pârâtei din imobilul situat în Constanţa, str. Griviţei nr. 56. Obligă pe pârâtă la plata contravalorii lipsei folosinţei imobilului situat în Constanţa, str. Griviţei nr. 56, în cuantum de 196,16 euro lunar, la care se adaugă TVA, începând cu luna decembrie 2016 şi până la data evacuării efective a imobilului. Obligă pe pârâtă la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în sumă de 1.275,18 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia a fost contestată de RAEDPP la Tribunalul Constanţa, instanţă care a admis acţiunea şi a schimbat în parte sentinţa civilă atacată, în sensul că Asociaţia Naţională a Surzilor din România - Filiala Constanţa a fost obligată la plata sumei de 1.761,69 de euro, la care se adaugă TVA reprezentând contravaloarea chiriei pentru perioada 1.05.2016 - 31.11.2016.
 
Citeşte şi:
 

Asociaţia Naţională a Surzilor din România, evacuată din sediul de pe strada Griviţei din Constanţa
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.